HR partneri – ključna karika upravljanja poslovnim timom

Autor: Tomislav Pili , 22. rujan 2014. u 10:00
HR partneri su eksperti koji menadžerima pružaju podršku iz područja upravljanja ljudskim resursima/FOTOLIA

Inini HR partneri zaduženi su za planiranje, nadzor, koordinaciju i pružanje stručne podrške iz područja ljudskih resursa.

Najveće hrvatske kompanije već nekoliko godina u odjelima za ljudske resurse (HR) imaju razvijenu posebnu funkciju – HR biznis partnere.

Radi se o stručnjacima koji menadžerima pružaju podršku iz područja upravljanja ljudskim resursima kako bi oni kvalitetnije upravljali svojim timovima. "U Ini je taj sustav uveden  1. siječnja 2010. godine", kaže Sanja Aljinović, direktorica Službe HR partnera za poslovne funkcije."Inini HR partneri su podijeljeni u nekoliko timova sukladno Ininim temeljnim djelatnostima i poslovnim funkcijama, a zaduženi su za planiranje, nadzor, koordinaciju i pružanje stručne podrške iz područja ljudskih resursa, kao i sudjelovanje u procesu razvoja karijera i ocjenjivanja radnog učinka", ističe Aljinović. U Hrvatskom telekomu tvrde da HR biznis partner program u toj kompaniji postoji od 2008. godine, a glavna je zadaća pružati podršku menadžmentu kompanije, u svim pitanjima vezanim za upravljanje ljudima.

"U našem timu imamo šest HR biznis partnera i svaki pokriva određeni dio kompanije. Menadžeri u kompaniji su brzo prihvatili i pozitivno reagirali na takav pristup HR temama koji je visoko individualiziran, usmjeren na potrebe korisnika te, što je njima najvažnije, imaju jednu kontaktnu točku za gotovo sva HR pitanja", kaže Iva Lopac Butorac, direktorica Odjela ljudskih resursa za podršku poslovanja HR Business Partner. Dodaje da je uloga HR partnera dvosmjerna. "Uloga HR partnera s jedne strane je objasniti potrebe poslovanja kroz rječnik HR-a, a s druge sve HR procese učiniti razumljivim menadžerima i omogućiti im da što kvalitetnije upravljanju svojim timovima. Na najvišoj razini, uloga HR biznis partnera je biti podrška poslovanju u postizanju ciljanih rezultata", kaže.Ina pridaje veliku važnost profesionalnom usavršavanju svih radnika, pa tako i razvoju stručnih kompetencija HR Partnera, navodi Sanja Aljinović.

"Kako za vodeće pozicije u HR partneringu u Hrvatskoj ne postoji adekvatna specijalizirana edukacija, određeni broj Ininih stručnjaka za ljudske resurse trenutno polazi edukaciju na londonskom Institutu za razvoj i ljudske resurse (Chartered Institute of Personnel Development-CIPD), koji je vodeći profesionalni institut za upravljanje ljudskim resursima i njihov razvoj u Europi. Ovakva edukacija predstavlja nastavak kontinuiranog ulaganja u profesionalni razvoj naših radnika na ovoj ključnoj poziciji, a koje smo intenzivirali prošle godine uputivši HR partnere na specijalističku radionicu 'Developing High Performance HR Business Partners and Consulting skills' instituta Falconbury iz Londona", zaključuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close