Stranci otimaju nekretnine osiromašenim Talijanima

Autor: Tomislav Oharek , 13. svibanj 2013. u 20:20
Sve više turista odlučuje ostati u Italiji/PIX

Nijemci tradicionalno turistički gravitiraju prema Mediteranu i Jadranu, nije isključeno da se talijanski scenarij ponovi i u Hrvatskoj.

Talijani iscrpljeni dvogodišnjom recesijom i teškim mjerama štednje ne mogu si priuštiti ulaganja ni u prvu nekretninu.

S druge strane, tih problema nemaju Nijemci, Britanci i Rusi koji su u velikom šopingu vikendica u Italiji.Tako je prodaja nekretnina strancima u Italiji tijekom prošle godine porasla za 14 posto, a ukupna vrijednost tih transakcija iznosila je 2,1 milijardu eura, javlja Bloomberg. od stranaca pak najviše kupuju Nijemci koji su lani držali čak 40% svih transakcija, a slijede ih Britanci sa 18 posto i Rusi s 13 posto.Njemačka potražnja za vikendicama bilježi velik rast u posljednjih pet godina, a jedno istraživanje je pokazalo kako čak 43 posto Nijemaca razmišlja o ulaganju ušteđevine za mirovinu u kupnju vikendice dok ih četvrtina smatra kako bi to bilo mudro ulaganje koje bi ih zaštitilo od inflacije. Nijemci ipak najviše nekretnina kupuju u svojoj domovini, no rado ulažu u Španjolskoj, Austriji i Italiji. Upravo u Italiji je prodaja nekretnina prošle godine pala 26 posto, jer je prosječna cijena nekretnine od pola milijuna eura postala nedostižna za sve Talijana koji imaju godišnju prosječnu plaću od 19.655 eura.

S druge pak strane to je mnogo manje financijsko opterećenje za Nijemce s prosječnom godišnjom plaćom od 26.791 euro. Kako bi se talijansko tržište nekretnina trebalo i ove godine smanjiti za još pet posto, izvjesno je da će one biti još pristupačnije bogatijim europskim susjedima i Rusima.Zanimljivo je što Nijemce od kupnje nekretnina u Italiji ne odvraća ni sve negativnija percepcija u talijanskim medijima i među dijelom političara, koji smatraju kako je upravo Njemačka, odnosno kancelarka Angela Merkel stavila kratki povodac oko vrata Italije i sve ga više steže. Lani je Il Giornale čak objavio fotografiju Angele Merkel s podignutom desnom rukom i naslovom "Četvrti Reich", no ni to nije odvratilo njemačku kancelarku da na odmor prošlog mjeseca ode upravo u Italiju.Kako Nijemci turistički tradicionalno gravitiraju prema Mediteranu i posebno Jadranu, nije isključeno da se talijanski scenarij počne ponavljati i na hrvatskom tržištu nekretnina, koje more gotovo identični problemi kao i naše jadranske susjede.

Komentirajte prvi

New Report

Close