Mladen Fogec: Doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja

Autor: Darko Bičak , 22. veljača 2019. u 11:39
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Investicijska klima u Hrvatskoj se popravlja, ali svi ostali rastu brže od nas te postaju poželjniji i konkurentniji investitorima te mi moramo rasti i reformirati se puno brže, rečeno je na panelu “Kako do novih investicija” koji se održao danas u Zagrebu u sklopu konferencije “InvestCro – Je li Hrvatska spremna za nove investicije” u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i 24 sata.

Jako Andabak, član Izvršnog odbora Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik Nadzornog odbora Sunce koncerna smatra da se neke stvari po pitanju investicija mijenjaju na gore, a neke na bolje. No, ono što je konstantna je nefunkcionalna birokracija i zemljišno-pravni odnosi. Kao pozitivnije je istaknuo jeftiniji kapital, a kao novonastali problem nedostatak radne snage.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija smatra da je država precentralizirana i moramo poraditi na decentralizaciji. Ali isto tako je nužna i stalna komunikacija centralne države i lokalne samouprave kako bi zakonska regulativa odgovarala potrebama na terenu. "Građevinske dozvole se izdaju brzo, u roku 8 dana ako je sva dokumentacija u redu. No, mnoge jadranske županije su opterećene s neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, legalizacijom i sličnim stvarima koje otežavaju provođenje brzog upravnog postupka, a koji je pak propisan od države", kaže Pauk.

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatsku upozorava da se jako sporo reformiramo.

"Mi smo već davno institucionalno izašli iz socijalizma u tržišnu ekonomiju, no socijalizam ni nakon 30 godina nije izašao iz naših glava. To da je i danas u fokusu našeg gospodarstva i politike problem propale brodogradnje, a ne ono što će biti za 5 ili 10 godina dovoljno govori gdje smo. A po pitanju investicijske klime, o njoj dovoljno govori činjenica da su
doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja. Radi se o iznosu o dvije milijarde eura doznaka godišnje, a investicije ne prelaze 1,7 milijardi", kaže Fogec.

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke ističe da je Hrvatska napredovala i da i oni to vide kroz suradnju s našim klijentima, a koji su uglavnom male i srednje tvrtke. Problem je što Hrvatska raste, ali presporo. Drugi rastu bolje i brže. Siguran sam da bi na investicijskim listama Hrvatska mogla, uz prave mjere, već za godinu ili dvije rasti za 15-20 mjesta na tim listama", kaže čelnik Erstea. Kao jednu od takvih mjera ističe da bi svakog investitora u Hrvatskoj trebalo tretirati kao strateškog.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“doznake naše dijaspore veće od stranih ulaganja” to je osnovni razlog zašto se vladajući nisu zabrinjavale zbog odlaska ljudi. Rast su temeljili na tim doznakama. Baš kao nekad u jugi…

New Report

Close