U Njemačkoj nedostaje čak 700.000 stanova, a stanarine i dalje rastu

Autor: Poslovni.hr , 08. rujan 2023. u 10:18
Foto: Pixabay

Kada je riječ o proizvodnim troškovima, Marko Wagner, viši ekonomist u Commerzbanku, vidi barem neke razloge za optimizam.

Prema istraživačkom Institutu Eduard Pestel, nedostatak stanova u Njemačkoj u posljednjih 20 godina nikada nije bio veći, s manjkom od 700.000 stanova. Istovremeno, stanarine i dalje rastu. Njemačka udruga stanara predviđa da će prosječna cijena najma po kvadratu uskoro dosegnuti deset eura. Trenutačno je prosječna cijena najma 8,7 eura po kvadratu, piše tportal.

Neki vide rješenje u poreznim olakšicama. “Porez na nekretnine mora biti smanjen, a možda i PDV na građevinske aktivnosti i proizvode”, smatra stručnjakinja Messari-Becker, koja istovremeno savjetuje vladu u sektoru stanogradnje. Dodala je da se vlada mora suočiti s potrebnim reformama jer postoji previše propisa, od kojih su neki i kontradiktorni, posebno se referirajući na državne građevinske propise.

Kada su u pitanju obnova i modernizacija, naglašava se važnost pragmatičnosti i jednostavnosti. “Moramo graditi jednostavnije kako bismo zadovoljili sve standarde, uključujući i ekološke, ali uz manji napor”, smatra ona. Ipak, čak i uz pojednostavljeni proces, trebat će neko vrijeme da bi se povećala stopa izgradnje.

S druge strane, kada je riječ o proizvodnim troškovima, Marko Wagner, viši ekonomist u Commerzbanku, vidi barem neke razloge za optimizam. Sporiji rast proizvodnih troškova vjerojatno bi otvorio prostor za niže prodajne cijene, što bi, u konačnici, doprinijelo stabilizaciji potražnje i građevinskog sektora u budućnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close