Radikalan zaokret. Započeo je najveći ciklus smanjenja kamata u povijesti države

Autor: Domagoj Puljizović , 25. veljača 2024. u 09:09
FOTO: REUTERS/Tingshu Wang

Cijene novih kuća zabilježile su najgori pad u devet godina 2023., dok šangajsko tržište dionica posustaje nakon što je dosegnulo najniže vrijednosti u pet godina.

Kina je objavila najveće smanjenje referentne stope na hipotekarne kredite dosad jer kineske vlasti pokušavaju poduprijeti posrnulo tržište nekretnina i šire gospodarstvo.

“Započeo je najveći ciklus smanjenja kamata u povijesti”, rekao je analitičar kineskog tržišta nekretnina Yan Yuejin.

Petogodišnja primarna kamatna stopa na zajmove snižena je za 25 baznih bodova – na 3,95% s prethodnih 4,20%, dok je jednogodišnja primarna stopa na zajmove ostala nepromijenjena na 3,45%.

Većina novih i neotplaćenih zajmova u Kini temelji se na jednogodišnjoj primarnoj stopi na zajmove, dok petogodišnja primarna stopa na zajmove utječe na cijene hipoteka, javlja Reuters.

Veliko smanjenje kamatnih stopa na zajmove sugerira da Peking više nije toliko zabrinut zbog negativnih učinaka kamatnih stopa na valutu odnosno na banke kao što je to bio slučaj prošle godine.

Novine koje podupire kineska središnja banka objavile su da smanjenje referentne stope na hipotekarne kredite neće imati negativan učinak na neto kamatne marže banaka.

Smanjeni učinci prelijevanja iz drugih velikih gospodarstava, posebice američkog, gdje se očekuje da će Sustav federalnih rezervi smanjiti kamatne stope, omogućili su Pekingu pružiti veću potporu monetarnoj politici.

Ipak, kineske vlasti ostat će oprezne u pogledu pritiska na juan zbog nižih domaćih stopa.

Kineska valuta pala je na najnižu razinu od 20. studenog nakon objave referentne stope na hipotekarne kredite, ali je od tada smanjila gubitke.

Kina je posljednji put smanjila petogodišnji primarnu kamatnu stopu na zajmove u lipnju 2023. za 10 baznih bodova.

Peking je pojačao napore za spašavanje posrnulog sektora nekretnina, no mjere su dolazile na mahove, teško opterećujući sektor koji pokreće četvrtinu gospodarstva i burzu.

Cijene novih kuća zabilježile su najgori pad u devet godina 2023., dok šangajsko tržište dionica posustaje nakon što je dosegnulo najniže vrijednosti u pet godina.

Mediji koje podupire kineska vlada prošli su tjedan izvijestili da su državne banke potaknule kreditiranje stambenih projekata u okviru mehanizma “bijele liste” s ciljem ubrizgavanja likvidnosti u sektor pogođen krizom.

“Većina ljudi ne kupuje kuće jer su hipotekarni troškovi previsoki, zabrinuti su da će investitori bankrotirati i da će cijene kuća pasti”, rekao je Ben Bennett, azijsko-pacifički investicijski strateg pri Legal and General Investment Managementu u Hong Kongu.

Komentirajte prvi

New Report

Close