Najveća briga naših tvrtki trošak plaća

Autor: Marija Brnić , 10. studeni 2019. u 22:00
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pada optimizam europskih poduzetnika, dok u Hrvatskoj raspoloženje stagnira.

Među europskim poduzetnicima pada optimizam za poslovanje u 2020., a među hrvatskima prevladava stagnacija u poduzetničkom raspoloženju. Sažetak je to rezultata tradicionalnog istraživanja poduzetničkog optimizma za narednu godinu kojeg provodi Eurochambres u suradnji s nacionalnim gospodarskim komorama u 28 europskih zemalja.

Analizira se očekivane prihode na domaćem i inozemnom tržištu, zaposlenost, investicije i opće uvjete poslovanja, a procjenjuju i tri najveća izazova za poslovanje u nadolazećoj godini. U hrvatskom slučaju, kao i među europskim poduzetnicima, najveći izazov u poslovanju je rast troškova radne snage, kao posljedica sve izraženijeg nedostatka radnika na tržištu. U Hrvatskoj su, navodi se u HGK-ovoj analizi rezultata ankete, u prvih osam mjeseci 2019. neto plaće veće za 16,8% nego prije pet godina.

Slabija potražnja

Drugo osjetljivo pitanje za naše poduzetnike je slaba domaća potražnja, koju su godinu ranije poduzetnici istaknuli kao glavni problem, a još je za 4% ispod predrecesijske razine. Treća je slabost na koju i dalje ukazuju poduzetnici obrazovanje i radne vještine, što je opet u korelaciji sa stanjem na tržištu rada. Ta tri problema naše poduzetnike muče više nego cijene energije i sirovina, inozemna potražnja, uvjeti financiranja, tečaj ili posljedice Brexita.

Među poduzetnicima iz 28 zemalja uključenih u istraživanje, hrvatski poduzetnički optimizam je na polovici ljestvice, dok su najveći optimisti u Portugalu i Poljskoj, a najmanji u Francuskoj, te Slovačkoj i Njemačkoj. Iako je potražnja na domaćem tržištu obilježena pozitivnim trendovima, za 2020. gospodarstvenici su ipak blago pesimističniji nego u anketi za ovu godinu. Neznatno su pesimističnija i očekivanja prihoda na inozemnim tržištima, što je odraz konstantnih najava moguće recesije u glavnim trgovinskim partnerima, rasta globalnog protekcionizma, a u turizmu oporavka glavnih konkurenata. U slučaju zaposlenosti godinama prevladava niska razina optimizma, pa i u najnovijoj anketi zapravo nema značajnijih odstupanja, s tim da ne treba smetnuti da sada postoji veći problem manjka radnika.

Pomak zbog EU fondova

Dva područja u kojima je porastao optimizam su investicije i opći uvjeti poslovanja. Pomaku u očekivanju investicija (s tim da još uvijek podjednak broj onih koji očekuju ista ili veća, ali je manji udjel onih koji očekuju manja ulaganja) pridonosi intenzivnije korištenje EU fondova. Najveće promjene u odnosu na lanjsku anketu bilježi se po pitanju uvjeta poslovanja, u kojima raspoloženje ne određuju trendovi u gospodarstvu, nego povjerenje u ekonomsku politiku. Nešto više od polovice pri tom ne očekuje promjene, ali je među onima koji ih očekuju više optimista nego pesimista.

Komentirajte prvi

New Report

Close