Umjesto ove glazbene škole u Varaždinu za dvije godine niknut će nova zgrada FOI-a, ali i hotel

Autor: Agencija VLM , 01. travanj 2013. u 11:49
Zgrada bivše Glazbene skole planira se prurediti u hotel. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Grad Varaždinu FOI-u darivao zgradu, FOI se obvezao izgraditi hotel.

Zgrade bivše Glazbene škole u ulici Kralja Petra Krešimira u Varaždinu uskoro će biti srušena. Na njenom bi mjestu već kroz dvije godine trebali niknuti nova zgrada Fakulteta organizacije i informatike (FOI), ali i novi gradski hotel!

Za gradnju fondovi EU?

Projekt vrijedan 150 milijuna kuna financirat će se iz fondova Europske unije, a temelj za početak projekta je ugovor o darivanju navedene zgrade i okolnog zemljišta Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Za to su vijećnici varaždinskog Gradskog vijeća digli ruke na posljednjoj sjednici. Ugovorom o darivanju FOI se obvezuje na toj lokaciji izgraditi i građevinu turističkog sadržaja, odnosno hotel koji će bez naknade vratiti Gradu Varaždinu.

Ugovori o darivanju zemljišta na Ribnjaku i na prostoru šume Jelačićke, potpisani 2008. godine za istu namjenu su pak poništeni. Dekan FOI-a, Vjeran Strahonja, zadovoljan je novom lokacijom.

– Sveučilišni kampus će biti utkan u tkivo grada te dati novu životnu i gospodarsku perspektivu užem gradskom području – kazao je Strahonja.

Kao najvažnije, istaknuo je da FOI sada ima osigurana sredstva za projektiranje i pripremu projekta, a radi se o kreditu Sveučilišta u iznosu od oko 4 milijuna kuna. Inače, prema planovima koji su dio projektne prijave, nova zgrada bi trebala biti izgrađena i većim dijelom opremljena do kraja 2015. godine. U okviru projekta Sveučilišnog kampusa na lokaciji postojećeg Studentskog doma u Merlićevoj ulici bit će izgrađen i novi studentski restoran i novi paviljoni studentskog doma s još nekoliko stotina novih ležajeva.

Strahonja optimističan

– S dovršetkom kampusa bitno će se podići razina kvalitete studentskog standarda i studiranja u Varaždinu – zaključio je Strahonja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako FOI Varaždin, od prodaje svoje pameti, ostvaruje prihode, za izgradnju HOTELA, postavlja se pitanje, GDJE SU ZAVRŠILI PRIHODI od prodaje slične
pameti na FOI ZAGREB ????

Sve kako ne treba.

Sveučilišne kampuse treba raditi što dalje od centra grada, da ne prave nepotrebnu gužvu i da se studentima omogući kvalitetan rad; no naši čelnici-silnici, umjesto da razvijaju atraktivnost središta gradova kao stjecišta društvenog života regije – oni u središta guraju studente kako bi na umjetan način prikrili socijalističko sivilo i umrtvljenost gradskih centara.

Gledajući samo fotografiju ove zgrade mogu zaključiti da je arhtiktonski i krajobrazno zanimljivija od 90% sadašnje konfekcijske produkcije, a tamo vjerojatno planiraju nabetonirati neka bunkerolika čudovišta, ušminkana suludim zastakljenjima, gdje za ovaj fini parkić sigurno neće biti mjesta, a najvažnije je da se što više sadržaja nagura u prostor geodetski prozvan središtem grada.

taj mentalitet bez mozga proglašava lokacije atraktivnim, a onda u njih pumpa projekte megalomanske balkanštine koji unište svaku trunku atraktivnosti.

nedostatak novca je valjda jedini razlog zašto se varaždin dosad nije tako čudovišno izbetonirao kao predgrađa splita ili makarska, hrvatski politički primitivizam je univerzalna pojava.

New Report

Close