Misli globalno, djeluj lokalno

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2016. u 22:00
Prvi od predviđena četiri treninga o DEAR pristupu na lokalnoj razini održan je prošli mjesec u Virovitici

Cilj projekta jest osnažiti lokalne vlasti za njihovu ulogu u procesima održivog razvoja i postizanju aktivnog sudjelovanja građana kroz poticanje provedbe DEAR pristupa.

Hrvatska zajednica županija već godinu dana sudjeluje u provedbi velikog europskog projekta LADDER kao jedan od 26 partnera i 20 suradnika iz 35 zemalja. Prvi je to europski projekt Zajednice koji u središte stavlja lokalne vlasti kao glavne pokretače obrazovanja o razvoju i podizanja svijesti, odnosno DEAR pristupa. Cilj projekta jest osnažiti lokalne vlasti za njihovu ulogu u procesima održivog razvoja i postizanju aktivnog sudjelovanja građana kroz poticanje provedbe DEAR pristupa.

DEAR pristup je program Europske unije kojem je cilj osvijestiti građane o međuovisnosti globalnih i lokalnih razvojnih problema te potaknuti njihov angažman u svrhu razvoja i smanjenja siromaštva. Jedna od idejnih začetnica projekta LADDER, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije i članica Upravnog odbora projekta LADDER Sanja Bošnjak, pojasnila je koncept i važnost samog projekta. "Dolaskom na čelo Hrvatske zajednice županija 2013. godine, Tomislav Tolušić želio je uključiti Zajednicu u projekte Europske unije. Pomogla sam ostvariti tu ideju, a svojim savjetima u projektu sudjelujem i danas. Bila sam svjesna važnosti dobivanja prvog europskog projekta za Zajednicu županija jer sam to sve već jednom prošla u razvoju Razvojne agencije Virovitičko-podravske županije VIDRA kao dugogodišnja ravnateljica. Proučila sam koncept projektnog prijedloga i, iako mi je sam DEAR pristup bio potpuno nov, smatrala sam da je projekt primjenjiv i smislen za Hrvatsku zajednicu županija, sve njezine članice te, u konačnici, za naše građane. Europskim se projektima bavim već 10 godina, a svaki je za mene izazov i poseban. Jako je važno za hrvatske partnere 'upasti' u tako dobar projekt s puno partnera iz Europske unije koji imaju iskustva jer prvi projekt sigurno će odvesti u sljedeće", istaknula je Sanja Bošnjak i dodala kako je projekt važan za lokalnu zajednicu.

 

35zemalja,

26 partnera i 20 suradnika sudjeluje u projektu LADDER koji osvješćuje snagu lokalnih vlasti i organizacija civilnoga društva

Hrvatska zajednica županija do sada je organizirala natjecanje za najbolji slogan, jedan trening na europskoj razini u Zagrebu te dva treninga na nacionalnoj razini u Šibeniku i Zagrebu. Osnovane su i tri nacionalne radne skupine. Od pet nagrađenih slogana, dva su osmislili učenici iz hrvatskih škola, a odličan odaziv i pozitivni dojmovi sudionika vjetar su u leđa za nastavak kvalitetnog provođenja mnogih zacrtanih aktivnosti, kao i uključivanja Hrvatske zajednice županija u nove europske projekte. "Prvi europski projekt Hrvatske zajednice županija ima višestruki utjecaj na rad i kvalitetu provođenja zajedničkih razvojnih politika. Osim što je potaknuo bolju kapacitiranost za prijavu programa Zajednice na natječaje za sredstva iz Fondova europske unije, dodatno je motivirao i članice Zajednice s kojima smo dinamizirali suradnju oko participativne demokracije.

S druge strane, upravo je LADDER potaknuo ured Hrvatske zajednice županija da razmišlja izvan okvira i radi na pripremi novih programa, u čemu nam potporu pruža predsjednik Goran Pauk. Trenutačno osmišljavamo projekt o jačanju administrativnih kapaciteta u regionalnoj samoupravi, ali i jačem uključivanju građana u oblikovanje politika i donošenje odluka na lokalnoj razini. U tom su nam svjetlu posebno zanimljivi mladi jer vjerujemo da mogu donijeti promjene toliko nužne za uspješnu razvojnu politiku Hrvatske", rekla je glavna tajnica Hrvatske zajednice županija Melita Pavlek. Godina pred nama bogata je projektnim aktivnostima. Prvi od predviđena četiri treninga o DEAR pristupu na lokalnoj razini održan je 16. i 17. veljače u Virovitici. "Sredinom ožujka, točnije 15. i 16. ožujka, DEAR pristup donosimo organizacijama civilnoga društva u Šibeniku.

Krajem ožujka organiziramo trening u Slavonskom Brodu, a sredinom travnja u Rijeci. Čekaju nas još aktivnosti poput fokus grupa, građanskog novinarstva i sufinanciranja projekata lokalnih vlasti i organizacija civilnoga društva, što nas posebno veseli. Važno je osvijestiti snagu koju imaju lokalne vlasti i organizacije civilnoga društva; oni zaista jesu pokretači obrazovanja za razvoj i podizanja svijesti građana o svijetu kao međuovisnoj cjelini. Vodimo se dobro poznatim riječima: misli globalno, djeluj lokalno", istaknula je voditeljica projekta LADDER Vlatka Šelimber. Projekt LADDER financira se iz programa Europske komisije 'Nedržavni akteri i lokalne vlasti za razvoj: podizanje svijesti javnosti o razvojnim problemima i promoviranje obrazovanja za razvoj u Europskoj uniji'. Ukupna vrijednost projekta je oko 4 milijuna eura, a Hrvatska zajednica županija sudjeluje s iznosom od oko 45 tisuća eura u tri godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close