Koristeći tehnologiju proširene i virtualne stvarnosti, kreativcima su se otvorile nove mogućnosti

Autor: PD VL native tim , 16. ožujak 2020. u 08:00
Darian Škarica, osnivač tvrtke Diveristas IT sustavi d.o.o. , Foto: Igor Šoban/Pixsell

Po Transparency Market Researchu, za manje od 5 godina, tržišta digitalnih stvarnosti vrijedit će 547 milijardi dolara.

Nešto što je počelo kao „fora“ zbog koje smo kupovali razne VR naočale s Internet dućana, uskoro će predstavljati normalnu svakodnevnu interakciju i baš kao neke druge stvari koje su preuzele naš život (mislimo na vas, društvene mreže), možemo očekivati da će uskoro svi uz sebe osim slušalica i dodatne baterije nositi i neku vrstu uređaja koji nam daje mogućnost uranjanja u svijet virtualne stvarnosti.

Naravno, virtualna stvarnost sama po sebi nije neka novost, međutim razvoj tehnologije omogućuje nam implementaciju virtualne stvarnosti na načine koji su nam do sada bili nezamislivi. Primjerice, jedna od najpoznatijih građevina u Europi, Papinska palača u Avignonu, godišnje privuče preko pola milijuna turista iz cijelog svijeta. Turisti opčinjeni ovom najvećom gotičkom palačom na svijetu čekaju satima u redovima na ulaz, a unutra ih čekaju – goli zidovi. Da, Papina palača posjetiteljima ne nudi razne stoljetne eksponate, već nešto drugačije, pogled na palaču kroz razne faze u povijesti. Posjetitelji dobiju tablet s jednostavnim uputama i kroz zaslon tableta otkrivaju izgled palače i život u jedno od najzanimljivijih doba europske povijesti.

Iako ovaj pristup kulturi zvuči kao nešto rezervirano za bogatije, zapadne zemlje, to ne znači da domaći i strani turisti ne mogu doživjeti nešto slično u Hrvatskoj. Diveristas IT sustavi d.o.o. u svojem studiju za virtualnu i proširenu stvarnost Delta Reality imaju dugogodišnje iskustvo u lansiranju inovativnih proizvoda na tržište, znanstvenom istraživanju te području digitalne stvarnosti i strojnog učenja. Digitalne stvarnosti (DS) poput proširene, virtualne i miješane stvarnosti postaju sve zastupljenije na tržištu, a Diveristas stvara rješenja koja se mogu koristiti na bilo kojoj platformi, bilo gdje u svijetu. Uz konzultaciju i provjeru dostupne tehnologije i infrastrukture, ova mala hrvatska tvrtka po principu „ključ u ruke“ nudi klijentima izradu jedinstvenih rješenja i razvoj aplikacija i uređaja za interakciju ljudi i računala. S više od desetljeća iskustva u svijetu digitalne i proširene stvarnosti, njihov studio kreira digitalne inovacije za svjetske partnere, omogućujući im da poboljšaju svoje promocijsko, komunikacijsko, logističko i komercijalno vlasništvo korištenjem najnovijih tehnologija.

Lista korisnika koji koriste njihove proizvode i usluge je impresivna, korisnici u 17 država, od najjačih domaćih kompanija pa sve do najpoznatijih internacionalnih, poput Disneyja, Microsofta, Samsunga, Siemensa i Deutsche Telekoma.

A kako to doista izgleda u stvarnosti najbolje predočava primjer s jednog od našeg tradicionalnog prestižnog kulturnog događaja, Dubrovačkih ljetnih igara. Spoj kulturne baštine Dubrovnika i inovativne tehnologije predstavljao je savršen spoj za stvaranje virtualnog turističkog vodiča i zabavnog načina prezentiranja zanimljivih činjenica o gradu i o Dubrovačkim ljetnim igrama.

Tijekom Igara izabrane su 3 lokacije u Dubrovniku (Rektorova palača, Palača Sponza i Tvrđava Revelin) gdje su posjetitelji mogli naći veliki vizual Dubrovačkog kneza koji se na njihovim mobilnim telefonima pretvorio u virtualnog turističkog vodiča od kojeg su turisti mogli doznati više informacija ili uslikati selfie.

I ono najimpresivnije, ova tehnologija je bila omogućena posjetiteljima 65. Dubrovačkih ljetnih igara, dakle 2014. godine. U Diveristas IT sustavima nisu mirovali u međuvremenu, zadnji projekt je HoloPort – stvaranje hologramskog 3D videa osobe pomoću standardne RGB kamere za što su preuzeli

Uz pomoć HAMAG-BICRO-a i nadležnog Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta odobrena su bespovratna sredstva za inovacije kroz poziv PoC8. Ukupna vrijednost ovog  projekta iznosi 789.671,97 kn, dok je iznos bespovratnih sredstava: 499.953,08 kn. Status projekta je trenutačno u provedbi, a mi jedva čekamo vidjeti što nas uskoro čeka u digitalnim svjetovima naših telefona.

Sadržaj je omogućio HAMAG – BICRO

New Report

Close