Ovo je kuća koja grije za svega 200 kn mjesečno

Autor: Objava za medije , 06. svibanj 2013. u 12:54
Thinkstock

“Postoji li osoba koja ne bi željela za dvoetažnu kuću od 150 m2 neto kvadrature izdvajati svega 200 kuna mjesečno za režije?” Možda u prvi tren zvuči nevjerojatno, ali za obitelj Lipovec iz Čazme to uskoro postaje realnost.

"Postoji li osoba koja ne bi željela za dvoetažnu kuću od 150 m2 neto kvadrature izdvajati svega 200 kuna mjesečno za režije?" Možda u prvi tren zvuči nevjerojatno, ali za obitelj Lipovec iz Čazme to uskoro postaje realnost i jedna od blagodati življenja u njihovom novom domu. Pitanje kako je to moguće postavljaju i brojni poznanici mlade obitelji, na što Slađan Lipovec odgovara kako je riječ o pametnom izboru gradnje niskoenergetske kuće, a da cijela tajna leži u investiranju u kvalitetne zidove, izolaciju i stolariju, investiciji koja se po njegovu mišljenju polagano isplaćuje.

Powered by portal croenergo.eu

Cijela ideja o gradnji, koja u sredini u kojoj živi obitelj Lipovec uistinu spada u kategoriju alternativnog načina razmišljanja, započela je sasvim spontano. Ideju je inicirala Slađanova supruga Helena te je povezana s njenom ljubavlju prema zelenoj boji.

– Nehotice sam lansirala cijelu ideju, izjavivši kako želim kuću sa zelenim krovom, misleći pod time na zeleni krov od šindre. Suprug je tada počeo istraživati i jedna od prvih internetskih pretraga kuća sa zelenim krovom bila je niskoenergetska kuća, koju je projektirao profesor Miščević za Ytong. Budući da nam je izgled i sama arhitektura bila jedna od najvažnijih stavki prilikom gradnje, kuća nam se svidjela već na prvi pogled te je tako započela naša četverogodišnja priprema i upoznavanje s potpuno novim idejama gradnje – izjavila je Helena, a Slađan je dodao kako su uslijedile mnogobrojne konzultacije i sastanci s profesorom Miščevićem te iscrpno proučavanje svih odlika niskoenergetske i pasivne izgradnje.

Posebno je zanimljiva činjenica da iako u početku laici, Slađan kao književnik i lektor po struci te Helena koja je završila hungarologiju i povijest, ovi mladi intelektualci mogu se trenutno svojim tehničkim znanjem o niskoenergetici i pasivi ravnopravno mjeriti sa stručnjacima u tom polju. Odabir niskoenergetske kuće tako se u potpunosti poklopio sa životnom filozofijom i vrijednostima obitelji Lipovec. Naime, osim što kao ekološki osvješteni intelektualci pridonose manjem zagađivanju i zdravijem životu, izgradnja Ytong konstrukcije njihove niskoenergetske kuće omogućila im je i brzo preseljenje iz stanova za koje ih vežu loše uspomene i iskustva.

– Imamo iskustva stanovanja u različitim stanovima u Zagrebu i Čazmi, gdje je standard življenja bio izrazito nekvalitetan i doživjeli smo sve, od pregrijavanja do propuhivanja. Budući da smo u to vrijeme imali novorođenče, bili smo ustrajni u tome da što prije uselimo u kvalitetno izgrađen dom. Kako smo imali određenu količinu novca u obliku ušteđevine i kredita, željeli smo pametno i kvalitetno investirati jer ipak je riječ o životno važnoj investiciji, koja ostaje i djeci, a ne samo supruzi i meni – priznao je Slađan.

>>> Posjetite portal CROENERGO.EU – Energija i okoliš na jednom mjestu

Osim toga, Heleni i Slađanu bilo je iznimno važno da njihova kuća, jednom kada započnu gradnju, bude izgrađena kvalitetno, ali i u rekordnom vremenu. Stoga su odlučili Ytong sustav 'podvrgnuti' svom prvom testu.

– Kada smo vidjeli promo materijale Ytonga, odnosno hologram gradnje kuće, stajalo je kako je moguća izgradnja kuće koja je useljiva za svega šest mjeseci. To smo odmah željeli provjeriti i na kraju se pokazalo točnim. Počeli smo s iskopom temelja 9. srpnja 2011. godine, a uselili smo 7. siječnja iduće godine – ispričao je svoju avanturu Slađan, kojemu je prilikom izgradnje bilo najvažnije da se napravi dobra ovojnica zgrade kako ne bi bilo nikakvih gubitaka topline. To je i ostvareno zahvaljujući cijelom Ytong sustavu. Ugrađeni su Ytong termoblokvi debljine 30 cm, dodatna termoizolacija fasade u debljini od 15 cm, Ytong U i L profili, kutni blokovi i Ytong strop. Ista debljina od 45 cm, prisutna je i u izgradnji krova (konstrukcija i izolacija), kao i dvoslojna termooizolacija podova, što sve zajedno čini niskoenergetsku ovojnicu kuće.

Nadalje, i PVC stolarija s trostrukim staklom punjenim argonom i e-low premazom, kao i termoizolirane rolete na elektromotore, prate daljnju ideju niskoenergetske i pasivne gradnje. Naime, obiteljska kuća Lipovec prema potrebi za energijom pripada kategoriji niskoenergetske kuće dok je prema načinima upotrebe odnosno izvorima energije i rekuperaciji zraka to pasivna kuća. Cjelokupan sustav izgradnje kompletiran je termoventilacijskim zračnim sustavom. Grijanje kuće ostvareno je ugradnjom toplinske crpke koja je povezana s podnim grijanjem, a krajni cilj je skorašnje spajanje geotermalnog kolektora, odnosno uvođenje rekuperatora zraka, čime će krug cjelokupnog unutarnjeg pasivnog sustava objekta biti zatvoren. Time će se ujedno omogućiti i da mjesečne režije, koje trenutno iznose 700 kuna, padnu na magičnu svotu od 200 kuna.

Također, kada već govorimo o zavidnim brojkama, važno je spomenuti da nakon što ova niskoenergetska kuća bude u potpunosti finalizirana, što zahtijeva svega 15% dodatnih završnih radova od ukupne izgradnje i uređenja, cjelokupna cijena bit će ispod 800 eura po metru kvadratnom bruto površine objekt od 200 m kvadratnih.

Obitelj Lipovec itekako je zadovoljna, a koliko im znači ugodna mikroklima u njihovom domu, pogotovo za njihovo dvoje male djece, dvogodišnju Mirnu i tromjesečnog Vanju, od neprocjenjive je važnosti.

– Sada možemo ostaviti svoje tromjesečno dijete na podu, kraj prozora, bilo gdje u domu, a da se pritom ne moramo bojati prehlade ili pothlađivanja. Nema nikakvog strujanja zraka ni temperaturnih razlika, kroz cijelu godinu održavamo istu temperaturu u domu bez obzira na godišnje doba i vanjske temperature – objasnio je Slađan te dodao kako će naknadnom ugradnjom rekuperatorske jedinice dodatno pridonijeti ravnomjernoj cirkulaciji zraka, što će posebice biti bitno kako se ne bi osjetio dim od cigareta u kući, s obzirom na to da su oba supružnika pušači. Najveći test kroz koji je obitelj Lipovac prošla, a koji im je dokazao da je njihov dom siguran i jedinstven, dogodio se tijekom najžešće prošlogodišnje zime.

– Kada nam je temperatura u strojarnici, gdje se inače nalazi toplinska crpka, koja tada još nije bila termoizolirana, pala ispod poželjne temperature na kojoj elektronika može funkcionirati, poremetio se rad elektroničkih uređaja i grijanje nije radilo. Mećava je vijala tri dana i serviser se zbog toga nije mogao probiti do nas. Tada smo razmišljali hoćemo li se morati privremeno preseliti na nekoliko dana, no to ipak nismo napravili jer se kuća uopće nije hladila. Naime, u ta tri dana bez grijanja temperatura u kući je pala samo dva stupnja , sa 22 na 20 stupnjeva Celzija dok je vani bilo 17 stupnjeva ispod ništice – ispričao je Slađan, koji se takvog problema više ne boji jer je u međuvremenu strojarnica termoizolirana.

Kuću obitelji Lipovec čine donji kat koji uključuje blagovaonicu i kuhinju, spojene kao jedan prostor koji se odmah veže uz veliki dnevni boravak te spavaću sobu i kupaonicu. Na gornjem katu nalaze se tri spavaće sobe i dvije kupaonice. Ono što preostaje za napraviti kako bi ovaj dom bio u cijelosti završen je završni silikatni sloj u bijeloj boji, ugradnja rekuperatorske jedinice, ugradnja geokolektora i njegovo spajanje s toplinskom crpkom te unutrašnje uređenje. Pritom, kao i tijekom dosadašnje gradnje, Slađan ne namjerava odustati ni od jednog svog prvotnog plana.

– Mnogi poznanici su nam sugerirali da možemo uštedjeti na materijalu, ali smo takve ideje kategorički odbijali. Sve što je navedeno u glavnom projektu mi smo ugrađivali, niti jednu stavku nismo izostavili ni smanjili. Rekao sam, ovo je štedljiva kuća, ali štedjet će se kada ona bude sagrađena. Ništa nećemo štedjeti pri gradnji odlučno je ustvrdio Slađan, a obitelj sada itetako štedi, i to najviše na režijama.

Komentari (5)
Pogledajte sve

tilo uz tilo,nima boljeg grijanja,sve drugo je marketing

Pitanje…gdje kupiti sve što treba za podno grijanje? Naišao sam na ove

Molim sdresu arhitekta i projektanta grijanja.

useljiva za 6 mjeseci nije brzo.
za usporedbu mujo iz brčkog useli za 3 mjeseca, ali hans iz mikena završi za 6 mjeseci. i grijanje. i fasadu. i svaki detalj. pa se i dalje s tim ne hvali kao da je to uspjeh.
a ovi se hvale kako su uselili za 6 mjeseci. svašta.

New Report

Close