Dobri radnici, konkurentni proizvodi i stabilno okružje rađaju tvrtke rekordere

Autor: Saša Paparella , 17. lipanj 2015. u 22:00
Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca i potpredsjednik Hrvatskog sabora/ Marko Jurinec/PIXSELL

U Poslovnu zonu ušla je velika njemačka tvrtka, a u Industrijskoj njemačko-hrvatsko poduzeće gradi već četvrtu halu. Aktualni upit za mogućnosti ulaganja dolazi iz Italije, regije Veneto.

Grad Ivanec već šestu godinu zaredom organizira gospodarski sajam, koji je ove godine spojen sa Poslovnim uzletom, edukativnom manifestacijom u organizaciji Poslovnog dnevnika. Bio je to povod za razgovor s Miloradom Batinićem, gradonačelnikom Ivanca i potpredsjednikom Hrvatskog sabora. 

Koliko izlagača očekujete na Sajmu gospodarstva u Ivancu 19. i 20. lipnja?
Gospodarski sajam održava se već šest godina zaredom. Zbog tehničkih uvjeta koji nas ipak donekle  prostorno ograničavaju na sajmu izlaže do 70 izlagača koji dolaze iz šest županija središnje i sjeverozapadne Hrvatske te iz Slovenije.

 

330tisuća

kuna isplatili su iz proračuna za subvencije poduzetničkih kredita

Jeste li zadovoljni aktivnošću i brojem obrtnika i malih poduzetnika u Ivancu?
Kako smo i u kriznim godinama uspjeli održati konstantnim broj lokalnih poduzetnika i obrtnika, da, zadovoljan sam. Naravno, puno radimo na stvaranju poticajne poslovne klime i ono što očekujemo jest da se rezultati tih aktivnosti  vide i kroz porast broja novoregistriranih poslovnih subjekata. Ove godine pokrećemo nekoliko projekata i programa namijenjenih upravo poticanju samozapošljavanja i osnivanja startup tvrtki.

Na koje načine Grad Ivanec pomaže svoje poduzetnike i obrtnike?
Nudimo sistem olakšica i povlastica za investitore i poduzetnike u gospodarskim zonama, i to: 100 posto oslobođenje plaćanja  komunalnog doprinosa, 100 posto oslobođenje plaćanja  troškova prenamjene zemljišta, 100 posto oslobođenje plaćanja poreza na tvrtku u prvoj godini poslovanja, kompletno komunalno opremljeno zemljište, mogućnost prilagodbe veličine čestica potrebama investitora, obročno plaćanje ugovorene cijene komunalnog opremanja, uslugu otkupa zemljišta uz sređivanje imovinsko-pravnih odnosa za poznatog investitora, subvencija od dva do tri posto kamata na poduzetničke kredite te stručnu pomoć i suradnju u razvoju i realizaciji investicije. U pripremi je i program poticanja samozapošljavanja i zapošljavanja namijenjen lokalnim poduzetnicima i poduzetnicima početnicima.

Kad je riječ o liniji subvencioniranih kredita lokalnim poduzetnicima, koliko ste dosad izdvojili za tu svrhu?
Programe subvencioniranja kamata poduzetnicima po kreditima provodimo od 2006. i ukupno je dosad bilo šest linija po kojima su davane subvencije. S provedbom posljednje linije krenulo se u listopadu 2014. Grad se uključio u provedbu programa Kreditom do uspjeha 2014., po mjeri 1. – kreditom do konkurentnosti kroz subvencioniranje kamatne stope. Za navedene namjene iz proračuna je isplaćeno 330.000 kuna.

Kako funkcionira Poslovna zona Ivanec, kako ste uspjeli privući sadašnjih 30-ak tvrtki?
Poslovna zona namijenjena je ponajprije malim i srednjim poduzetnicima i to je projekt koji živi već više od desetak godina. I cilj mu je bio da se postojeća proizvodnja i industrija  izmjesti iz centra grada i stvore kvalitetni uvjeti za ulaganja novih poduzetnika. Da bismo potaknuli domaće postojeće obrte i tvrtke te privukli i investitore iz županije i šire, Grad je ponudio zaista konkurentnu cijenu otkupa zemljišta te kompletno infrastrukturno uređeno zemljište, uz niz olakšica i povlastica za gradnju poslovnih objekata te za početak i proširenje poslovanja. Primjerice, kao najveću olakšicu spominjem 100-postotno oslobođenje od komunalnog doprinosa i mogućnost dodatnog smanjenja cijene zemljišta za novozaposlene radnike.

Nešto se lošije popunjava Industrijska zona Ivanec, kad planirate popuniti zonu planiranu za 20-ak tvrtki? 
Razvoj industrijske zone strateški je lokalni gospodarski prioritet. Preduvjeti za ulaganja su ostvareni: zemljište je otkupljeno, isparcelirano, uspostavljen je sustav beneficija sličan kao i u Poslovnoj zoni, a dio zemljišta prodan je investitorima i time je prva faza razvoja završena.  Do 2020. planirano je da zona zaživi u punom kapacitetu. Hoće li to biti 20 tvrtki, ovisi o konkretnim potrebama investitora za veličinom parcela. Prostornim je planom Industrijska zona ograničena na 300.000 četvornih metara, od čega je za ulaganje ostalo slobodno oko 150.000 kvadrata. Najavljeno je veće ulaganje jednog investitora koji je otkupio 100.000 četvornih  metara  zemljišta za poslovnu namjenu.

Lani je britanski Financial Times svrstao Ivanec u top 10 malih gradova u Europi s najboljim strategijama za privlačenje stranih ulaganja. Zahvaljujući čemu ste dobili to iznimno priznanje? 
Grad Ivanec 2012. se uključio u pilot-projekt BFC SEE (Business Friendly Certification In South East Europe) – Certifikacija gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem za zemlje JI Europe (BFC SEE). Program određuje jasne smjernice o načinu stvaranja dobre poslovne klime i uvođenja međunarodno priznatih standarda efikasne lokalne administracije. Investitorima BFC SEE služi kao standardizirani mehanizam za procjenu lokalnih uvjeta poslovanja i identificiranje gradova i općina u JI Europe s najpovoljnijom klimom za investiranje. Kao jedan od samo dva grada u Hrvatskoj koji su taj certifikat i dobili, Grad Ivanec certifikatom jamči strateški posložen i standardiziran sustav funkcioniranja lokalne vlasti, privlačenja investicija, olakšan i ubrzan proces započinjanja ili širenja djelatnosti, visoku razinu transparentnosti i profesionalizma, jasnu viziju dugoročnog gospodarskog razvoja. U 2014. Financial Times je na međunarodnom natječaju Cities and Regions of The Future 2014/2015. svrstao Ivanec u top 10 gradova do 100.000 stanovnika u kategoriji FDI, zahvaljujući dobro uređenom sustavu i modelu funkcioniranja  kao direktne posljedice procesa BFC te dugogodišnjoj usmjerenosti na razvoj poticajnog poduzetničkog okružja.

Koliko ste stranih ulagača dosad privukli?
U zonama zasad prevladavaju domaći investitori. U Poslovnu zonu ušla je velika njemačka tvrtka (proizvodnja, 100% izvoz), a u Industrijskoj njemačko-hrvatsko poduzeće gradi već četvrtu halu velikih dimenzija. Aktualni upit za mogućnosti ulaganja dolazi iz Italije (regija Veneto) te smo upravo ovih dana počeli poslovnu suradnju s predstavnicima tih investitora.

U Ivancu posluje nekoliko hrvatskih rekordera: Tvornica obuće Ivančica, Drvodjelac, Itas, Mipcro…U čemu je tajna uspjeha Ivanca? 
U gradu Ivancu i Varaždinskoj županiji općenito postoji dugogodišnja tradicija prerađivačke industrije, a upravo su spomenute tvrtke predstavnici takve industrije. Slobodno se može reći da su tradicija, kvaliteta i stručnost radne snage, konkurentnost cijene rada i proizvoda na domaćem i inotržištu te stabilnost lokalnoga gospodarskog okružja preduvjeti koji su odigrali važnu ulogu u razvoju tih, ali i svih ostalih, možda malo manje široj javnosti poznatih tvrtki. U Ivancu, naime, ima dosta tvrtki čije je tržište usko specijalizirano ili rade za poznatog vanjskog kupca, pa su poznata više u branši, nego na  masovnom tržištu (Itas, Hydromat Inženjering – jedna od malobrojnih tvrtki u Hrvatskoj koje izvoze know-how, We-KR). Mnoge od tih tvrtki su u privatnom vlasništvu, izrasle iz malog obiteljskog biznisa, pa je i to značajan faktor dugogodišnje uspješnosti.

Dotjeruju infrastrukturu: nova vodoopskrba

Dani grada Ivanca obilježit će se puštanjem u pogon vodospremnika Pilana II, a simbolično će biti otvoren i vodoopskrbni sustav naselja Prigorec. Koliko je koštao taj projekt?
Projekt Pilana II vrijedan je 2,7 mil. kn, a sufinancirale su ga Hrvatske vode s dva milijuna kuna i Ivkom-vode. Projekt u Prigorcu stajao je 2,3 mil. kn, od čega su Hrvatske vode dale 1,5 mil. kn, a Ivkom-vode 850.000 kuna. Vrijednost investicije s PDV-om veća je od 5,6 mil. kn.

Spremate li nove projekte u vodoopskrbi?
Tvrtka Ivkom-vode u 2015. planira uređenje vodovoda i kanalizacije u odvojku Preradovićeve u Ivancu, 1. fazu kanalizacije u Ivanuševcu te 1. fazu vodoopskrbne mreže Risnjaki Tužanski. Ostale višegodišnje investicije Ivkom-vode su projektiranje i gradnja sustava odvodnje Aglomeracije Ivanec i gradnja pročistača otpadnih voda, koje je u tijeku. Projekte teške 700.000 eura (financira ih IPA) izrađuje dansko-hrvatski konzorcij, pri kraju su i potom će cijeli projekt vrijedan 19 mil. eura biti kandidiran na EU fondove.

Komentirajte prvi

New Report

Close