Među deset najprofitabilnijih kompanija tri su iz Hrvatske

Autor: Saša Paparella , 20. veljača 2018. u 08:07
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ina je i dalje najvrjednija kompanija u regiji, s tržišnom kapitalizacijom od 3,8 milijarde eura.

Među deset najprofitabilnijih kompanija jugoistočne Europe, tri su hrvatske. Prema izvješću Seenews Top 100 2017, HEP je na šestom mjestu, HT je sedmi, a Pliva deveta.

HEP je tijekom 2016. imao povrat na prihod od 15 posto, HT 14,8 posto, a Pliva 13,1 posto. Prva tri mjesta po profitabilnosti zauzele su kompanije iz Rumunjske, kojih je na listi ukupno šest, a na listi je i Telekom Srbija. Na listi gubitnika je sedam rumunjskih kompanija, te slovenski Poslovni sistem Mercator i srpski Mercator-S.  

HEP povećao izvoz
HEP je bio 17. po prihodu per capita te 24. po ukupnim prihodima u 2016. – godinu dana ranije bio je na 21. mjestu. "Prihodi od prodaje električne energije izvan Hrvatske značajno su povećani u odnosu na 2015. uslijed većeg izvoza viškova električne energije proizvedene u HEP-ovim elektranama te većeg volumena opskrbe kupaca u regiji", prokomentirali su nam u HEP-u.

 

13,9 mlrd.

€ aktive ima Zagrebačka banka, koja je pala na 2. mjesto među bankama

Zaba treća po vrijednosti  
Već drugu godinu zaredom, Ina je najvrjednija kompanija u jugoistočnoj Europi. Prema citiranom izvješću, tržišna kapitalizacija Ine bila je 3,8 milijardi eura, drugi je rumunjski OMV Petrom, a treća je Zagrebačka banka (2,3 mlrd. eura), koja je u izvješću za prethodnu godinu bila osma. Sada je na osmom mjestu HT, koji vrijedi 1,8 mlrd. eura. Adris je 14. u jugoistočnoj Europi, Janaf 16., a Valamar 18. Po ukupnim prihodima, Ina je bila osma u regiji, HEP je bio 24., HEP-ODS 42., a HT 49.

"Tržišne okolnosti se mijenjaju stalno, a Ina im se uspješno prilagođava. Posvećeni smo razvijanju poslovnog modela otpornog na cikličke promjene,. Unatoč prilično nestabilnoj situaciji na globalnom tržištu naftnih derivata, vjerujemo kako će Ina Grupa dodatno nastaviti poslovati uspješno. Nastavljamo širiti poslovanje u regiji, ulagati u projekte istraživanja i proizvodnje s ciljem obnove rezervi ugljikovodika, ulagati u maloprodajnu mrežu i razvoj proizvoda i usluga. Fokusirani smo na projekt Postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka, vrijedan oko tri milijarde kuna, koji predstavlja budućnost našeg rafinerijskog poslovanja", rekli su nam u Ini.

Iako je na listi najvrjednijih kompanija skočila na treće mjesto, Zaba je istovremeno na listi banaka, s aktivom od 13,9 milijardi eura pala s prvog na drugo mjesto. Prva je sada Banca Comerciala Romana, s aktivnom od 14,1 milijarde eura. N petom mjestu je i dalje PBZ (9,5 milijardi), osmi je ostala hrvatska podružnica Erste (7,4 mlrd.), RBA je 17., Splitska banka je 19., a Addiko je s 21. pao na 28. mjesto. Croatia osiguranje palo je s drugog na treće mjesto, istisnula ga je Zavarovalnica Sava, koja je skočila s petog mjesta. Na prvom je mjestu i dalje  još jedan slovenski predstavnik, Triglav osiguranje.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

@zlatek
Net profit margin je neto profitna marža. Povrat na prihod nije ništa.

@RoaRoe
Da, postoji, to je Net profit margin.

Ovaj clanak potice iz hdz-ovog glasnika…

Da nije povrat na imovinu ili na kapital?

New Report

Close