Izborni proces s aplikacijom jeftiniji i sigurniji, a odaziv veći

Autor: Marta Duić , 08. prosinac 2019. u 11:30
Tvrtka IDE3 ove godine očekuje rast dobiti od 50%, ima 16 zaposlenih / PD

Zagrebačka tvrtka IDE3 razvila sustav za elektroničko glasovanje fairvotes, već primjenjiv za tvrtke, udruge, a i stranke. Olakšava postupak, štedi i transparentan je.

Hrvatska IT tvrtka IDE3 osmislila je sustav za elektroničko glasovanje FairVotes kako bi svima koji unutar svojih organizacija provode izbore i glasovanja taj postupak učinila jednostavnijim, financijski isplativijim, a istovremeno sigurnim i transparentnim. Kako objašnjava direktor Ivan Hendija, ideja za kreiranje ovog sustava nastala je uslijed suradnje s jednim klijentom kada je njegov tim svjedočio složenom procesu kreiranja, trajanja i završetka klasičnog izbornog procesa.

“Taj je proces bio iznimno dugotrajan, zahtijevao je angažman brojnih suradnika, a troškovi su bili visoki. Rodila se ideja da ga naš tim pokuša ubrzati i pojednostavniti, a ideju smo realizirali kroz FairVotes aplikaciju. To je inovativno rješenje maksimalno prilagođeno potrebama hrvatskog tržišta i za nas je najvažnije da bude prepoznato kao sustav koji može olakšati cijeli izborni proces svim organizacijama, poduzećima, udrugama, strankama, savezima. Iako je naš primarni fokus na hrvatskom tržištu, već smo krenuli s istraživanjem potencijala za rast i razvoj na stranima te smo započeli i pregovore s nekoliko tvrtki. Što se tiče same aplikacije, njezinog razvoja i nadogradnje, pratimo stvarne potrebe na tržištu i zahtjeve naših klijenata koji nam služe kao podloga za poboljšanja sustava”, objašnjava Hendija.

BEZ PRINTANJA i višestruka provjera

Sustav za glasovanje FairVotes jednostavan je za upotrebu i vrlo fleksibilan te ga svaki korisnik može prilagoditi svojim potrebama. Omogućuje kreiranje pitanja, dodavanje glasača na listu, slanje poziva na glasovanje putem e-mail adresa. Organizator izbora u svakom trenutku može provjeriti odaziv glasača i podsjetiti ih na proces izbora koji je u tijeku, a rezultati su dostupni odmah po završetku glasovanja.

“Ovom aplikacijom štedi se vrijeme i novac jer nema troškova tiskanja listića, slanja poziva, angažmana osoba koje će provoditi ili nadzirati proces glasovanja i slično, a važna nam je i ekološka komponenta jer nema nepotrebne potrošnje papira i onečišćavanja okoliša na bilo koji način. Uz to, potpuno je prilagođena glasačima koji mogu iz svoga doma ili dok sjede s prijateljima na kavi u svega nekoliko sekundi dati glas putem svojih mobitela, laptopa, tableta. Aplikaciju podržavaju svi uređaji, a mi vjerujemo da će njenom uporabom odaziv birača biti znatno veći”, ističe Hendija.

Objašnjava da je u FairVotesu svaki korak tijekom procesa glasovanja potpuno siguran i transparentan.

“Glasovati može samo osoba koja je primila poziv i prijavila se u sustav kroz višestruki proces verifikacije. Uz uporabu naše aplikacije viška glasova i glasača nema. Svijet je sve više digitaliziran, a elektroničko glasovanje je glasovanje budućnosti. Primjerice, Estonci elektroničkim putem glasuju još od 2005. godine. Nas uskoro očekuju predsjednički izbori. Bilo bi sjajno da i mi u Hrvatskoj pojednostavimo proces glasovanja na svim razinama i u svim organizacijama u kojima možemo. Tko zna, možda već sljedećeg puta izbore za predsjednika, gradonačelnike, parlamentarne izbore i slično budemo mogli provoditi elektroničkim putem, baš kao Estonci“, kaže Hendija.

Suradnja s prvim klijentom pokazala je kako je FairVotes sustav povećao odaziv glasača za oko 30 posto u odnosu na prethodne izbore koje su provodili klasičnim izbornim procesom. Kako nam otkriva, od tada su im se javile brojne zainteresirane skupine koje imaju različite potrebe, od izbora stanara i suvlasnika u zgradama, donošenja odluka u privatnim poduzećima, obrazovnim institucijama, upravnim odborima.

“Zasad smo u fazi pregovora i s nestrpljenjem iščekujemo daljnji razvoj situacije. Osim na domaćem tržištu, u pregovorima smo i s američkim tržištem, vezano uz SaaS (Softver kao usluga) model poslovanja, koji uključuje FairVotes i Gym-Desk aplikaciju. Za razliku od kasične kupovine aplikacije, u SaaS modelu korisnik plaća samo uslugu korištenja aplikacije, dok se za održavanje sustava i licencu brinemo mi. Na taj način korisnicima pružamo mogućnost da plate samo onoliko koliko uistinu koriste softver, bez ulaganja u dodatnu opremu i troškova pribavljanja licence. Osim toga, korisnik pristupa aplikaciji putem interneta, što nam olakšava i smanjuje troškove poslovanja na stranim i udaljenim tržištima”, objašnjava Hendija.

MODERNIZACIJA RADNE OKOLINE

Na aplikaciji je uz Ivana Hendiju radio cijeli njegov IDE3 tim koji ovih dana slavi 11 godina postojanja i uspješnog rada. Glavna područja poslovanja usmjerena su im na digitalizaciju poslovnih procesa i modernizaciju radne okoline u hrvatskim tvrtkama i šire. Izrađuju kompleksna web i mobilna softverska rješenja, a njihov edukacijski centar EDU3 nudi edukacije za poslovne korisnike iz svih područja ICT-a.

“Prije 11 godina započeli smo sa svega dva zaposlena, dok nas je danas 16. Prosječno godišnje zapošljavamo dva do tri nova, a s obzirom na opseg poslovanja i planove širenja na strana tržišta, u budućnosti očekujemo daljnje proširenje našeg tima. Iza nas je oko 35.000 obrađenih zahtjeva, imamo više od 200 stalnih klijenata. U ovoj godini prihodi nam iznose iznad tri milijuna kuna, a dobit kontinuirano raste. Ove godine očekujemo rast dobiti za 50 posto u odnosu na prethodnu godinu”, zaključuje Ivan Hendija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bilo bi zanimljivo da se ovo uvede paralelno uz postojeci nacin glasovanja… da se vidi kako bi funkcionirali i koje su razlike…

New Report

Close