“Samo u Zagrebu manjka 100.000 uredskih kvadrata, cijene stanova neće padati”

Autor: Marija Crnjak , 21. veljača 2023. u 07:00
Colliers procijenjuje da bi prosječna cijena uredskog prostora mogla doseći 15 eura po kvadratnom metru/Shutterstock

Iako je lani je volumen transakcija pao sa 700 na 400 milijuna eura, prognoze su optimistične.

Uz okolnosti poput inflacije i rasta troškova koji su lani usporili tržište, Hrvatskoj se može dogoditi da zbog nedostatka projekata i ponude na tržištu nekretnina propusti priliku koju je dobila ulaskom u Schengen i eurozonu, te da se velik interes ulagača koji je sad prisutan prelije u zemlje regije, Srbiju, Albaniju, pa i BiH.

To vrijedi za različite segmente tržišta, od poslovnih prostora do stanogradnje i hotelskih ulaganja, dok su retail i logistika u nešto boljoj poziciji, čita se iz najnovijeg pregleda tržišta nekretnina koje je objavila konzultantska tvrtka Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

“Nakon što se u prošloj godini, zbog niza negativnih okolnosti smanjio ukupan volumen transakcija nekretnina sa 700 milijuna eura na 400 milijuna eura, predviđanja za ovu godinu su – ukupno gledajući – optimistična.

Hrvatska dolazi u fokus ulagača koji nas ranije nisu ni primijećivali, nama se od Nove godine povećava broj upita investitora i developera. No, i dalje imamo značajno veći potražnju od ponude”, ustvrdila je Vedrana Likan, managing partner u zagrebačkom uredu Colliersa.

Likan

Hrvatska dolazi u fokus ulagača koji nas ranije nisu ni primijećivali, nama se od Nove godine povećava broj upita investitora i developera.

Glavne boljke
U Zagrebu tako nedostaje čak 100 tisuća kvadrata uredskih prostora, što je djelomično i posljedica potresa, zbog čega dio zaposlenih i dalje radi od kuće, iako se gotovo u potpunosti vratio trend rada u uredu. Samo u Zagrebu je aktivno oko 1,5 milijuna kvadrata uredskih prostora, s tim da je većina starija od 15 godina, što je jedna od glavnih boljki na tržištu komercijalnih nekretnina.

Novost je da je konačno porasla cijena najma uredskog prostora A klase koja se godinama držala na 12 eura i trenutno iznosi 13 eura po kvadratnom metru, te se u budućem razdoblju očekuje sve veći pritisak na rast cijena uzrokovan povećanom potražnjom i visinom ulaznih troškova. Colliers tako procijenjuje da bi prosječna cijena uredskog prostora mogla u nadolazećem razdoblju doseći 15 eura po kvadratnom metru, kako bi novi projekti u razvoju bili isplativi.

Od novih projekata izdvajaju City Island complex (KFK) te Infobipov kampus u Zagrebu, dok je GTC ušao u završnu fazu izvođenja radova na Matrix C poslovnoj zgradi. U Colliersu u skorijoj budućnosti najavljuju razvoj nekoliko novih projekata uredskih prostora na dobrim lokacijama, no ne otkrivaju detalje.

Njihova analiza pokazala je da se retail tržište u Hrvatskoj potpuno oporavilo od pandemijske krize, te da ih nije oštetila ni online trgovina, koja ih je prisilila na širenje ponude i ulaganja u dodatne sadržaje. U trgovačkim centrima gotovo svi prostori su popunjeni, popularani su parkovi, te je konačno počelo značajno ulaganje u manje gradove, uključujući Jadran, što pokazuje sazrijevanja tržišta.

U ovoj godini ne očekuju pad cijena stanova, u najboljem slučaju doći će do usporavanja rasta ili njihove stagnacije, a i tu je osnovni razlog veća potražnja od ponude. U Colliersu značajnim faktorom za spor rast ponude smatraju visoku stopu PDV-a od 25 posto na novogradnju, te ističu da bi smanjenje poreznog opterećenja povećalo broj projekata.

Ne dobivaju vrijednost za novac
Ovakvo stanje nije dobro za kupce koji ne dobivaju vrijednost za novac, cijene prelaze granicu priuštivosti. Velik potencijal za ulagače vide i u gradnji objekata za strane radnike, o čemu je Poslovni dnevnik pisao na jučerašnjoj naslovnici. Dobra je vijest da turizam konačno dobiva protutežu u IT-usektoru, čiji udjel u BDP-u raste.

U turizmu se malo popravlja situacija s penetracijom globalnih hotelskih brendova, iako je udjel hotela u ukupnoj ponudi i dalje nizak, oko 11 posto. Logistika je najaktivniji segment tržišta zadnjih godina, a ogromna potražnja glavni je razlog zašto se u ovom trenutku gradi čak 200.000 m2 novih skladišnih i logističkih prostora samo u Zagrebu i okolici.

Log-Expert je jedan od najaktivnijih igrača na tržištu, s LDC projektom u Velikoj Gorici, i nekoliko novih projekata u najavi u okolici Zagreba, Rijeci i Osijeku. Unatoč tome što se ponuda kontinuirano puni, ne postoje naznake da će potražnja uskoro pasti. Likan ističe kako je to jedan od razloga zašto se narednih godina očekuje postavljanje novih rekorda u potražnji zakupaca, te dodaje kako će na ovaj sektor Schengen imati poseban pozitivan učinak, uz daljnji rast online trgovine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close