Evo tko su top investitori i osnivači ‘zvjezdanih’ kompanija

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2022. u 07:01
Mirna Marović, predsjednica CVCA asocijacije koja organizira konferenciju Bestinvest.hr, Foto: JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Šlag na tortu svakog investicijskog procesa je izlazak iz investicije, odnosno kapitalizacija ulaganja.

Na ovogodišnjoj investicijsko-poslovnoj konferenciji Bestinvest.hr u organizaciji Hrvatske private equity i venture capital asocijacije (CVCA) 6. srpnja 2022., u zagrebačkom Westinu okupit će se ulagači u prosperitetna poduzeća s visokim potencijalom rasta, koja u pravilu ne kotiraju na burzi. Njihov zajednički investicijski portfelj “težak” je impresivnih 3,2 milijarde eura i predstavlja ozbiljan potencijal za razvoj cjelokupnog hrvatskog gospodarstva, to više što je namijenjen etabliranim tvrtkama kojima je taj kapital potreban za razvoj novih usluga i proizvoda s pristupom globalnom tržištu, ili pak startupima koji u pravilu pokreću tehnološke inovacije.

U spomenute etablirane tvrtke spremne za novi iskorak u poslovanju ulažu private equity fondovi, a među nominiranima za najbolju investiciju u ovoj kategoriji na ovogodišnjem BestInvestu je čak sedam njih koji djeluju na hrvatskom tržištu. Provectus Capital Partners (PCP) je nominiran za tri ulaganja u sektor zdravlja i aktivnog života – u Keindl Sport kao vodeću regionalnu kompaniju u veleprodaji i maloprodaji sportske opreme, u Adria Dental Group kao najveću dentalnu grupaciju u regiji te u Aviva Medical Group kao najvećeg pružatelja medicinskih usluga u privatnom zdravstvu u Hrvatskoj.

Za najbolju investiciju godine konkurira i Prosperus Growth zbog strateškog partnerstva s Neosom, hrvatskom tvrtkom specijaliziranom za tehnološki najnaprednija IT rješenja. Na listi je i jedan američki fond za upravljanje imovinom – Rohatyn Group (TRG) zahvaljujući prodaji tvrtke Pet Network International drugom private equity fondu A&M Capital Europe. Pet Network International nastao je spajanjem nekoliko trgovačkih lanaca specijaliziranih za prodaju proizvoda za kućne ljubimce koje je Rohatyn Group kupila 2018., a u Hrvatskoj je bio prisutan kroz brend Pet Centra. Kandidat za nagradu investicija godine je i Invera Equity Partners (IEP) zahvaljujući ulaganju u hrvatski franšizni proizvod i međunarodnu uspješnicu Muzej Iluzija.

Šlag na tortu

Ulaganja u startupe i mlade tvrtke u ranoj fazi razvoja predstavljaju kategoriju najbolje venture capital investicije, a osam je pretendenata. Među kandidatima su aplikacija za učenje matematike Photomath, proizvođač električnih hiperautomobila Rimac i tri globalne platforme – B2B platforma Top Digital Agency, agro-tech platforma Agrivi i podatkovna platforma Memgraph. Listu zaključuje trolist startupa koji koriste umjetnu inteligenciju u različitim sferama poslovanja – Cognism u prodaji, Gideon u robotici te Lebesgue u marketingu.

Šlag na tortu svakog investicijskog procesa je izlazak iz investicije, odnosno kapitalizacija ulaganja. Tri su kandidata za najbolji izlazak iz investicije: Inspire Investments je prepustio podatkovni centar Križ tvrtki APIS IT, Blue Sea Capital je zaključio prodaju vodećeg hrvatskog proizvođača staklene farmaceutske ambalaže Piramida japanskoj korporaciji Nipro, dok je Quaestus prodao Drvnu industriju Spačva Pervanovo Investu.

U kategoriji najboljeg prikupljanja godine nominiran je Feelsgood Capital Partners kao prvi hrvatski venture fond za ulaganja s društvenim učinkom koji u portfelju ima 30 milijuna eura investicijskog kapitala.

Među nominiranim osnivačima-poduzetnicima su brojni tvorci uspješnih hrvatskih poslovnih priča koje su se pozicionirale na globalnom tržištu poput Mislava Malenice (Mindsmiths), Matije Žulja (Agrivi), Domagoja i Hrvoja Boljara (Miret), Damira Sabola (Photomath), Matije Kopića (Gideon Brothers), Mate Rimca (Rimac automobili), Stjepana Buljata (Cognism), Tane Zimmermann (Bazzar), Josipa Begića (Lebesgue), Marina Beka (Ascalia), Aleksandra Laznice (IntechOpen) i tandema Tomislav Pamuković i Roko Živković koji ‘potpisuje’ Muzej iluzija.

Posljednja kategorija ovogodišnjeg BestInvesta kao svojevrsnog ‘Oscara za ulagače’ je najbolji investitor godine. Provectus Capital Partners se našao i u ovoj kategoriji zahvaljujući prikupljenih 94 milijuna eura za Adriatic Structured Equity Fund koji je tako postao najveći private equity fond u Adria regiji. U konkurencijisu još tri private equity i dva venture capital fonda.

Među PE fondovima su Enterprise Investors, Invera Equity Partners i Prosperus Invest. Potonji je uspješno završio prvo zatvaranje svog trećeg fonda, Prosperus Growth, prikupivši 70 milijuna eura za ulaganja u hrvatske rastuće tvrtke u okviru programa CROGIP čiji su supokrovitelji EIF i HBOR. Enterprise Investors kao najstariji i jedan od najvećih private equity fondova u Srednjoj i Istočnoj Europi kupio je dvije hrvatske tvrtke – Studenac i Pan-Pek, kao i Intersport. Invera Equity Partners je u konkurenciji zbog spomenutog ulaganja u Muzej iluzija i mobilne kuće Marles.

Venture capital zajednicu u ovoj kategoriji predstavljaju Fil Rouge Capital (FRC) kao drugi najaktivniji i deveti najveći VC fond u istočnoj Europi te South Central Ventures (SCV) kao fond posvećen ulaganjima u tehnološke tvrtke na Balkanu. FRC je dosad uložio u više od 100 hrvatskih startupa, što ih čini jednim od najaktivnijih sudionika na tržištu u CEE regiji, dok su perjanice SCV-ovog ulaganja u Hrvatskoj Cognism, AdScanner, Agrivi i DaiBau.

Na investicijsku i poduzetničku kremu koja će se okupiti na BestInvestu osvrnula se i Mirna Marović, predsjednica Hrvatske private equity i venture capital asocijacije.

Okidač transformacije

“I ove godine organiziramo konferenciju pod istim sloganom ‘Support the best & Transform the rest’ jer to najbolje u jednoj rečenici oslikava sve nominirane, i među investitorima i među poduzetnicima. Svi oni zapravo predstavljaju ono što je hrvatskom gospodarstvu nužno da uhvati korak s najboljim svjetskim ekonomijama i da promijeni cjelokupno poslovno okruženje prema održivosti i uspjehu” ističe Marović.

Da se poslovno okruženje mijenja potvrđuje i Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a kao jednog od partnera ovogodišnjeg BestInvesta:

“U zemljama koje su na našem stupnju razvoja tržišta kapitala, nema dovoljno privatnih ulagatelja da bi se samostalno i dovoljno brzo razvijali fondovi rizičnog kapitala. Zahvaljujući institucionalnoj podršci HBOR-a posljednjih godina napravljeni su značajni pomaci – u zadnje tri godine omogućili smo osnivanje čak pet fondova: prvog hrvatskog VC fonda, tri fonda za poduzeća u zrelijoj fazi te jednog za transfer tehnologija koji je ujedno i prva multinacionalna platforma za transfer tehnologija u EU”.

Komentirajte prvi

New Report

Close