Hyundai i Rimac Automobili čvrsti partneri: ‘Vjerujemo u Matu Rimca’

Autor: Večernji list , 12. studeni 2019. u 12:35
Premijer i ministri obišli su ljetos tvrtku Rimac nakon vijesti da je Hyundai uložio u nju čak 600 milijuna kuna IGOR KRALJ/PIXSELL

Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi.

Protekli tjedni pokazali su zašto je važno ulaganje Hyundaija, i prije Porschea, u Rimac Automobile. Njemačka premijerka Angela Merkel iznijela je namjeru da u Njemačkoj postavi milijun punionica za električne automobile do 2030. godine, već do 2022. trebalo bi ih biti 50.000 što će koštati tri i pol milijarde eura. Već je i to ozbiljno povećanje s obzirom na to da je sada takvih lokacija u Njemačkoj 21.000.

Potrebna Vladina potpora

K tome, predstavljene su i nove subvencije njemačke vlade za električne automobile, a sve to nakon što je njemačka kancelarka bila na predstavljanju Volkswagenova ID.3, potpuno električnog automobila s aspiracijama da čak jednog dana zamijeni Golf. Dakle, Mate Rimac bio je u pravu ulažući sve u električna vozila, a pogotovo redovito ističući da se njegova kompanija prije svega bavi tehnologijom, a tek onda automobilima.

“Autoindustrija se mijenja kao nikada dosad. Sada ona ima mnogo više potencijala i to je velika prilika za Hrvatsku. Mi danas ne postojimo zato što znamo dobro napraviti svjetlo ili vrata, to se radi već stotinu godina, nego zato što smo krenuli u nešto što je i njima tada bilo novo”, rekao je Rimac za ljetošnjeg posjeta premijera Andreja Plenkovića njegovoj tvrtki u Svetoj Nedelji.

 

Glasati možete sve do 27. studenog

Večernji list i Poslovni dnevnik nagrađuju poslovnu izvrsnost domaćih poduzetnika, a vi odlučujete tko će ponijeti titulu! Glasati možete i putem SMS-a na broj 66 6705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr., ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn (uključen PDV). Glasati možete do 27. studenog 2019. do kraja dana. GOSPODARSTVENIK  Mate Rimac, Rimac automobili GOSP01
 Nenad Bakić, Varteks GOSP02
 Silvio Kutić, Infobip GOSP03
 Marinko Došen, AD Plastic GOSP04
 Emil Tedeschi, Atlantic Grupa GOSP05 GOSPODARSKI DOGAĐAJ  Zaduživanje države uz negativnu kamatnu stopu GOSP06
 Ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila GOSP07
 Najava IPO-a Infobipa GOSP08
 Refinanciranje roll-up kredita u Fortenovi GOSP09
 Rezultati turističke sezone GOSP10

“Sjećam se jako dobro prošlogodišnjeg entuzijazma u Hrvatskoj izazvanog uspjehom na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Autoindustrija treba privući upravo takvu pozornost. Čvrsto vjerujemo u Matu Rimca, njegove ideje i tehnologiju. Mi možemo dati naše znanje i iskustvo u tom smislu, ali to neće biti dovoljno bez Vladine potpore. Potrebno je više, pogotovo kada je obrazovanje u pitanju, kao što je potrebno formirati projekte koji će omogućiti da obrazovani ostanu ovdje”, rekao je Lutz Meschke, visokopozicionirani Porscheov menadžer. Sastanak s Plenkovićem događao se nakon velike vijesti, ulaganja od 80 milijuna eura, odnosno 600 milijuna kuna Hyundai Motor Groupa.

“Rimac je inovativna tvrtka s izvanrednim sposobnostima u električnim vozilima visokih performansi”, rekao je tom prilikom Euisun Chung, izvršni potpredsjednik Hyundai Motor Groupa. “Njihovi startup korijeni i bogato iskustvo u suradnji s proizvođačima automobila u kombinaciji s tehnološkom snagom čine Rimac idealnim partnerom za nas. Radujemo se suradnji s Rimcem na našem putu prema čistoj mobilnosti “, kazao je Chung. Riječ je o menadžeru koji bi uskoro mogao postati vodećim čovjekom najvećeg korejskog proizvođača automobila. U informaciji o ulaganju razgovaralo se kako Hyundai Motors želi ubrzati svoj prijelaz na čistu mobilnost i pozicionirati se kao globalni lider u pokretanju ove promjene u industriji. Jedna od ključnih mjera za postizanje tog cilja je elektrifikacija – planiraju do 2025. plasirati 44 elektrificirana modela automobila.

Privlačenje investicija

Nakon suradnje s nizom velikih svjetskih automobilskih kompanija, za Rimac Automobile ovo je bila konačna potvrda dobrog smjera. Za Hrvatsku je to bitno po još nečemu: “Na sastanku u lipnju prezentirali smo vrlo konkretne mjere koje Hrvatska treba poduzeti da bi bila atraktivna upravo za ovakve investicije. Na sastanku su bili vodeći ljudi Porschea (članica VW Grupe) i Hyundaija te smo tim putem otvorili komunikacijski kanal Vlade i velikih igrača automobilske industrije. Drago mi je da je prepoznato koliko bi jedna ovakva investicija značila za Hrvatsku i nadam se da će Vlada iskoristiti analize i prijedloge koje smo dali te kontakte koje smo uspostavili da privuče ovakve investicije. Ako možemo bilo kako pomoći u ovom procesu, mi, naravno, stojimo na raspolaganju. Mi smo privukli više od 150 milijuna eura stranih investicija te radimo sa svim glavnim igračima na ovom području”, rekao je za Večernji list Rimac.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hyundai je povrsan kao i toliko drugih…mogu uci i u nekretninske projekte sa tatom Rimce i jos brze ostati bez novca….

Pa kada vjeruju neka slobodno ulazu, ali ne iz nasih poreza ili mirovina ili da se nakace na evropske fondove. Dapace, samo neka ulazu.

New Report

Close