Inovativna softverska rješenja osiguravaju održivost svjetskog turizma

Autor: Poslovni dnevnik , 29. studeni 2018. u 21:59
Mate Kostovski, direktor Lemaxa/ HRVOJE DURANEC

Mate Kostovski, direktor Lemaxa.

ICT industrija i turizam dvije su djelatnosti koje najbrže rastu i na koje gospodarske promjene nisu imale dugoročan negativni utjecaj. Prema dostupnim podacima (globalni ekonomski doprinos veći od 7,6 bilijuna američkih dolara u 2016. godini s izravnim ekonomskim utjecajem od oko 2,3 trilijuna dolara u istoj godini) upravo su ove dvije grane uvijek pronalazile nove mogućnosti. Rast obiju grana očekuju se i u narednoj godini, a za što postoje dobri temelji.

Kako smo mi tvrtka specijalizirana za softversko rješenja za turističku djelatnost, porast turističkih kretanja izravno će utjecati i na naš rast – u prodaji, održavanju i broju zaposlenih. Naime, na svjetskom tržištu do sada je nedostajalo globalnih komercijalnih rješenja fokusiranih za domenu turističkih djelatnosti. Stoga su se turoperatori uglavnom odlučivali za lokalna softverska rješenja ili su ulazili u razvoj vlastitog rješenja po mjeri, a dugoročni rezultati nisu bili zadovoljavajući.

Mi smo uočili priliku za naše rješenje čemu svjedoče i nedavno potpisani ugovori s najvećim turoperatorom Asian Trailsom i domaćim Atlasom.  Osiguranje rasta zahtijeva od turoperatora promjenu fokusa s automatizacije (koju softveri dobro pokrivaju) te usmjeravanje na isporuku usluga i proizvoda  za koje ne postoje globalno dostupna rješenja. Prepoznavši te potrebe, sredinom prošle godine započeli smo raditi na novom modulu čime ćemo snažno konkurirati na međunarodnoj sceni.

Naravno, kako bismo mogli pratiti povećanje potreba za fokusiranim softverskim rješenjima na svjetskom tržištu, morat ćemo intenzivno zapošljavati, što ujedno predstavlja i najveći izazov u 2019. S druge strane, kako bismo povećali pouzdanost i smanjili troškove održavanja vlastitog softvera, u idućoj godini krećemo u realizaciju tehnološke strategije 2023. Iduća godina za našu industriju bit će godina razvoja i primjene inovativnih rješenja, nastavit ćemo s izvozom, a  promjene unutar Europske unije kojima svjedočimo nas neće izravno pogoditi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close