Sektor nekretnina privukao daleko najveći dio investicija

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Ostvarene investicije u osnovna sredstva u Republici Srpskoj prošle godine iznosile su 2,28 milijardi KM, a kapital najviše odlazi prema građevinskom sektoru.

U analizi Zavoda za statistiku RS-a, koja je objavljena u ponedjeljak, navodi se da su ukupno ostvarene investicije u stalna sredstva po tehničkoj strukturi u 2022. godini iznosile 2,28 milijardi KM. Najviše realiziranih investicija u stalna sredstva po tehničkoj strukturi plasirano je u građevinske objekte i prostore, više od polovine novca, odnosno 1,18 milijardi KM.

Gdje se ulagalo?

Slijede investicije u strojeve, opremu i transportna sredstva za koje je izdvojeno oko 953 milijuna KM, dok je za ostatak izdvojeno oko 143 milijuna KM.

Prema tim podacima, godinu ranije vrijednost realiziranih investicija bila je 1,82 milijarde KM. To znači da su u 2022. godini ulaganja po ovoj osnovi bila veća za više od 400 milijuna KM, odnosno 25 posto.

Prema djelatnosti investitora, najveća ulaganja u prošloj godini bila su u javnu upravu i obranu, obvezno socijalno osiguranje, koja su iznosila oko 365 milijuna KM. Slijede proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija s oko 350 milijuna KM, te građevinarstvo s oko 322 milijuna KM i prerađivačka industrija s oko 296 milijuna KM.

Također, isplate za investicije u dugotrajna sredstva prema djelatnosti investitora lani su iznosile 2,35 milijardi KM, dok su godinu prije bile 1,82 milijarde KM. Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je u izjavi za “Nezavisne novine” da se investicije dijele u dvije grupe, investicije u proizvodnju i u privredu općenito.

Stanogradnja raste

“Ako pogledamo ove podatke, stanogradnja je trenutno najzastupljenija, a sada se smatra da je ulaganje u nekretnine najsigurnije. To se vidi u svim većim gradovima u Republici Srpskoj, jer tamo dizalice su na svakom koraku, a gradilišta ima na desetke, ali ono što bi trebalo biti daleko više je izgradnja poslovnih prostora, prvenstveno proizvodnih”, naglasio je Ćorić.

Istaknuo je kako se gradi i gradi, ali uglavnom su to nekretnine, koje nisu u funkciji razvoja gospodarstva u budućnosti.

“Graditeljstvo pokreće druge grane gospodarstva, poput proizvodnje građevinskog materijala, druge industrije, bijele tehnike i ostalog. No, to nije funkcija prerađivačke industrije, nego ulaganja u nekretnine. Ne znam kako koliko će trajati investicija u nekretnine i kakva će ona biti kao ni koje će u konačnici imati efekte”, rekao je Ćorić.

Dodajmo ovome i zanimljivu informaciju kako eminentna konsultantsko-revizorska kuća PWC, zatražila je od IRB-a RS popis kompanija koje su spremne za strana ulaganja. Inače, ova kuća je aktivno sudjelovala u drugom dijelu nedavno održanog Invest Foruma kroz izravne međusobne razgovore gospodarstvenika, organizacija, komora, predstavnika vlasti i općina.

Investiciono-razvojna banka je, u dogovoru sa kompanijama zainteresiranim za prodaju, dostavila popis ovoj konsultantskoj revizorskoj kući.

Komentirajte prvi

New Report

Close