Mirenje korisno i gospodarski isplativo

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2014. u 22:00
Skup o mirenju

Okrugli stol HGK.

Treba li u postupku mirenja biti više formalnosti ili ono treba biti manje formalno, kakva rješenja uvoditi u zakonsku regulativu u području mirenja, te iskustva vodećih hrvatskih tvrtki kao i pitanja promocije mirenja u EU bile su teme drugog Okruglog stola o mirenju pod nazivom "Privatnopravno mirenje u Republici Hrvatskoj – anatomija i perspektiva" koji je održan 21. ožujka u HGK u organizaciji Centra za mirenje pri HGK.

"Kroz savjetovanje nastojimo utvrditi stanje u području privatno-pravnog rješavanja sporova mirenjem te načine kako da se ono popravi. Imamo utvrđen pravni okvir rješavanja sporova mirenjem koji se ne razlikuje od pravnih okvira drugih, nama referentnih zemalja, kao i institucije za provođenje mirenja te interna pravila u postojećim okvirima. Svrha je ovog okruglog stola utvrditi gdje smo i kamo dalje idemo s mirenjem", istaknuo je otvarajući okrugli stol prof.em.dr.sc. Krešimir Sajko, predsjednik Centra za mirenje pri HGK napomenuvši raspravu o neuralgičnim točkama koje se tiču rješenja unutar Zakona o mirenju iz 2011. godine., kao što je početak mirenja, zastara, rješenja o nagodbi koje utvrđuje zakon, pitanja o obvezatnosti mirenja itd. 

Tumačenje zakona i zastara

Ugledni su pravni stručnjaci razmotrili donošenje stanje medijacije u RH. Tako je problematizirano pitanje tumačenja Zakona o mirenju u području zastare i prekluzivnih rokova, kao i odnosa početka mirenja s prekidom zastare. "Zakon o mirenju je važan jer je mirenje ušlo u naš sustav. Postupaka mirenja je malo te stoga treba razmišljati o novim zakonskim rješenjima", kazala je odvjetnica Vesna Kovačević Fras, istaknuvši potrebu definiranja početka i završetka postupka mirenja te obveze izmiritelja. Razmišljanja su i o tome da li mirenje znači prekid zastare te kakav je učinak na zastarne rokove i rokove za podnošenje tužbe. Mirenje na sudu pokazuje izuzetno napredovanje, ove je godine u dva i pol mjeseca na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu sklopljeno 45 nagodbi što je već polovica nagodbi postignutih u prošloj godini, istaknula je Tanja Hučera, sutkinja i voditeljica Odjela za mirenje Općinskog građanskog suda u Zagrebu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close