“Dosad smo u Adria regiji uložili više od 150 milijuna eura, a uvođenje eura još će smanjiti rizik ulaganja u Hrvatsku”

Autor: Tomislav Pili , 05. srpanj 2021. u 09:27
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Michał Kędzia, partner u poljskoj private equity kompaniji Enterprise Investors, za Poslovni dne vnik govori o ulaganjima u našu zemlju i regiju.

Poljska private equity investicijska kompanija Enterprise Investors u pregovorima je o ulaganju s nizom poduzetnika u regiji, kazao je za Poslovni dnevnik Michał Kędzia, partner u toj, jednoj od najvećih investicijskih kompanija u srednjoj i istočnoj Europi aktivnoj od 1990. Kędzia se Enterprise Investorsu pridružio 2007., a zadužen je za Adria regiju. Kompanija je od 2018. prisutna i na hrvatskom tržištu preuzimanjem 65 posto udjela u Pan-Peku te cjelokupnog udjela u trgovačkom lancu Studenac. Od prošle godine Enterprise Investors stekao je o ostatak udjela u Pan-Peku. K tome, Studenac je krenuo u tržišnu ekspanziju preuzimanjem Istarskih supermarketa i Sonika.

Razmatraju nova ulaganja

U razgovoru uoči konferencije BestInvest posvećene private equity i venture capital industriji, a koja će se održati sutra, Michał Kędzia kaže kako Enetrprise Investors nastavlja razmatrati nova ulaganja u industrije u kojima još nisu prisutni u Adria regiji, kao i na jačanje postojećih pozicija unutar sadašnjih portfeljnih kompanija. “Dobar primjer ovdje je proces konsolidacije tržišta namirnica u dućanima malog formata koje provodi Studenac. Trenutačno vodimo razgovore s nizom uzbudljivih poduzetnika u Adria regiji o našem potencijalnom ulaganju u njihovo poslovanje i nakon što se nešto konkretno i obvezujuće dogovorimo, to ćemo svakako objaviti”, ističe Kędzia. Na pitanje koliko su u poljskoj tvrtki zadovoljni dosadašnjim investicijskim rezultatima u Adria regiji, ističe da su do danas u toj regiji fondovi kojima upravlja EI uložili u 4 portfeljna društva (uz 5 dodatnih akvizicija koje su uslijedile), potrošivši više od 150 milijuna eura vlastitog kapitala fonda.

“Naše prvo ulaganje u regiji bilo je u PharmaSwiss 2008. godine, zatim Intersport ISI u 2016., Pan-Pek u 2018. godini (stjecanje punog vlasništva u 2020.) i Studenac također u 2018. godini. Dodatnih pet investicija izvršile su naše portfeljne tvrtke: proizvođači mineralne vode Radenska i Lipički Studenac, od strane naše bivše portfeljne tvrtke Kofola, kao i Istarske supermarkete, Sonik i nedavno Bure Trgovinu koju je kupio naš trgovac prehrambenim proizvodima Studenac. Pretpostavljam da samo gledajući naše rezultate možete procijeniti da smo zadovoljni razvojem događaja u regiji”, ističe Kędzia. Prema njegovim riječima, jako su zadovoljni s postignutim rezultatima cijelog našeg investicijskog portfelja na svim zemljopisnim područjima tijekom prošle pandemijske godine.

“Polovica od naših deset portfeljnih tvrtki premašila je rezultate za 2019. godinu, a njihova EBITDA (operativna dobit prije amortizacije) u nekim slučajevima rasla je između 10 i 20 posto, pa sve do 50 posto. Preostale tvrtke, koje imaju veći potrošački i maloprodajni profil, pretrpjele su posljedice pandemije. Unatoč tome, sve su se tvrtke vratile rastu, imaju dobar financijski položaj i nismo morali ubrizgavati nikakav dodatni vlasnički kapital”, naglašava predstavnik poljske kompanije. Upitan da li neke od kompanija u njihovom vlasništvu trebaju promjenu poslovnog modela zbog izbijanja zaraze koronavirusom, Kędzia kaže kako se tijekom pandemije nisu promijenili i još uvijek ne planiraju značajno mijenjati poslovni model za budućnost – ni u Adria regiji ni bilo gdje drugdje u regiji srednje i jugoistočne Europe. “Model je učinkovit i čvrsto vjerujemo u naš uspjeh u godinama koje dolaze. To, međutim, ne znači da ne pratimo trendove, možemo navesti primjer digitalizacije određenih operacija portfeljnih tvrtki i istaknuti da smo otprilike udvostručili prihode ostvarene od e-trgovine diljem našeg portfelja ulaganja u maloprodaju”, kaže Michał Kędzia.

Lakša i sigurnija ulaganja

Iako u Hrvatskoj postoji percepcija da je stranim investitorima teško ulagati novac u našu zemlju, on kaže kako ne dijeli to mišljenje. “Ne slažem se da je stranim investitorima teže ući u Hrvatsku od mnogih drugih zemalja srednje i jugoistočne Europe. Članstvo u Europskoj uniji učinilo je mnogo dobra u brojnim postupcima i pravnom okviru, što prekogranična ulaganja čini mnogo lakšima i sigurnijima. Uvođenje eura bio bi još jedan važan korak u umanjivanju rizika hrvatskog gospodarstva iz perspektive ulagača koji ulažu u eurima”, naglašava Kędzia.

Dodaje kako u Enterprise Investorsu vole misliti o sebi kao o lokalnim igračima, s obzirom da imaju ured u Zagrebu gdje radi njihov regionalni investicijski direktor Tomislav Tomljenović. “Ja sam u regiji gotovo svaki tjedan i iako ne govorim hrvatski, ovdje se osjećam kao kod kuće”, naglašava Kędzia. Na pitanje koje su investicijske prednosti Hrvatske u usporedbi s ostalim državama regije, partner u Enterprise Investorsu kaže da je Hrvatska jedno od tržišta EU-a u nastajanju i kao takva pruža priliku ulagačima da kapitaliziraju snažniji rast u usporedbi sa zapadnom Europom.

75 milijuna

eura iznosi najviše ulaganje Enterprise Investorsa u pojedinačnu kompaniju

“Ne treba zanemariti ni utjecaj turizma – ako izuzmemo poremećaje u 2020. uzrokovane pandemijom COVID-19, jedinstveno pozicioniranje Hrvatske na karti svijeta daje joj značajan poticaj potrošnje sezonskih kupaca što potiče veliki broj uslužnih tvrtki koje posluju diljem jadranske obale”, ocjenjuje Kędzia. Enterprise Investors djeluje duže od tri desetljeća, a u tom je razdoblju ulužio ukupno dvije milijarde eura u 146 kompanija. Do sada su izašli iz vlasništva 135 kompanija, od čega iz 35 kroz početne ponude dionica na burzama u Varšavi, Pragu, Vilniusu i New Yorku.

Nada u zdrav rast

Michał Kędzia pojašnjava kako je Enterprise Investors najstarija i jedna od najvećih tvrtki koje se bave ulaganjem privatnog vlasničkog kapitala u srednjoj i istočnoj Europi. “Specijalizirani smo za transakcije otkupa vlasničkih udjela srednje velikih tvrtki potaknutih sukcesijom i za osiguravanje kapitala za financiranje širenja poslovanja poduzeća s visokim stopama rasta. Obično radimo na samostalnoj identifikaciji potencijalnih transakcija i ulažemo između 20 i 75 milijuna eura u tržišno etablirana poduzeća, a naš preferirani udio kreće se od značajnog manjinskog pa sve do stopostotnog vlasništva. Imamo diversificirani pristup po pitanju industrija u koje ulažemo, odnosno generalno razmatramo širok spektar sektora na tržištu te smo spremni vrlo rado razmotriti svaku investiciju koja posluje na obećavajućem tržištu i daje nadu u zdrav rast poslovanja u budućnosti a istovremeno je usklađena sa pravilima o zaštiti okoliša, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja (ESG).”, kaže Kędzia.

Na pitanje koje je prosječno vrijeme ulaganja i koji su prosječni povrati ulaganja koje Enterprise Investors ostvaruju, Kędzia kaže kako u pravilu investiraju u kompanije na vremenski period između pet i osam godina. “Za to vrijeme želimo postići trajne promjene pripremajući tvrtke za budući uspjeh, čak i izvan našeg investicijskog horizonta. Što se tiče povrata, iz regulatornih razloga, ne možemo govoriti o pojedinostima”, zaključuje Kędzia.

Komentirajte prvi

New Report

Close