Dvije trećine poduzetnika očekuje pozitivan utjecaj eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2023. u 22:00
EU fondove koristi 6 posto ispitanika, pokazalo je istraživanje/D. Puklavec/PIXSELL

Istraživanje konzultantsko-revizorske tvrtke pokazalo kako ‘diše’ privatni sektor.

Čak 70 posto ispitanih poduzetnika smatra da će nedavno uveden euro pozitivno utjecati na poslovanje njihove tvrtke, pokazalo je istraživanje Poduzetnički barometar koje je provela konzultantsko-revizorska tvrtka EY.

Utjecaj pandemije
Istraživanje je provedeno među sudionicima dosadašnjih sedam izdanja programa EY Poduzetnik godine, pojašnjava se u priopćenju.

Ispitani poduzetnici dolaze iz različitih industrija poput proizvodnje, tehnologije, obrazovanja, hotelijerstva, ugostiteljstva, turizma, medija i zabave, nekretnina, građevinarstva i profesionalnih usluga, a unatoč tome što čak 49 posto njih smatra da je COVID-19 pandemija utjecala na njihovo poslovanje, 39 posto ispitanih poduzetnika u naredne tri godine očekuje porast prihoda za više od jedne četvrtine.

Također, 31 posto ih teži postati međunarodnom izvoznom tvrtkom dok 51 posto planira u ovoj godini zaposliti nove djelatnike.

U kontekstu izazova za koje poduzetnici smatraju da će najviše utjecati na daljnji razvoj tvrtke, glavnina ispitanika (28 posto) smatra kako najveći izazov predstavlja pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika.

Pored toga, poduzetnike brinu i barijere zbog aktualne geopolitičke situacije (21 posto), a navedene izazove poduzetnici ističu i kada je u pitanju širenje na međunarodno tržište. Ipak, prema mišljenju poduzetnika, nova valuta euro doprinijet će međunarodnom poslovanju i osvajanju novih tržišta, kao i uspješnosti poslovanja.

U odnosu na prvo ovakvo istraživanje provedeno 2019. kada je svega 4 posto ispitanika izjavilo da koristi fondove Europske unije kao primarni izvor financiranja, ovogodišnje je istraživanje pokazalo svega neznatan porast.

Ulaganja u digitalizaciju
Tako EU fondove koristi 6 posto ispitanika, a kao primarni izvor financiranja njih 61 posto navodi vlastita sredstva, dok kredite banaka koristi njih 26 posto. Pored toga, nešto manje od polovice ispitanih (44 posto) navodi kako će u narednom razdoblju aplicirati za dodatne izvore financiranja, odnosno kredite kod banaka.

Kada su u pitanju investicije za razvoj tvrtke, 71 posto poduzetnika navodi kako planira investirati između 5 i 25 posto prihoda, a da je Hrvatska orijentirana prema digitalizaciji, pokazuje i podatak da kompanije planiraju u narednom razdoblju u najvećoj mjeri investirati u IT, digitalizaciju i automatizaciju (23 posto).

Slijede ulaganja u istraživanja i razvoj te prodaju i marketing (oboje po 20 posto). Prema mišljenju poduzetnika, snižavanje stope poreza na dohodak bi najviše potaknulo poduzetničko poslovanje u državi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close