Sektor nekretnina je na koljenima: Golema ‘banka u sjeni’ otišla u bankrot

Autor: Poslovni.hr , 09. siječanj 2024. u 05:30
Foto: Reuters

Kompanija je nagomilala dugove od gotovo 64 milijarde dolara, dok joj je imovina oko 38 milijarde dolara.

Kineski konglomerat Zhongzhi Enterprise Group proglasio je bankrot nakon što je objavio da nije u sposobnosti vraćati dugove. Zhongzhi je financirao mnoge velike građevinske projekte tako da je njegova propast snažno uzdrmala i onako krhko kinesko tržište nekretnina.

Kompanija je nagomilala dugove od gotovo 64 milijarde dolara, dok joj je imovina oko 38 milijarde dolara. Zhongzhi je jedna od takozvanih ‘banaka u sjeni’, odnosno nebankarskih financijskih tvrki, koje udružujući štednju kućanstava i poduzeća nude zajmove za ulaganje u nekretnine, dionice, obveznice i robu.

Komapanije kao što je Zhongzhi često financiraju mnoge velike kineske poduzetnike, piše CNBC.

Zhongzhi je upozorio na svoju tešku financijsku situaciju još u kolovozu kada je Reuters izvijestio da je tvrtka informirala ulagače da se suočava s krizom likvidnosti. Zatim je u pismu investitorima u studenom proglasila nesolventnost, nedugo nakon čega je policija u Pekingu započela istragu, prenosi tportal.

“Iako su vjerovnici tvrtke većinom bogati pojedinci, a ne financijske institucije, njezin bi kolaps ipak mogao naštetiti općem povjerenju tržišta. To bi također moglo obnoviti zabrinutost oko industrije povjerenja i imati šire i značajnije implikacije na posrnulu industriju nekretnina”, tvrde analitičari Commerzbanka.

Dionice nekretninskih tvrtki koje kotiraju u Hong Kongu, uključujući Logan Group, China Vanke, Sunac i Longfor Group pale su između dva i 3,6 posto nakon što je Zhongzh proglasio bankrot.

Kinesko tržište nekretnina muči dužnička kriza od 2020., a nekretninski divovi poput Evergrandea i Country Gardena muče se s otplatom duga. Njihovi novčani tokovi su presušili, uglavnom zbog pada prodaje kuća.

Rast prodaje kuća i cijena i dalje su spori, ali Peking je pokrenuo šire razduživanje nekoć prenapuhanog sektora nekretnina — koji izravno i neizravno čini otprilike jednu trećinu kineskih gospodarskih aktivnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close