U središtu Crikvenice niče ‘zeleni’ hotel budućnosti vrijedan 22 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 09. ožujak 2023. u 07:01
Projekt rekonstrukcije hotela International djelo je arhitektonskog studija Arhiv iz Zagreba, Foto: PD

Velika obnova Jadran najavio 22 milijuna eura vrijednu rekonstrukciju dotrajalog hotela International.

Turistička tvrtka Jadran ove jeseni kreće s rekonstrukcijom Hotela International u centru Crikvenice. Investicija je ukupno teška 22 milijuna eura, a projekt pod nazivom “Zakoračite u hotel budućnosti” prijavili su i na nedavno zatvoren natječaj za novac iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, potvrdili su iz tvrtke za Poslovni dnevnik.

“Hotel International bit će po završetku rekonstrukcije visokokvalitetan objekt u građevinskom, arhitektonskom i funkcionalnom pogledu, prilagođen najvišim turističkim i hotelijerskim standardima, a prema tehnološkim rješenjima zadovoljavat će vrlo visoke kriterije očuvanja okoliša i u najvećem dijelu korištenja obnovljivih izvora energije s vrlo niskom emisijom stakleničkih plinova”, pojasnio nam je Miroslav Pelko, član uprave Jadrana.

Dovršetak za dvije godine

Dovršetak obnove planira se do ljeta 2025. godine, uoči početka glavne turističke sezone. Ukupna vrijednost ulaganja je 22 milijuna eura, a iz NPOO-a se planira namaknuti 6,6 milijuna eura. “Projekt je nazvan ‘Zakoračite u hotel budućnosti’ jer su sredstva usmjerena za poticanje zelene i digitalne tranzicije u sektoru turizma, a zahvaljujući mogućnosti korištenja tih sredstava, moći ćemo modernizirati hotel, uvesti najnovije tehnologije i biti nositelji održivog razvoja i smanjenja negativnog utjecaja na okoliš. Bit će to ključno za podizanje kvalitete turističke ponude na crikveničko-vinodolskoj rivijeri”, ističe Pelko, te doodaje da zahvat donosi i nova radna mjesta.

6,6 milijuna eura

potrebnih za ulaganje dolazi iz NPOO-a

Hotel danas ne ispunjava sve zahtjevnije standarde, građevinski je dotrajao, te je jedino rješenje sveobuhvatna rekonstrukcija. Nova uvučena baza hotela će zadržati dvije etaže iznad kojih će se formirati novi transparentni prostori smještajnih jedinica. U najvećem dijelu će građevina biti ozelenjena po obodu svih etaža i po zelenim krovovima s lokalnim raslinjem. U prizemlju će biti slastičarnica, lobby i restoran s terasama na trgu, a ostaje i kultna crikvenička kavana Inter. U planu je i otvaranje prolaza koji spaja sjeveroistočnu i jugozapadnu stranu hotela, što će biti povratak izvornom projektu. Iz prolaza će se ulaziti u poslovne prostore u prizemlju i na galeriji, a predviđeni su pokretne stepenice i dizala za pristup gornjoj etaži galerije.

U planu je i otvaranje prolaza koji spaja sjeveroistočnu i jugozapadnu stranu hotela, što će biti povratak izvornom projektu, Foto: PD

Na prvom katu predviđene su tri konferencijske dvorane s mogućnosti spajanja, a kroz čitavu građevinu i pet etaža protezat će se vertikalni ostakljeni ozelenjeni atrij. Od wellness prostora predviđaju se bazen sa sunčalištem, panoramske saune i prostorije za tretmane s terasom. Bazen će biti natkriven pomičnom krovnom konstrukcijom, a na najvišoj etaži nalazit će se i lounge bar i terasa s panoramskim pogledom.

Uklopljen u vizuru

Na ovojnici hotela postavlja se novi sustav vanjskih ostakljenih stijena s toplinskom i zvučnom izolacijom, a umjesto postojećih ravnih krovova planiraju se klimatski prihvatljiviji i energetski učinkovitiji zeleni krovovi. Predviđa se postavljanje novog sustava fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, koja će pokriti 86 posto ukupnih potreba za električnom energijom. Sve to bi trebalo smanjiti sadašnji godišnji utrošak energije za 93 posto i smanjiti za čak 95 posto ukupne emisije štetnih plinova.

Sustavi grijanja bit će napredni i visokoučinkoviti, rasvjeta će biti LED, uređaji za vodu bit će svrstani u prva dva razreda potrošnje vode EU vodne oznake, a sve sobe će biti ‘pametne’. Svi radovi na konstrukciji građevine izvest će se od niskougljičnog betona i čelika, a pregradni zidovi od ekološki prihvatljivih gipskartonskih ploča.

Sve boje za zidove koje će se koristiti bit će ekološki prihvatljive i proizvedene na ekološki način. Najmanje 70 posto neopasnog građevinskog otpada i otpada od rušenja nastalog na gradilištu bit će pripremljeno za recikliranje i ponovnu uporabu. Projekt rekonstrukcije hotela International djelo je arhitektonskog studija Arhiv iz Zagreba koji je vodio računa o tome da se novoobnovljeni objekt što bolje uklopi u vizure središta Crikvenice, kažu u kompaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close