Lučki i industrijski grad koji se okreće poduzetništvu i turizmu

Autor: Darko Bičak , 11. studeni 2016. u 07:35
Na razvoj i fizionomiju grada Rijeke snažno utječe njezina luka koja je najveća u Hrvatskoj te ima i širi regionalni karakter/Goran Kovačić/PIXSELL

Najveći broj poduzetnika u Rijeci je vezan uz sektor trgovine, a slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti te građevinarstvo.

Ekonomska tranzicija Rijeke, promjena ekonomske strukture gospodarstva iz nekadašnjeg industrijskog grada u grad u kojem dominiraju uslužne djelatnosti s naglaskom na razvoj riječkog prometnog pravca i urbanog turizma, danas je vidljiva na svakom koraku. Realizirani investicijski projekti od prometne infrastrukture pa do poduzetničkih, sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja, kako stanovnicima grada tako i njihovim posjetiocima nude novu kvalitetu života, ali i šansu za nove poduzetničke aktivnosti. S ciljem daljnje transformacije Rijeke, podizanja kvalitete urbanih prostora, stvaranja novih prepoznatljivih gradskih ambijenata, te prostora za razvoj gospodarskih aktivnosti, investicijski ciklus će se nastaviti realizacijom novih projekta.

Kako ističu i u samoj Rijeci,  njihovo gospodarstvo se temelje ina pet najvažnijih djelatnosti, a koje su: Prerađivačka industrija, Prijevoz i skladištenje, Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, Trgovina te Građevinarstvo. Andrija Vitezić, gradski pročelnik za poduzetništvo, pojašnjava da su ove djelatnosti lani imale udio od 85 posto u ukupnim prihodima. " Posebno je važno izdvojiti djelatnosti prerađivačke industrije i građevinarstva koje su ostvarile najveći rast. Prerađivačka industrija nakon 2013. godine nastavlja s uzlaznim trendom i nakon rasta od šest posto u 2014., a lani je  ostvaren rast od 21 posto. Djelatnost građevinarstva također bilježi nikad veći rast i to za 51 posto te se nakon 2007. vraća iznad iznosa od milijarde kuna prihoda.

Ukupno prihodi pet najznačajnijih djelatnosti riječkog gospodarstva u 2015. godini u odnosu na godinu ranije porasli su za 12 posto", kaže Vitezić. U strukturi gospodarstva grada Rijeke prema broju poduzetnika i broju zaposlenih djelatnost trgovine ima najveći broj poduzetnika s udjelom od 23,7 posto, a slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti s 880 poduzetnika ili 20,6 posto. Razvijeno je i građevinarstvo s 10,2 posto udjela te prerađivačka industrija s  devet posto dok prijevoz i skladištenje drži 5,1 posto udjela. U ovih pet djelatnosti registrirano je 68,5 posto svih poduzetnika u gradu Rijeci. Što se tiče broja zaposlenih u djelatnosti trgovine bio je zaposlen gotovo svaki četvrti zaposlenik odnosno njih 7530, a slijedi prerađivačka industrija s 5737 zaposlenih. Prijevoz i skladištenje imaju 4887 zaposlenih. Ovih Top5 djelatnosti vežu 75,4 posto svih zaposlenih u gradu Rijeci.

 

10.548poslovnih

subjekata djeluje trenutno u Rijeci prema podacima konuzultantske kuće Bisnode

"Posebno želim istaknuti rast pokazatelja u stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima. To se prije svega odnosi na sve veći broj poduzetnika i na povećanje prihoda u području projektiranja, posebno u segmentu brodogradnje, arhitektonskih djelatnosti te znanstvenog istraživanja i razvoja. Posebno je to važno, budući da je Grad u strateškim dokumentima kao jedan od prioriteta postavio cilj da na temelju društva znanja i novih tehnologija želi razvijati konkurentno gospodarstvo. Ako uzmemo podatak da je u segmentu Stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti bruto dobit u 2015. u godini povećana za 10 posto te da po zaposlenom iznosi 70 tisuća kuna, to govori da ovaj segment ima veliki značaj za riječko gospodarstvo, posebno u vidu novostvorene vrijednosti. U toj nam je misiji svakako važna suradnja i partnerski odnos ne samo s našim poduzetnicima već i sa Sveučilištem u Rijeci s kojim surađujemo na nizu projekata", ističe Vitezić.

U Rijeci su svjesni da važnost njihove luke  prelazi okvire značaja za riječko gospodarstvo te da najveća hrvatska lula ostvaruje brojne pozitivne efekte za nacionalno gospodarstvo. "To se potvrđuje i kroz broj koncesionara Lučke uprave Rijeka koji na lučkom području obavljaju različite lučko-transportne djelatnosti. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na području riječke luke otvorile su se mnoge mogućnosti, kao što su ukidanje carinske zone, bolja cirkulacija robe između Hrvatske i zemalja EU ali i više direktnih domaćih i stranih ulaganja te povezivanja europskog i azijskog tržišta. Da bi riječka luka uspjela vratiti svoju staru slavu, potrebna je integracija svih čimbenika koji imaju korist i utjecaj na lučko poslovanje. Lučka uprava Rijeka zajedno s najvećim koncesionarom Lukom Rijeka stoga je ušla u realizaciju strateških projekata koji su važni kako za sam grad Rijeku, tako i za Hrvatsku.

To su projekti poput Gateway projekta i riječkog Waterfronta, proširenje skladišno-proizvodne zone Škrljevo, na što se nadovezuju nacionalni strateški projekti, kao što su Nizinska pruga Rijeka-Zagreb-Botovo te prometno-logistički centar Miklavija. Realizacija tih projekata imat će direktan utjecaj i na razvoj novih malih i srednjih poduzeća, koji se reflektira kroz multiplikatorski učinak u nizu popratnih djelatnosti lučkog poslovanja", navodi gradski pročelnik za poduzetništvo. Kao i čitavoj Hrvatskoj, i u Rijeci je malo poduzetništvo motor razvoja gospodarstva sa najvećim brojem poduzetnika i najvećim brojem zaposlenih.

"Ovaj segment obuhvaća 99 posto svih tvrtki i 53 posto zaposlenih te ostvaruje 43 posto ukupnih prihoda i drži udio od 43 posto  investicija. Kada uzmemo podatak da je segment malih poduzetnika u 2015. povećao investicije u odnosu na godinu ranije za 27 posto, može se zaključiti kako i dalje ostaje najvitalniji dio riječkog gospodarstva, koji svoj razvoj temelji prvenstveno na investiranju vlastitih sredstava", kaže Andrija Vitezić. Dodaje da zbog potencijala koje omogućuje Sveučilište u Rijeci kao centar razvoja novih tehnologija, Grad Rijeka se posebno usmjerio na razvoj startupova temeljenih na implementaciji novih tehnologija u njihove poslovne procese

. Razvoj poslovnih zona oko grada Rijeke pokrenut je davnih 80-ih godina zbog prostornih ograničenja tadašnjih gospodarskih subjekata u samom urbaniziranom području. Kako kažu u Rijeci, pretpostavke za njihov razvoj bile su, a ostale, temeljene na valorizaciji riječkog prometnog pravca i stručne radne snage. Prema podacima konzultantske kuće Bisnode, u Rijeci trenutno posluje 10.548 poslovnih subjekata. Tijekom 2016. bilo ih je osnovano 715, dok je istovremeno bilo ugašeno 955 subjekata. Ukupno je 840 poslovnih subjekata bilo u blokadi u posljednjih godinu dana. Tijekom ove godine ih je 59 ušlo u fazu stečaja. U fazi predstečaja u istom razdoblju je završilo 898 subjekata. Među poreznim dužnicima nalazi se 74 subjekata, a 90 subjekata se nalazi na listi neisplatitelja plaća.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pretpostavljam da je ovo plaćeni oglas jer jedan Poslovni dnevnik nebi ovako nekritički iznosio članak koji nije baziran na činjenicama već željama.

Ako je Rijeka i bila luckii industrijski grad to vise nije (nazalost). Okertanje poduzetnistvu i turizmu? Tko bi ljetovao ili posjecivao brojne muzeje u Rijeci? Rijeka grad znanja- a znanja nema….tuzno je citati strategije razvoja koje su tako stupidne…utemljene na nicemu

New Report

Close