Požurite! Evo do kada možete ‘uloviti’ subvencije za stan

Autor: Poslovni dnevnik , 10. svibanj 2021. u 12:59
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pozvalo zainteresirane na žurnu predaju dokumentacije.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) je u petak, sukladno najavama, objavila oglas o prestanku subvencioniranja stambenih kredita, po kojem će se zahtjevi za subvencije u ovom krugu zaprimati do 14. svibnja do 16 sati, a resorno ministarstvo je pozvalo sve zainteresirane da požure s predajom dokumentacije. “Zahtjevi će se razmatrati prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva u APN-u, a odobravat će se do utroška planiranih sredstava”, navedeno je u oglasu. Zaprimanje zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita u sklopu šestog po redu natječaja započelo je 29. ožujka, a kako je već ranije objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, planirana sredstva za ovu mjeru u 2021. godini iznose 50 milijuna kuna.

Ministarstvo je u priopćenju izvijestilo da je prema podacima APN-a do 6. svibnja zaprimljeno 3798 zahtjeva, što, ocijenili su, pokazuje i dalje velik interes građana za ovu mjeru. Zahtjevi se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja, a do sada je obrađeno 1788 zahtjeva, od čega ih je odobreno 1740, 41 je na dopuni, pet zahtjeva je odbijeno, a dva podnositelja su odustala. Prema dosad obrađenim podacima, prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 76.620 eura, a da mu je prosječan rok otplate 22 godine. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 33 godine, iznos mjesečnog anuiteta koji otplaćuje je 395 eura ili 2986 kuna, od čega mjesečna subvencija iznosi 130 eura ili 985 kuna.

Podsjetimo, APN je 26. veljače sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,09 do 3,50 posto za kune, odnosno od 2,15 do 3,50 posto za kredite u eurima. Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u izjavi koja se prenosi u priopćenju je rekao da su mlade obitelji prepoznale ovu mjeru Vlade kao kvalitetnu, a da o njenoj uspješnosti najbolje govori podatak da je u četiri godine provođenja odobreno ukupno više od 17.500 subvencioniranih kredita.

“S obzirom na veliki iskaz interesa i u ovom pozivu, mi ćemo učiniti sve da se osiguraju dostatna sredstva kako bismo s ovom mjerom mogli nastaviti i u idućim godinama“, poručio je Horvat.

Komentirajte prvi

New Report

Close