Novim poduzetnicima plaćaju priključak na struju, vodu i odvodnju

Autor: Saša Paparella , 23. ožujak 2018. u 08:07
FOTO: PD

Lokalne vlasti bespovratnim sredstvima EU za cijeli niz lokalnih projekata žele od Pleternice stvoriti gospodarski najrazvijeniji grad Požeško-slavonske županije, mjesto ugodnog življenja i održivog razvoja.

Stvoriti od Pleternice gospodarski najrazvijeniji grad županije, grad ugodnog življenja i održivog razvoja, vizija je koju je zacrtala gradonačelnica Antonija Jozić.

Pleternica je dobar partner svojim poduzetnicima i obrtnicima, i to ne samo u poticajima i mjerama već i u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja – od izgrađene poduzetničke infrastrukture, industrijske zone, Poduzetničkog centra Pleternica, do poduzetničkih inkubatora. Od ove godine u gradu Pleternici na snazi je niz mjera i potpora kojima se želi osnažiti poduzetnike. Tako se zemljište u poduzetničkoj zoni može kupiti po cijeni od dvije kune po četvornom metru.

“Poduzetnike smo oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa i mislim da smo jedini grad u Hrvatskoj s takvom mjerom. Oslobodili smo ih plaćanja komunalne naknade, svakom poduzetniku platit ćemo priključak na EE mrežu snage do 20 kW i priključak na sustav vodoopskrbe i odvodnje. Dajemo potpore za nabavu opreme i strojeva, edukaciju, izlaganje na sajmovima, pripremu projekata za nacionalne i EU fondove, izrade poslovnih planova. Platit ćemo kamatu na svaki odobreni ESIF zajam u 100-postotnom iznosu, dajemo potpore za svaki registrirani ležaj, potpore za IT sektor”, nabraja naša sugovornica.

I lista čekanja za ulazak

Kako bi pomogli razvoj gospodarstva, gradske su vlasti ustrojile Poduzetnički centar Pleternica. “Ideja Poduzetničkog centra je da na jednom mjestu dobijete sve informacije o pokretanju i razvoju poslovanja, potporama na lokalnom i na EU nivou, konzultantskim uslugama, edukaciji. Poduzetnik se u potpunosti može posvetiti razvoju svoje ideje, a administrativni dio prepušta stručnim djelatnicima centra”, kaže gradonačelnica. Grad je osnovao i Poduzetnički inkubator-PLINK, projekt financiran EU sredstvima. Zgrada ima sedam ureda za start-upove te dvije proizvodne hale i u cijelosti je popunjena. Interes je toliki da postoji i lista čekanja, pa se radi na projektu nadogradnje objekta. U inkubatoru ima i nekoliko tvrtki kojima su vlasnice žene, zbog kojih su otvorena i dva ureda pod nazivom ‘pink office’. Otvaranjem ‘pink officea’ želi se upozoriti na činjenicu da je u poslovnom svijetu manji broj žena poduzetnica. Na području Pleternice tek je 25 posto poslovnih subjekata u vlasništvu žena.

 

800 OPG-ova

registrirano je na području Pleternice, od čega ih 200 zapošljava

Prošle godine odobren je projekt izgradnje drugog inkubatora za poduzetnike početnike, čija izgradnja je već započela, a namijenjen je IT sektoru. “Ovim projektom željeli smo odgovoriti na dva izazova s kojima se suočavamo, niskom poduzetničkom aktivnošću i iseljavanjem mladih, visokoobrazovanih ljudi. Mladi se ne vraćaju nakon fakulteta jer u rodnom gradu nemaju radna mjesta koja odgovaraju njihovom obrazovanju. Željeli smo im stvoriti prostor u kojem mogu pokrenuti svoj start-up, dati im svu stručnu podršku oko razvoja njihove poduzetničke ideje i kreativno okruženje. Informatičar svoj posao može raditi iz svakog kutka svijeta. Zašto to ne bi bila Pleternica?”, pita se gradonačelnica.

Muzej i Trg bećarca

Uz spomenuti e-inkubator, od infrastrukturnih projekata gradi se zgrada srednje škole, rekonstruira se multimedijalna dvorana. Gradi se interpretacijski centar Muzej bećarca i Trg bećarca. Krenuo je i projekt Aglomeracije Pleternica, izgradnja pročistača otpadnih voda i sustava odvodnje pleterničkih naselja u dužini 40 kilometara. Kreće izgradnja reciklažnog dvorišta, raspisuje se javni natječaj za izgradnju šetnice uz rijeku Orljavu.

Ukupno su ti projekti vrijedni preko 240 milijuna kuna. Zanimljivo je da izvorni proračun grada Pleternice iznosi tek šest do sedam milijuna, no 2014. je dosegnuo čak 29 milijuna kuna? “Ta razlika u prihodima se uglavnom odnosi na bespovratna sredstva za naše projekte. Tih sredstava nije bilo u onoj mjeri koliko ih je trebalo i moglo biti, jer država nije odradila posao koji je trebala – nije raspisivala natječaje za EU sredstva, pa smo kasnili s operativnim programima i akreditacijama. Srećom, u posljednje dvije godine raspisani su brojni natječaji i Gradu Pleternici odobreni su brojni projekti, pa proračun za 2018. iznosi rekordnih 73 milijuna kuna”, pohvalila se gradonačelnica.

 

20 hektara

gradskog zemljišta Pleternica nudi korisnicima Poduzetničke zone

Na pitanje kako napreduje realizacija Strategije razvoja grada Pleternice, odgovara- “rekla bih izvrsno. Svake godine radimo analizu provedbe i broj realiziranih projekata i indikatori koje smo postigli su zadovoljavajući da smo čak razmišljali i o reviziji same strategije” Pleternica ima i Poduzetničku zonu s potpuno izgrađenom komunalnom infrastrukturom. Grad na raspolaganju ima oko 20 hektara zemljišta koje može ponuditi poduzetnicima.Suradnja između javnog, privatnog i društvenog sektora također je zadovoljavajuća. “Mi smo, kao javni sektor, inicijator suradnje na svim razinama, izuzetno puno pažnje polažemo u suradnju s civilnim sektorom, udrugama, poslovnim sektorom te naravno građanima. Tko god dođe u Pleternicu kaže da se osjeti duh zajedništva i suradnje, no ja vjerujem da tu još postoji prostora za poboljšanje. Prvenstveno tu mislim na suradnju s poduzetnicima. Osnovali smo Gospodarsko vijeće, redovito radimo okrugle stolove s poduzetnicima, želimo čuti njihova razmišljanja, a sve s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog okruženja i grada ugodnog življenja”.

Samo 600 nezaposlenih

Na području grada Pleternice je više od 800 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, od čega njih više od 200 OPG-ova zapošljava barem jednu osobu. Problemi su brojni, od starosne dobi, usitnjenosti posjeda, malih i nerazvijenih gospodarstava do niske produktivnosti poljoprivredne proizvodnje. Trenutačno je u izradi Strategija razvoja poljoprivrede i Akcijskog plana u kojima će se definirati koraci, rokovi i krenuti u pravcu da se poljoprivreda digne na višu razinu. Planiraju se i potpore za poljoprivrednike.

Već niz godina postoji ideja o izgradnji hladnjače i malog distribucijskog centra poljoprivrednih proizvoda. Ove godine gradske vlasti namjeravaju u suradnji s poljoprivrednicima donijeti konkretne odluke ide li se u taj projekt ili ne. Vrijednost hladnjače je oko 15 milijuna kuna, istražuje se modele upravljanja i financiranja i nakon toga će se izraditi studija opravdanosti.

U Pleternici je trenutačno oko 600 nezaposlenih. Ta se brojka smanjuje zbog povećanog zapošljavanja, a drugim dijelom i zbog iseljavanja stanovnika. “Prema podacima o stanju osiguranih osoba u HZZO-u Pleternica ima oko 10.500 stanovnika, što je oko sedma posto manje nego 2011. Nažalost ruke su nam po tom pitanju vezane, lokalna samouprava nema mehanizme kojima bismo mogli spriječiti iseljavanje i naše mjere samo su kap u moru onog što bi se trebalo učiniti. Stoga nam ostaje raditi ovo što smo radili do sad – kroz projekte osiguravati razvoj gospodarstva, novog zapošljavanja ”, zaključila je gradonačelnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close