Nagradili smo najizvrsnije male i srednje poduzetnike

Autor: Darko Bičak, Saša Paparella , 14. prosinac 2016. u 22:01
Zoran Miliša (RWE) i Petar Lovrić (HUP-Udruga malih i srednjih poduzetnika)/PIXSELL

Iz odabira su bile isključene javne tvrtke te tvrtke koje se bave uvozom i prodajom automobila kao i one koje uredno ne podmiruju obveze.

U sklopu Summita poduzetništva su u srijedu u Zagrebu dodijeljene nagrade najuspješnijim hrvatskim poduzetnicima u niz kategorija. Opći kriteriji su bili da je tvrtka u prethodne dvije godine morala imati minimalno troje zaposlenih, a ujedno i pozitivne poslovne rezultate u tom razdoblju. Da bi tvrtka ušla u konkurenciju mora biti u većinskom domaćem vlasništvu, a isključene su javne tvrtke.

Iz projekta su bile isključene tvrtke koje se bave prodajom automobila.  Najveća hrvatska tvrtka za otkup i promet zlatom Auro Domus je proglašena dobitnikom u kategoriji Uzlet izvoza za ovu godinu, a nagrada je na svečanosti uručena prokuristu tvrtke Lorisu Dessardu. Auro Domusu je lani imao rast izvoza za statistički nevjerojatnih 32.509 posto, odnosno s vrijednosti od 237 tisuća kuna u 2014. godini na 148,5 milijuna kuna lani. Kako ističu iz same tvrtke, Auro Domus se temelji na stoljetnoj obiteljskoj tradiciji zlatarstva. Uz otkup zlata, sve značajni prihode ostvaruju od prodaje investicijskog zlata, a treća značajna djelatnost su mjenjačke usluge.

 

1727 posto

u 2015. godini rastao je prihod tvrtke Sensa Oliva

Tvrtka u sadašnjem obliku je osnovana 2010. te zapošljava 380 ljudi, a tijekom turističke sezone i više od 500. U narednom razdoblju planirano je širenje na regiju putem franšize.  U kategoriji Uzlet prihoda dobitnik je tvrtka Sensa Oliva kojoj je prihod lani porastao za 1727 posto, odnosno s nešto manje od 600 tisuća kuna u 2014. tvrtka se popela lani na 10,9 milijuna kuna. Nagradu je preuzela vlasnica i direktorica tvrtke Oliva Vrbanek koja je tvrtku pokrenula 2008. godine. Sensa Oliva se bavi nekretninama, uslugama u zdravlju i ljepoti te distribucijom, uvozom te proizvodnjom kozmetičkih proizvoda.

Trenutno ima devet zaposlenih, a ambicija im je postati lider u nekretninskom biznisu, ali isto tako i u proizvodnji te distribuciji u regiji i izvan nje specifičnih kozmetičkih proizvoda.  Tvrtka za gospodarenje otpadom Eko-Flor Plus je dobitnik u kategoriji Uzlet dobiti s rastom dobiti u prošloj godini od 2785 posto, odnosno sa 107 tisuća kuna u 2014. na 3,1 milijuna lani. Tvrtka je osnovana 2001., a osnovna djelatnost joj je skupljanje neopasnog otpada i njegova obrada. Tvrtka ima 3745 radnika. Nagradu je preuzela članica Uprave tvrtke Marijana Palijan. Dobitnik u kategoriji Uzlet dobiti je tvrtka Daira iz Opatije.

 

Mandac

Saznali što poduzetnici trebaju, sada treba djelovati.

Osnovna djelatnost te tvrtke je pružanje financijskih i računovodstvenih usluga tvrtkama s područja Primorsko-goranske županije s područja prometa, ali i ostalih djelatnosti. Tvrtka ima tri zaposlena, a u tijeku 2017. planiraju novo zapošljavanje. Tvrtka koju vodi poznata jedriličarska obitelj značajne prihode ostvaruje pružanjem usluga organizacije treninga i priprema sportaša-jedriličara i to prvenstveno na stranom tržištu (Švicarska, Itlaija) gdje imaju dogovorene poslove na godišnjoj razini.

Nagradu je primio direktor Vilim Nakrst.  Dobitnik u kategoriji Uzlet investicija je Bovis, tvrtka za proizvodnju, promet i usluge u poljoprivredi osnovana 2003. Danas broji 178 zaposlenih, a osnovna djelatnost je proizvodnja mlijeka koja Bovis svrstava u jednog od najvećih proizvođača u Hrvatskoj. Osim govedarske proizvodnje, tvrtka se bavi i proizvodnjom i prodajom električne energije iz bioplina putem kogeneracije, te obradom ratarskih površina za vlastite potrebe.  Cilj tvrtke je, uz neprestano ulaganje u suvremena tehnološka rješenja, postati lider u proizvodnji mlijeka i proizvodnji električne energije iz obnovljivih izbora. Nagradu je primila Zrinka Cikač. 

Poduzetnici imaju jasne vizije, na potezu je Vlada

Projekt Poslovnog dnevnika Poslovni uzlet doživio je završetak svoje treće sezone u srijedu na svečanosti "Summit poduzetništva" u Zagrebu gdje su se okupili brojni uglednici uključujući i većinu od 30 gradonačelnika u čijim gradovima se održavala manifestacija tijekom ove godine. Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je da je Poslovni uzlet moćan alat za promicanje poduzetništva kako bi mali i srednji poduzetnici bili što konkurentniji na tržištu EU-a. Podsjetio je da su upravo oni pokretačka snaga hrvatskoga gospodarstva:"Čak 99 posto registriranih tvrtki u Hrvatskoj je iz MSP segmenta. Ovaj dio gospodarstva zapošljava 65 posto ukupne zaposlenosti te generira oko 50% BDP-a".U 2016. u sklopu Poslovnog uzleta održano 30 manifestacija u isto toliko gradova, a njihov su ključ edukativni seminari na kojima su poduzetnici mogli steći nove kompetencije koji će im omogućiti da budu konkurentniji, kaže glavni urednik Poslovnog dnevnika.Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a, upozorava da je, iako čini najveći dio hrvatskog gospodarstva, MSP neopravdano zanemaren. "Čini se da se više bavimo i pričamo samo o velikim, često i javnim tvrtkama, a upravo je privatno poduzetništvo motor razvoja. Posebno su tu važne nove tehnologije i tvrtke koji ih promiču. Zadnji primjer je Uber koji je donio novitet na tržište, što moramo regulirati. Što ćemo kada nam dođu automobili bez vozača, dronovi i slično? Ne smijemo stajati na mjestu nego se prilagođavati tehnološkom napretku i što bolje ga iskoristiti. Brzina promjena danas je fascinantna, moramo biti u trendu s njima", ističe Jakelić.Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta svjesna je da poduzetnici imaju jasne vizije i smjernice što im treba:"Oni traže od Vlade da im bude partner te je nužno imati otvorenu i iskrenu komunikaciju. Ministarstvo je bilo konstantan partner u ovom projektu jer zna važnost edukacije i komunikacije. Treba napraviti korak naprijed jer smo saznali što poduzetnici trebaju i što ih muči, sada treba djelovati, prije svega na deregulaciji složene pravne regulative. Uskoro bi trebao zaživjeti sustav koji će analizirati učinke koje svaka izmjena regulative ima na poduzetnike". 

Komentirajte prvi

New Report

Close