Bolji radni uvjeti znače i veći rast

Autor: Darko Bičak, Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 07. ožujak 2018. u 22:01
Sandra Babac, OPG

Uspješne poduzetnice iz različitih branši ističu da su se same izborile za svoje mjesto na tržištu zbog znanja i vještina, ali da i dalje osjećaju predrasude.

Iako su spolne razlike u biznisu sve manje, činjenica je da one zbog raznih subjektivnih ili objektivnih razloga i dalje postoje. Jedan od najvećih izazova žena u poslovnom svijetu je kako uskladiti karijeru i odgovorno roditeljstvo, a koje je, pak, preduvjet bilo kakve demografske obnove i prosperiteta gospodarstva.

O tome je bilo govora i na konferenciji Odgovorni poslodavci za odgovorno gospodarstvo, a koja je povodom Dana žena održana u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP). Istaknuto je da uvjeti koji omogućuju usklađenje privatnih i poslovnih obveza i to osobito žena, ne smiju umanjivati prava koja proizlaze iz pozitivnih zakonskih propisa. Poslodavci trebaju razvijati i prihvaćati društvenu odgovornost (DOP) za razvoj svoje zajednice jer pitanje demografske revitalizacije već ima svoj negativni odraz, a u skoroj budućnosti će se odraziti i na kretanje tržišta radne snage, neovisno o trenutnim problemima iseljavanja radno aktivnog stanovništva.

Milka Kosanović iz HUP-a kazala je da oni već godinama potiču članstvo na implementaciju različitih politika DOP-a. "Vrtići u kompanijama, fleksibilno radno vrijeme, banka sati umjesto fiksnog radnog vremena više nisu takva rijetkost među poslodavcima. Nažalost, iz sasvim razumljivih razloga, još uvijek značajno manje u segmentu malih i srednjih poslodavaca nego u velikim kompanijama", kazala je Kosanović.v

Sandra Babac, OPG
Ne radim rodnu razliku niti promatram poslove kroz prizmu muških i ženskih jer smatram da se iza svake uspješne žene uglavnom nalazi i uspješan muškarac i obrnuto Od tradicije se ne može pobjeći, koliko god mi šutjeli i koliko god razvijena zemlja bila.Sve je u svijetu više-manje slično, sve su ostalo nijanse, da se pjesnički izrazim. Rad na OPG-u je specifičan i kad treba potegnuti muški tu je ipak moja bolja polovica ali nije mi problem uskočiti i napraviti neke muške poslove. Nekad sam bila DJ na radiju, gdje su dominirali muškarci, danas sam nositeljica OPG-a koji se bavi ekološkim uzgojem voća i njegovom preradom u marmelade. Još uvijek pamtim što se obilježava Danom žena i uz cvijet ga čestitam majci.

Martina Golčić, Poduzetnički inkubator
Stava sam da u ovom dijelu Europe nema diskriminacije u poduzetništvu i biti žena nije hendikep za uspjeh u poslu. Problem je eventualno stav okruženja može li neudana žena bez djece od 35 godina biti uspješna. Naime, svi se boje da će svaka žena, kako god bila uspješna, prije ili poslije odlučiti biti majka i napustiti posao na neko vrijeme. To je širi društveni problem jer ako govorimo o demografskoj obnovi, ne vidim kako bismo je mogli napraviti osim da se žene potiču na rađanje bez straha da će im to utjecati na karijeru. Uprave tvrtki koje imaju raznoliko članstvo po spolu daleko su uspješnije jer probleme i rješenja sagledavaju iz drukčijih kutova.

Iva Šimeković, Mega Visit
Prije tri godine pokrenula sam tvrtku MegaVisit i na tržište plasirala edukativnu igru Meet Croatia – Memory Croatia koja promovira Hrvatsku. Biti poduzetnicom ima mnoštvo prednosti, a jedna od najistaknutijih je sloboda kreiranja rasporeda. Kada si na poslu osam i više sati, rijetko postoji način na koji se možeš istovremeno posvetiti odgoju djece što majkama može biti problem. Sredine koje imaju dovoljno vrtića i gdje je boravak djece cjenovno dostupniji olakšavaju ženama i potiču razvoj poduzetništva.

Aleksandra Dojčinović, dizajnerica
Među najveće svoje uspjehe navodim činjenicu da moja tvrtka nema dugovanja i da tridesetak zaposlenica svaki mjesec na vrijeme dobije plaću. Prepreke postoje, no važno je osvijestiti da se radi zapravo o izazovima te da je svaki problem rješiv. Nove djelatnice kod nas ostanu zatečene atmosferom koja ih dočeka, ali to je upravo onakav svijet kakav sam i željela stvoriti. Percepciju poduzetništva kod nas bi svakako trebalo mijenjati jer postoje određena ustaljena mišljenja koja više ne funkcioniraju.

Barbara Bolf, kozmetika BB Natura Vera
Problem je nedostatak žena na top pozicijama u javnom sektoru i velikim tvrtkama. U poduzetništvu je manji problem jer imamo utjecaja koliko smo si ga same uzele. Kad sam radila u industriji, uvidjela sam da je to muški sektor gdje zbog specifičnih tehničkih znanja i vještina prevladavaju muškarci. Moj sadašnji biznis je vezan uz ženski sektor u kojem su većina žene te je situacija možda povoljnija. Diskriminacija je i razlog što sam pokrenula svoj biznis, nisam htjela da me itko ograničava u razvoju i napredovanju, bilo zbog sposobnosti ili zato što sam žena.

Marina Dobošić, OPG
U Hrvatskoj je još uvijek teže biti žena poduzetnica, a isto tako i žena nositeljica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Iako je sve više žena koje su nositeljice OPG-a, kao nositeljice projekata i novih investicija često se susrećemo s problemom da nas se ne shvaća ozbiljno. I dan danas kod nas u institucijama i u ovom sektoru dominiraju muškarci, pa nas ponekad doživljavaju kao da nismo spremne voditi ozbiljnu tržišnu utakmicu s njima. Moja poruka povodom Dana žena svim poljoprivrednicama je da ne odustaju, neka se bore jer smo ponekad snažnije i upornije od muškaraca. To se sve više vidi i na tržištu, s našim sve kreativnijim proizvodima.

Mirela Marović Omerzu, BIZkoshnica
Poduzetništvo je ‘tvrd orah’, a biti poduzetnicom u još je izazovnije. No imamo slobodu biti kreativne, snalažljive i pomicati vlastite granice. Ono što me najviše pokreće je mogućnost stvaranja vlastitih poslovnih projekata s određenu društvenom dimenzijom. Ponosna sam što otvaranjem BIZkoshnice radim na promicanju poduzetništva i coworkinga kao načina rada budućnosti te savjetima i mentoriranjem pomažem mladim poduzetnicima u razvoju njihove poduzetničke priče.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close