Majstori građevinari ne trebaju stručni ispit

Autor: Darko Bičak , 05. listopad 2015. u 22:00
Mali građevinari i dalje po istoj proceduri/H. Jelavić/PIXELL

Nadležno ministarstvo prihvatilo zahtjev HOK-a oko primjene novog Zakona.

Vlasnici obrta s majstorskim ispitom u području graditeljstva ne moraju polagati stručni ispit kako bi obavljali posao voditelja manje složenih radova u graditeljstvu.

Naime, kako kažu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja je prihvatilo njihov zahtjev za problem koji je nastao uslijed početka primjene Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje. "Na brojne upite članova, HOK je uputio zahtjev Ministarstvu u kojem smo tražili da se vlasnicima obrta s majstorskim ispitom omogući obavljanje poslova vođenja manje složenih radova bez polaganja traženog ispita i bez upisa u upisnik komore arhitekata.

Naime Zakonom su propisani uvjeti za obavljanje poslova voditelja manje složenih radova i to: deset godina radnog iskustva u struci, završena srednja škola po programu za tehničara te položen stručni ispit", ističu u HOK-u. Iz Ministarstva pojašnjavaju kako su majstorski ispiti državno priznati ispiti, a zvanje majstora temelj za osnivanje vlastitog obrta. Stoga osobe s majstorskim ispitom mogu obavljati majstorska zvanja koja su ujedno manje složeni radovi, odnosno nemaju obvezu polaganja stručnog ispita. 

Komentirajte prvi

New Report

Close