Niske cijene kvadrata otkrile kakve se kuće najčešće kupuju

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2016. u 14:36
Foto: Thinkstock

Nekretnine na područjima uz more izrazito su tražene, te su i njihove cijene dosta visoke, no kakvo je stanje na tržištu u gradovima u unutrašnjosti gdje je potražnja nešto slabija?

Tržište nekretnina vodi se dobro znanim pravilom kako potražnja diktira cijenu. Nekretnine na područjima uz more izrazito su tražene, te su i njihove cijene dosta visoke, no kakvo je stanje na tržištu u gradovima u unutrašnjosti gdje je potražnja nešto slabija? 

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su tamošnje cijene dosta niske, pa se nerijetko mogu pronaći kuće u dobrom stanju čija se cijena može usporediti s cijenom automobila srednje klase.

Putem oglasnika za nekretnine Crozilla.com moguće je pronaći kuće na području Osijeka, Bjelovara, Siska, Petrinje i drugih gradova već za 10.000-20.000 eura, a tijekom ožujka prosječna tražena cijena tamošnjih „kvadrata“ iznosila je tek nekoliko stotina eura.  Na godišnjoj su razini najveće razlike zabilježene u Bjelovaru i Sisku u kojima su oglašavane cijene kuća tijekom ožujka bile preko 20 posto niže nego u istom mjesecu prošle godine, a oba grada,  zajedno s Vukovarom imali su ujedno i najniže cijene „kvadrata“.
U nekim gradovima u unutrašnjosti tražene su kuće za rušenje, dok u drugima kronično nedostaje upravo onih najtraženijih – kuća manjih površina, a tržište istovremeno obiluje velikim kućama za kojima je potražnja iznimno slaba. 

Tražene su i kuće za rušenje 

Narcisa Krivačić, direktorica agencije „Nekretnine Krivačić d.o.o.“ iz Bjelovara, kaže kako je na tamošnjem tržištu problem nedostatak manjih kuća, do oko 100 „kvadrata“ koje su najtraženije, dok cijena pada onima većih površina te se nerijetko spušta i ispod građevinske cijene. Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako je tamošnjim kućama cijena pala i na mjesečnoj i na godišnjoj razini te se spustila tek na 477 eura po „kvadratu“.

Narcisa Krivačić za portal Crozilla.com rekla je kako je u Bjelovaru najveća ponuda kuća stambenih površina oko 200 metara kvadratnih ili više. No, napominje kako su kupcima ipak draže one manje kakvih na tamošnjem tržištu gotovo da i nema. „Obzirom na manju potražnju, veće kuće ovoga trenutka postižu cijenu koja je rijetko veća od njihove građevinske po metru kvadratnom, što je pomalo i žalosno obzirom da je u njih nerijetko uložen dugogodišnji trud njihovih vlasnika.“

Podaci portala Crozilla.com pokazali su kako su u Osijeku cijene kuća znatno niže no cijene stanova, čak preko 35 posto, a razlika u cijeni „kvadrata“ iznosi gotovo 340 eura. Osim što su jeftinije, kuće se na području Osijeka i znatno manje prodaju nego stanovi. Prema riječima Domagoja Brljačića, licenciranog agenta i vlasnika agencije „Nekretnine Osijek“, proda ih se svega nekoliko godišnje.

„Najtraženije su stare kuće koje su predviđene za rušenje, pa se prodaju zbog građevinskog zemljišta na kojem se nalaze. Takve su kuće najčešće smještene na zemljištima površine 300-500 kvadrata, a prodaju se po cijenama od oko 30.000-40.000 eura.  Za takvima vlada potražnja i vrlo brzo se prodaju.“ 
Brljačić dodaje kako kuće u dobrom stanju najčešće imaju i visoke cijene, preko 100.000 eura, a takve se na području Osijeka slabo traže i rijetko se prodaju. Na tamošnjem tržištu prevladavaju veće kuće, površine preko 150 „kvadrata“, pa su i njihove cijene visoke. „Najtraženije su manje kuće, prizemnice i visoke prizemnice sa 3-4 spavaće sobe, a takvih je na tržištu vrlo malo.“

U Sisku i Petrinji porasla potražnja

Mirjana Marjanović, vlasnica agencije za promet nekretninama „Vaš dom“ iz Petrinje, za portal Crozilla.com rekla je kako je  u Sisku i Petrinji ove godine primjetan porast interesa za kupovinom kuća i stanova, iako, kako kaže, nije rijetkost da se neki objekti u tim gradovima prodaju i po nekoliko godina.  

Prema podacima portala Crozilla.com cijene kuća u Sisku bilježe nešto više vrijednosti no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena kuća, s uključenom cijenom okućnice, iznosila je tek 502 eura po metru kvadratnom, što je oko 200 eura niže od prosječne cijene stanova.

Petrinja i Sisak, prema riječima Mirjane Marjanović, imaju izvjesne razlike kako u ponudi tako i u potražnji nekretnina. „U Sisku su traženiji stanovi, a najčešće se prodaju stanovi za adaptaciju i to po cijenama 25.000-40.000 eura. U Petrinji se više nude i traže kuće. Cijene su sukladne starosti, veličini, lokaciji i uređenosti pojedinih objekata. Prodaju se također manji objekti, prizemnice s 3-4 sobe, po cijenama 40.000-50.000 eura.“

Komentirajte prvi

New Report

Close