Buja interes hrvatskih tvrtki za financiranje inovacija

Autor: Bernard Ivezić , 03. srpanj 2019. u 22:00
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

EIC Accelerator umjesto 2 faze Obzor 2020 SME Instrumente.

Jedan od hrvatskim inovativnim tvrtkama najzanimljivijih izvora poticaja na EU razini, takozvani Obzor 2020 SME Instrument, revidiran je tako što će sada nositi i mogućnost ulaganja rizičnog kapitala, objavili su na EIC Roadshowu u Zagrebu Europska komisija, Hamag-Bicro i novo EU tijelo, Europsko vijeće za inovacije (EIC). Iz Hrvatske je ovaj model financiranja dosad koristilo šest tvrtki, među kojima su proizvođač najbržeg električnog automobila na svijetu Rimac Automobili, hrvatski svemirski as Amphinicy technologies, kao i solinski crowdfunding prvak i proizvođač pametnih klupa Include.

Renato Vrebac, koordinator ovog EU programa za Hrvatsku i projektni menadžer u Hamag-Bicru, kaže da je interes za ovaj program dosad bio vrlo velik i da očekuje da će se tako i nastaviti.

Novi model

“Kad se pogledaju veličina države i broj trgovačkih društava po članicama onda u korištenju Horizon 2020 SME Instrumenta proizlazi da su tvrtke iz Hrvatske među najzainteresiranijima u Europi za ovaj izvor sredstava”, kaže Vrebac.

Wolfgang Burtscher, zamjenik direktora DG-a za istraživanja i inovacije Europske komisije kaže da novi model redefinira postojeće faze 1 i 2 SME Instrumenta u jedinstveni EIC Accelerator. I dok se do sada u fazi 1 moglo dobiti do 50.000 eura, a što su sredstva koja je pokupilo svih šest tvrtki iz Hrvatske, sada te faze više nema. Komisijin je plan da se taj segment prebaci na nacionalnu razinu. U Hrvatskoj je u tom smislu vrlo popularan natječaj IRI, koji je u osnovi sličan ovome što ga radi Komisija.

Faza 2 SME Instrumenta, koji je dosad iznosio od 500.000 eura na više, sada se pak integrira u EIC Accelerator. Tvrtke koje prođu na natječaju za ova sredstva sada se mogu nadati da će im se odobriti između 500.000 i 2 milijuna eura bespovratnih poticaja za istraživanja i razvoj. No, sada imaju mogućnost i da nakon toga prime do 15 milijuna eura investicije izravno od EIC-a, odnosno tijela Europske komisije.

Svako tromjesečje

“Ova je mogućnost otvorena za sve nove aplikante, na raspolaganju je ukupno u 2019 i 2020. do 2 milijarde eura kapitala, a u idućem razdoblju željeli bi to povećati na 10 milijardi eura, i svaka tri mjeseca raspoređivat ćemo sredstva”, kaže Burtscher.

Ante Janko Bobetko, član uprave Hamag-Bicroa kaže da je plan EU ojačati konkurentnost na globalnoj razini te da je ovaj model financiranja dobra prilika za hrvatske inovativne poduzetnike s obzirom na to da i Hrvatska želi ojačati svoj status u istraživanjima, razvoju i inovacijama. Navodi da Hamag-Bicro tu djeluje kao savjetnik i točka gdje se tvrtke mogu obratiti za pojašnjenja, ali ne i kao institucija koja im ispunjava prijave.

 

2 milijarde

eura ukupno je na raspolaganju u 2019. i 2020.

“Od siječnja 2016. do danas, Hamag-Bicro je sudjelovao u provedbi 351 projekta iz različitih poziva za istraživanje, razvoj i inovacije, a za koje je ugovoreno 862,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok ukupna vrijednost projekata iznosi preko 1,62 milijardi kuna”, kaže Bobetko.

Pojašnjava da tvrtkama pomažu oko dobivanja potpora i na nacionalnoj razini, gdje dolazi dosta sredstava iz strukturnih fondova, kao i za ovaj model, gdje sredstva dolaze izravno od Komisije.

Irena Kos, menadžerica za proizvode u Amphinicy Technologiesu i voditeljica projekta Blink za koji su povukli 1,3 milijuna eura iz Obzora 2020 SME Instrument Phase 2 kaže da je vrlo zadovoljna razvojem projekta i dosadašnjim iskustvom korištenja tih EU sredstava.

Globalni proizvodi

Blink je jedan od najpoznatijih softvera razvijenih u Hrvatskoj. Riječ je o softveru koji omogućuje 20 puta brže preuzimanje softvera sa satelita nego što ga koristi NASA, a uspjeh zagrebačkog Amphinicyja u razvoju tog softvera toliki je da je hrvatsku tvrtku Europska komisija uvrstila na popis najboljih u svemirskoj industriji na starom kontinentu.

Kos naglašava da im je upravo ta činjenica, da su jedinstveni na europskoj i svjetskoj razini, omogućila da se izbore za sredstva na ovom natječaju. “Ovakav natječaj, uz novac, donosi i vidljivost na EU i međunarodnoj razini, ali nije ga lako osvojiti zbog velike konkurencije i zato je najbolji za globalne proizvode.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dodatna greska je da je Ante Janko Bombetko clan uprave-po webu spomenute beskorisne agencije on to nije…u kojoj se kompetenciji pojavio u vezi H2020 autor clanka ocito nije uspio shvatiti

Clanak vrvi netocnostima. Iz RH je samo jedna tvrtka dobila Fazu 2 H2020. Ukupan iznos koji se moze dodijeliti je 3 mil Eura. Glupe klupe iz Solina, Rimac i slicni su dobili do 50 000 Eura za Fazu 1. Interes u RH je mozda velik za H2020 ali je broj prijava mali a broj odobrenih prijava tj financiranih projekata je mizeran.

New Report

Close