Mala Hrvatska može se pohvaliti: Tvrtka Dine Milete rješava problem skupe struje u Europi, a i šire

Autor: Josipa Ban , 10. prosinac 2022. u 09:59
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uprise razvio softverska rješenja od kojih bi trebali profitirati svi u Europi.

Cijena električne energije trenutno stvara glavobolje ne samo Hrvatima već svim Europljanima. No tek se rijetki stanovnici Europe mogu pohvaliti kompanijom koja razvija softverska rješenja koja rješavaju problem visoke cijene električne energije. Takvom se kompanijom može pohvaliti mala Hrvatska i to zahvaljujući Dini Mileti koji je krajem 2017. odlučio pokrenuti tvrtku Uprise zahvaljujući čijim bi softverski rješenjima trebali profitirati svi u Europi, pa i šire. Njihova rješenja doprinose, objašnjava Mileta, optimiranju najkompleksnijeg i najvažnijeg sustava stvorenog u ljudskoj povijesti – onog elektroenergetskog. Ta rješenja, u konačnici, rezultiraju dostupnijom i jeftinijom energijom.

Spoj specifičnih znanja

Dino Mileta je u ovaj kompleksan posao odlučio ući jer su mu, ističe, dolazili upiti s problemima koja nitko nije znao riješiti. Ti su problemi bili i hardverski i softverski, a njemu kao osobi koja je doktorirala elektroenergetiku te se bavio i programiranjem, bili su dobro poznati. Za te je probleme stoga odlučio pronaći rješenje. “Ono po čemu smo najbolji je kreiranje prototipa i na temelju njega pozicioniranje na tržištu”, kaže.

A da se ova mlada softverska kompanija uspjela jako dobro pozicionirati govore poslovni rezultati. Prihodi su im u tri godine, od 2018. do 2021. vrtoglavo rasli – čak 938 posto na 8,97 milijuna kuna. Zahvaljujući takvom rastu uvršteni su u top 50 Deloitteove liste najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe. Ono što ih izdvaja na tržištu cijele Europe je što, napominje Mileta, u tome što rade i dan danas imaju malo konkurenata.

Ne treba to čuditi kada razvijaju proizvode koji zahtijevaju spoj vrlo specifičnih znanja – ona iz elektroenergetike i softvera. “Jako je malo ljudi s takvim znanjima”, napominje Mileta. No on ih je uspio pronaći te danas Uprise broji 30-ak ljudi. A što točno Uprise radi? “Razvija softverska rješenja i pruža konzultantske usluge, koja u konačnici optimiziraju mrežu kako bi potreba operatera za balasiranjem sustava bila što manja, a posljedično cijene niže”, ističe Dino Mileta.

To je važno, objašnjava njegova desna ruka Zlatko Ofak, voditelj poslovnog razvoja i inovacija, jer u elektroenergetske mreže pristižu sve veće količine obnovljivih izvora energije, koje su nepredvidive. Nepredvidivosti doprinose i električni automobili jer je praktički nemoguće predvidjeti njihove potrebe za punjenjem, odnosno za električnom energijom. “U takvoj situaciju operateri elektroenergetskog sustava moraju aktivirati takozvane rezerve kako bi sustav održali stabilnim. To zahtjeva znatna ulaganja koja u konačnici poskupljuju konačnu cijenu električne energije”, objašnjava Ofak. Tu, sa svojim rješenjima, na scenu stupa Uprise. Njihovu kvalitetu ne potvrđuje samo veliki rast prihoda, koje najvećim dijelom ostvaruju na inozemnim tržištima, već i lista klijenata. To su elektroenergetski subjekti poput, operatera prijenosnog sustava iz Švicarske, potom ENTSO-E, Udruženje svih operatora prijenosnih sustava EU-a, njemački TSCNET te još jedan klijent sličnog profila iz Belgije. Neposredno, objašnjavaju, njihova rješenja koristi cijela centralna Europa.

Posebni su pak i zato što mnogo ulažu u istraživanja i razvoj što dovodi do brojnih inovacija. Jedna od njih je Eagle, alat za predviđanje proizvodnje sunčanih elektrana koji se temelji na umjetnoj inteligenciji. “Ovaj je alat važan jer će točnost predviđanja odrediti odstupanja sustava, a time i potrebu za rezervom, a posljedično konačnom cijenom na tržištu”, ističe Ofak. Usto razvijaju i alat za električna vozila koji će predviđati cijenu električne energije. Pokrenuli su i stranicu Uštedi.hr koja korisnicima omogućuje usporedbu cijena električne energije prema opskrbljivačima.

Tri tima

No to nije sve. U suradnji sa znanošću istražuju potencijal primjene kvantnog računala za probleme optimizacije elektroenergetskog sustava. Kao da sav ovaj posao nije dovoljan, ovi softveraši u elektroenergetici nalaze vremena i za kreativu. Kreativni je rad rezultat strasti osnivača Uprisea, koji je, osim FER-a, studirao i produkciju na Akademiji dramskih umjetnosti.

Jedan od njihovih uspješnih projekata u ovom području je interaktivna hologramska projekcija za promociju hrvatske čipke koja se mogla vidjeti u Muzeju za umjetnost i obrt. “Ovaj nas projekt možda najbolje opisuje. Klijent je došao samo s idejom, a mi smo razradili i realizirali cijeli projekt, od ideje do konačnog proizvoda. I to radimo u svim područjima, od elektroenergetike, razvoja softvera do kreativnog dijela”, objašnjava Mileta, dodajući da su kompaniju tako i podijelili – u tri tima – jedan koji se bavi elektroenergetikom, drugi koji se bavi softverom i treći koji se bavi kreativom.

938 posto

rasli su prihodi Uprisea od 2018. do 2021. godine

Svestranost je stoga možda najbolji opis tima Uprisea. Možemo dodati i uspješnost jer će prihodi kompanije i ove godine rasti te prijeći 10 milijuna kuna. No na upit o prihodima osnivač i vlasnik firme kratko odgovara. “Prihodi su nam sporedna stvar. Znam da zvuči kao klišej, ali mi smo skupina entuzijasta koja voli to što radi i u tome uživamo”.

Sigurni smo da ćemo o ovoj skupini relativno nepoznatih entuzijasta još puno toga čuti jer rješenja koja stvaraju postaju sve važnija. Posebno su aktualna postala tijekom energetske krize, ali i prije toga jer je Europa odlučila biti klimatski neutralan kontinent što zahtijeva velike prilagodbe elektroenergetskog sustava. Uprise, kao jedna od rijetkih kompanija, na njima već radi.

Komentirajte prvi

New Report

Close