Zagrebgradnja ostaje bez SEECEL-a, dovršetak projekta neizvjestan?

Autor: Marija Crnjak , 20. prosinac 2017. u 14:30
Kompleks u Novom Zagrebu trebao je biti izgrađen još u veljači/Borna Filić/PIXSELL

Izvođač je na odobrenje podnosio naloge za izmjenama ili naknadne radove, pojašnjavaju u Ministarstvu gospodarstva. Moguće su i packe EU.

Ubrzo će proći godina dana otkako je trebao biti otvoren Centar SEECEL, Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe koji sufinancira Europska unija, a najavljivao se kao najznačajniji poduzetnički inkubator u regiji.

Međutim, ne samo da je Centar još uvijek u roh bau fazi i zaustavljeni su svi građevinski radovi, već je i prilično neizvjesno kad će se raspetljati situacija koja je do toga dovela.  Ako je suditi po odgovoru koji su nam poslali iz Ministarstva gospodarstva koje je nositelj projekta, problem je u izvođaču radova, Zagrebgradnji koja će vjerojatno na kraju ostati bez tog projekta vrijednog 155 milijuna kuna, a u tom slučaju se SEECEL neće dovršiti bar još godinu dana.

U Ministarstvu priznaju da postoji mogućnost da se ugrozi i financiranje projekta od strane EU, no kažu da je još rano za takve prognoze.

Kako je poznato, Zagrebgradnja je odabrana na javnom natječaju kao najpovoljniji izvođač, i ugovor za izvođenje građevinskih radova na objektu potpisan je 1. prosinca 2014. godine. Rok za izvođenje radova bio je 30. lipnja 2016. godine, no on nije ostvaren. U Ministarstvu gospodarstva pojašnjavaju da je u drugoj polovici 2015. godine došlo do poremećaja na tržištu rada u građevinskom sektoru, što je negativno utjecalo na kapacitete izvođača radova i što je Ministarstvo nakon detaljne analize i pravnih savjetovana uvažilo u vidu produženog roka za izgradnju objekta do 19. veljače 2017. godine.

„Osim poremećaja na tržištu radne snage u graditeljstvu, kašnjenju je doprinijela i činjenica da je javni natječaj za izvođenje radova proveden temeljem glavnog projekta sukladno Zakonu o gradnji, što znači da je sukladno uvjetima natječaja i sklopljenom ugovoru, izvođač radova preuzeo obvezu izraditi izvedbene projekte, definirati tehničke detalje objekta i sukladno tome izgraditi objekt. Temeljem izrađenog izvedbenog projekta, izvođač je inženjeru na odobrenje podnosio naloge za izmjenama ili naknadne radove. Nepravovremeno podnošenje na odobrenje nadzornom inženjeru i naručitelju sa svom pripadajućom dokumentacijom, doveli su do kašnjenja u provedbi ugovora“, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Tvrde također da nemaju nikakvih dugova prema izvođaču. „Ministarstvo svoje financijske obveze prema izvođaču koje nastaju temeljem privremenih obračunskih situacija odobrenih od strane nadzornog inženjera podmiruje na vrijeme. U ovom trenutku ne postoje neovjereni nalozi za naknadni rad ili izmjenu koji su na obradi kod nadzornog inženjera, a koji bi mogli biti uzrokom zastoja u radovima“, pojašnjavaju. Ističu da izvođač od početka ožujka ove godine kontinuirano smanjuje intenzitet radova, s potpunom obustavom od listopada 2017.  

„Unatoč kontaktima s izvođačem, nema pomaka u smjeru koji bi se mogao ocijeniti optimističnim za ispunjenje Ugovora. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kao Naručitelj po predmetnom ugovoru, poduzima sve nužne mjere za zaštitu vlastitih interesa u okviru ugovora i zakona“, kažu.

 Na naš upit hoće li se mijenjati glavni izvođač radova, u Ministarstvu kažu kako je preuranjeno iznositi takve zaključke, no činjenica je da je to vrlo izgledni rasplet situacije.

 U Zagrebgradnji nam nisu željeli komentirati situaciju u projektu SEECEL, uz napomenu da ne odgovaraju na upite novinara. Tako nismo saznali ima li izgleda da se njihovi radnici pojave na objektu te pod kojim uvjetima, niti kakve su eventualne posljedice ako im Ministarstvo otkaže taj posao. Procjena je da preostali građevinski radovi mogu biti izvedeni u roku 4 do 5 mjeseci, a nakon toga treba još 2 mjeseca za ugradnju sve potrebne opreme.

U Ministarstvu su svjesni da otezanje poskupljuje projekt, no za sad ne očekuju packe od EU.

“Odstupanja u provedbi projekta u odnosu na inicijalni plan provedbe nose i rizik od financijskih korekcija i povrata, no s obzirom na način na koji je projekt koncipiran, o tome je preuranjeno govoriti“, pojašnjavaju. Krajnji rok za provedbu svih projektnih aktivnosti financiranih iz OPKK 2014-2020 je 31. prosinca 2023. godine. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ono, kad spekuliraš s aneksima ugovora a državni službenik ti ne može odobriti, jer EU kontrolira račune. Znači, nesposaban si i ideš u stečaj. Viadukt i most kod Trogira su dobar primjer.

New Report

Close