C-Eco for Home obrađuje biootpad i stvara gnojivo za uzgoj bilja

Autor: Lucija Špiljak , 17. veljača 2022. u 22:00
Jedan su od pobjednika prošlogodišnjeg izdanja programa Social Impact Award (SIA), a projektom se bave u svoje slobodno vrijeme/PD

Splitski startup UniCompoST razvija uređaj koji ‘zatvara petlju kruženja tvari’.

U organizaciji Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije (HUKI) treći put će se u Hrvatskoj održati globalni program Social Impact Award (SIA) koji u fokus stavlja mlade od 16 do 30 godina starosti koji su žele biti dio razvoja društvenog poduzetništva u zemlji i svijetu.

Program se provodi u više od 15 zemalja Europe, Azije i Afrike te obuhvaća više od 8000 studenata i mladih godišnje, a detalji oko prijava bit će poznati uskoro.

Jedan od pobjednika prošlogodišnjeg izdanja SIA programa je splitski startup UniCompoST koji se bavi razvojem proizvoda koji kombiniraju obradu biootpada i kućni uzgoj bilja, kao što je C-Eco for Home.

Kako nam pojašnjava jedan od osnivača, Zvonimir Jukić, startup je nastao na temeljima projekta za vrijeme studiranja na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu. Od samog početka fokus je bio na gospodarenju, biorazgradivom otpadu i težnji kako kroz tehnološka rješenja prilagođena krajnjim korisnicima potaknuti stanovništvo na obradu biootpada u vlastitu domaćinstvu.

Varijante za urede i kućanstva
Tim se sastoji od osmero članova koji pokrivaju sve nužno za razvoj startupa u održivi poslovni subjekt; od razvoja poslovanja i operative, marketinga i razvoja proizvoda do edukacije i pružanja podrške korisnicima. Startup razvijaju u svoje slobodno vrijeme jer su svi zaposleni u raznim tvrtkama i ustanovama, no dijele viziju da ga “pretvore” u tvrtku kojoj će se posvetiti i u kojoj će svi naći zaposlenje.

“Cilj je razviti prodajnu mrežu koja će omogućiti dostupnost proizvoda u cijeloj RH, a i inozemno. Sljedeći mjesec će uređaji biti postavljeni u pet obrazovnih ustanova različite razine u Splitu i okolici kroz projekt ‘Raising awareness of the role of composting’ koji provodi udruga za Sunce Split. To će biti dobar pokazatelj zainteresiranosti jedne od naših ciljanih skupina – obrazovne ustanove.

Obradom biootpada na mjestu nastanka ostvaruju se mnogi benefiti, kako direktno za samo korisnika kao individualca, tako i za cjelokupnu zajednicu. Primjerice, ako se u kućanstvu zatvori petlja kruženja tvari, s vremenom će se sve manje biootpada odbacivati, bit će potreba za manje spremnika na javnim površinama, manje biootpada će završavati na odlagalištima, a i sama komunalna poduzeća tad imaju potrebu za manjim ciklusima prikupljanja otpada.

Proizvod dolazi u startnom paketu koji ima efektivne mikroorganizme, supstrate za sjetvu, organska sredstva za prihranu bilja te odabrano sjemenje/PD

Skupno, smanjujemo efekt staklenika, eliminiramo onečišćenje tla i podzemnih voda, a kumulativno se smanjuju ekološki i ugljični otisci korisnika i zajednice. Stoga smo u razvoju C-Eco for Home uređaja dodali i funkciju indoor uzgoja bilja, upravo da korisniku omogućimo zatvaranje petlje u kruženju tvari u svakodnevnom životu.

Ideja je da korisnik obradi biootpad, dobije organsko gnojivo, njega iskoristi u uzgoju bilja, a plodove uzgoja konzumira (uzgoj je prilagođen većinom lisnatom bilju). C-Eco for Home ima dvije varijacije – model za škole koji je prvenstveno edukativnog karaktera i čija funkcionalnost zadovoljava dosta obrazovnih ishoda u strukovnim predmetima i predmetima kao priroda, biologija i kemija.

Druga varijacija je namijenjena kućanstvima, također je edukativnog karaktera ali s većim volumenom obrade koji omogućava kućanstvu da zaista eliminira biootpad kao frakciju otpada. Oba modela se temelje na primjeni efektivnih mikroorganizama čijom upotrebom se ne stvaraju neugodni mirisi tijekom procesa obrade.

Proizvod dolazi u startnom paketu koji se sastoji još od početne količine efektivnih mikroorganizama, supstrata za sjetvu, organskih sredstava za prihranu bilja te odabranog sjemena bilja”, navodi Jukić.

UniCompoST Učionica

U fazi su testiranja proizvoda kod testnih korisnika i prikupljanja povratnih informacija, a zainteresirani uređaj već mogu isprobati u izložbenom salonu zadruge Križevački laboratorij inovacija za klimu.

Pokrenuli su i projekt “UniCompoST Učionica” financiran sredstvima iz programa Europskih snaga solidarnosti, čiji je cilj razvoj inovativnog programa okolišno usmjerenog učenja za osnovne i srednje škole kojim žele educirati učenike o cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom na praktičan i zabavan način, a obrazovnim ustanovama ojačati kapacitete u okolišno usmjerenom podučavanju.

“Kroz projekt razvijamo i web stranicu na kojoj će biti dostupne različite interaktivne video edukacije, besplatne i dostupne učenicima a i općoj populaciji.

Kroz ovu web stranicu želimo generirati i okupiti veću količinu znanja iz područja gospodarenja otpadom, kružne ekonomije, održivog razvoja i zaštite okoliša – edu.unicompost.com.hr. Stranica će biti otvorena do kraja veljače”, najavljuje Jukić.

Smatra da su ljudi danas sve osvješteniji po pitanju klimatskih promjena i gospodarenja otpadom, što se po njemu manifestira kroz dosta formalnih i neformalnih inicijativa i organizacija koje za cilj imaju pokrenuti određene procese i promijeniti sliku zajednice po pitanju klime i otpada.

No, kako Jukić naglašava, u tom lancu je nužna i potpora lokalnih i nacionalne vlasti koje su još uvije trome po tom pitanju.

Jedan od izazova je i gospodarenje otpadom.

Sektor mora biti održiv
“Gospodarenje otpadom je jedan sektor koji ima veliki potencijal i koji prvenstveno mora biti održiv. Stanje u RH po pitanju gospodarenja otpadom nije bajno, stope odvojenog prikupljanja, oporabe, recikliranja, biološke i energetske obrade je generalno na niskim razinama, mada postoje izrazito svijetle točke i primjeri.

Dakle, stanje je daleko od bajnog, potrebno će biti još dosta truda, ulaganja i obrazovanja stanovnika kako bi se izgradio učinkovit sustav gospodarenja otpadom. Pogotovo jer sustav gospodarenja otpadom prate brojni problemi kao što su financijski, prostorni problemi, ilegalna odlagališta te slaba primjena europskih direktiva”, smatra Jukić.

Kaže da je njegovu timu i njemu SIA program bio odlično iskustvo te da su stekli nova znanja i vještine potrebe za razvoj poduzetničke ideje, i sve to u opuštenoj atmosferi.

“Pri kraju programa bilo je otvoreno glasanje zajednice što je omogućilo vidljivost projekta na nacionalnoj i internacionalnoj razini, s obzirom na to da SIA djeluje u desetak svjetskih zemalja. Za nas je najveća vrijednost bila povezivanje s odličnim profilom mentora s kojima smo ostali u kontaktu i nakon završetka programa te i dalje imamo mjesečne sastanke.

Osim stručnog profila mentora, istaknuo bih i njegovu posvećenost da nam da vjetar u leđa u radu. Definitivno bih preporučio mladim inovatorima, a i svima onima koje zanima društveno poduzetništvo da se prijave u program. To je idealna prilika da testiraš svoju ideju, a ujedno dobiješ povratnu informaciju i savjete relevantnih stručnjaka.

Također bih istaknuo i da se po završetku programa polaznici mogu uključiti u alumni grupu koja okuplja polaznike iz svih zemalja gdje SIA djeluje, a koja uistinu radi na kreiranju poticajnog okruženja polaznicima”, ističe Jukić.

Za ovu godinu tim je zacrtao ulazak na tržište s inačicom proizvoda namijenjenog obrazovnim ustanovama u prvoj polovici ove godine, te završetak razvoja robusnije verzije za domaćinstva, urede, apartmane i slično.

Planiraju proširiti sadržaj na platformi UniCompoST Učionica i privući veći broj korisnika sadržaja koji kreiraju. Osim segmenta proizvoda za kućanstva i obrazovne ustanove, s partnerima rade i na modelu uređaja za poluindustrijsku namjenu čije će testiranje uslijediti do polovice ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close