Deset najvećih nameta za hrvatske tvrtke i 11 potpuno bizarnih

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2016. u 15:05
Foto: Thinkstock

Hrvatska udruga poslodavaca na konkretnim je primjerima pokazala kako neporezni nametni ukupno predstavljaju itekako značajan trošak za poslovanje, a za svaki od navedenih nameta koji su na listi onih koji predstavljaju najveći trošak dala je i prijedlog poslodavaca za njihovu korekciju – način ubiranja, visinu troška ili način korištenja.

Hrvatska udruga poslodavaca na konferenciji za medije predstavila je deset nameta koji prema podacima tvrtki članica najviše opterećuju poslovanje poduzetnika i poslodavaca u Hrvatskoj. Ujedno je predstavila i 11  tzv. „bizarnih“ za koje smatra da za njih nema nikakvog utemeljenog opravdanja te kao takvi, iako nisu financijski značajni, dodatno nepotrebno  opterećuju gospodarske subjekte.

Kao namete koji u najvećoj mjeri opterećuju njihovo poslovanje članice HUP-a navode:

 

 1. Naknadu za uređenje voda
 2. Članarinu turističkim zajednicama,
 3. Članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK),
 4. Spomeničku rentu,
 5. Naknadu za općekorisnu funkciju šuma,
 6. Godišnju naknadu za uporabu javnih cesta,
 7. Komunalnu naknadu,
 8. RTV pristojbu u segmentu prijevoza,
 9. Naknadu za ostvarenje prava služnosti i građenja, 
 10. Naknadu za neispunjenje kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom

 

 „Hrvatska udruga poslodavaca kao socijalni partner Vlade kao i  sindikati, aktivno sudjeluje u procesu pripreme zakonodavnih i drugih akata. U tom smislu, sukladno najavi Vlade o namjeri smanjivanja neporeznih nameta, želimo dati svoj doprinos optimizaciji i uređivanju neporeznih davanja s ciljem da se tvrtke rasterete s njima povezanih, prilično velikih financijskih troškova HUP nije protiv neporeznih davanja, ali od Vlade i relevantnih institucija tražimo da se ona hitno evaluiraju, urede i svedu na prihvatljivije razine troškova. Od nejasnog nameta još je gora netransparentna ili neodgovorna potrošnja prikupljenih sredstava. Hrvatsko gospodarstvo nikada neće biti konkurentno sve dok iz svog primarnog poslovanja mora izdvajati  značajne iznose za naknade i namete koji se neučinkovito i neracionalno troše.“ – izjavila je tom prilikom Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Hrvatska udruga poslodavaca na konkretnim je primjerima pokazala kako neporezni nametni ukupno predstavljaju itekako značajan trošak za poslovanje, a za svaki od navedenih nameta koji su na listi onih koji predstavljaju najveći trošak dala je i prijedlog poslodavaca za njihovu korekciju – način ubiranja, visinu troška ili način korištenja.

Hrvatska udruga poslodavaca izradila je i popis 11 nameta za koje smatra da dodatno nepotrebno i neopravdano opterećuju gospodarske subjekte iako financijski iznosi tih naknada nisu u istoj kategoriji s naknadama koje najviše opterećuju poslovanje tvrtki:

 

 1. Naknada za izdavanje dozvola za međužupanijsku liniju (opći prihod državnog proračuna  92.100,00kn u 2014. godini) .
 2. Naknada za izdavanje dozvola za županijsku liniju (prihod županijskih proračuna  350.000,00kn u 2014. godini) .
 3. Naknada za izdavanje dozvole domaćem ili stranom prijevozniku za obavljanje linijskog prijevoza na bilateralnoj ili tranzitnoj međunarodnoj liniji (opći prihod državnog proračuna  185.000,00kn u 2014. godini)
 4. Naknada za usklađivanje novih i izmijenjenih voznih redova za međužupanijske i međunarodne linije (prihod HGK 1.967.400,00kn u 2014. godini)
 5. Naknada za usklađivanje novih i izmijenjenih voznih redova za županijske linije (prihod HGK, županijske komore, 1.797.000,00kn u 2014. godini)
 6. Naknada za provjeru potpunosti dokumentacije u postupku izmjene rješenja o registraciji sredstava za zaštitu bilje (prihodi se dijele: 60% Hrvatskom centru za poljoprivredu i selo, 20% Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada, 20% Ministarstvu poljoprivrede – 8.800,00kn u 2014. godini).
 7. Naknada za ovlaštenje pravnih osoba za ispunjavanje propisanih uvjeta za proizvodnju predmeta opće uporabe (opći prihod državnog proračuna 27.820,00kn u 2014. godini)
 8. Naknada za troškove ispisa rezultata i slanje poštom (prihod Hrvatske poljoprivredne agencije 808.938,94, od čega poduzetnici 116.449,02,  u 2014. godini)
 9. Naknada za razne potvrde i identifikacijske dokumente (prihod Hrvatske poljoprivredne agencije  548.879,75.kn, od čega poduzetnici 109.683,84,  u 2014. godini).
 10. Naknada za evidencijske naljepnice za označavanje i održavanje vatrogasnih aparata (opći prihod državnog proračuna 3.064.321,00kn u 2014. godini)
 11. Naknade za ispitivanje sredstava za gašenje požara, servisiranje vatrogasnih aparata,  ispitivanje sustava za gašenje požara, ispitivanje vatrogasne odjeće i obuće, ispitivanje vatrogasnih vozila (opći prihod državnog proračuna 256.344,19kn u 2014. godini)
Komentari (5)
Pogledajte sve

Sve su to reketi koji raja plaća, a rijetki se bune! Na kraju uhljebi likuju, a gospodarstvo propada! Kada bi se poduzetnici jače bunili morali bi ukinuti rekete HGK, Šume, HOK, Turistčku zahebnicu i dr.

Danas sam morao platiti u 100 hrk HGK da mi izdaju potvrdu (certifikat) da je moja usluga Hrvatskog porijekla!
http://www.hgk.hr/uvjerenja-2/cijene-i-uplata?category=74

to je popis nameta, a sada dajte popis nametnika, imam osjećaj kao da ih samo ja hranim 10-ak

Odlican popis gluposti koje nas more svaki dan.

New Report

Close