Svjedočimo neviđenom apetitu stranih investitora na hrvatskom tržištu, a ovo je najbolji primjer

Autor: Poslovni dnevnik , 13. srpanj 2021. u 06:13
Bogdan Polovina, direktor EY-Parthenona za centralnu Europu/PD

Gotovo dvije trećine planira rast investicija u tehnologiju i digitalizaciju, više od polovine ispitanika namjerava povećati ulaganja u korisničku podršku.

Mada je zbog Covid pandemije čak 88% kompanija u svijetu zabilježilo pad prihoda, a njih 92% i dobiti, opstale su i, štoviše, zadržale optimizam u prognozama svoje poslovne budućnosti. Zaključak je to posljednje anketa EY Global Capital Confidence barometar u kojoj je sudjelovalo više od 2400 kompanijskih čelnika.

Barometar pokazuje kako je 86% ispitanih kompanija, tijekom pandemije provelo dubinsku analizu svojih strategija i portfelja.

“Mnoge su tvrtke krizu preživljavale braneći se od njenih posljedica, ubrzano mijenjajući operativno djelovanje na udaljeno i digitalno, manevrirajući nepoznatim strateškim, komercijalnim i operativnim izazovima.

Upravo je ta strateška agilnost rezultirala optimizmom u kompanijama i jasnom vizijom o budućnosti svog poslovanja.

Gotovo dvije trećine planira rast investicija u tehnologiju i digitalizaciju, više od polovine ispitanika namjerava povećati ulaganja u korisničku podršku, dok gotovo polovica ispitanika u sljedećih godinu dana planira barem jednu akviziciju” stoji u EY analizi.

Dodaje se kako je, unatoč činjenici da je pandemija u prvoj polovici 2020. potpuno zaustavila M&A zbivanja u svijetu, u drugoj polovici godine zabilježila je rekordan broj transakcija.

“Ovaj trend nije zaobišao ni našu regiju – svjedočimo neviđenom apetitu stranih investitora na hrvatskom tržištu.

Najbolji primjer za to je nedavna rekordna akvizicija, u kojoj je Ledo Grupu preuzeo Nomad Foods Limited”, komentira Bogdan Polovina, direktor EY-Parthenona za centralnu Europu.

Komentirajte prvi

New Report

Close