Nekretninski div na izdisaju trese financijski sustav

Autor: Tomislav Pili , 17. rujan 2021. u 12:36
Kompanija stanove prodaje uglavnom srednjoj i višoj klasi kineskog društva/REUTERS

Evergrandeov ukupni dug nakupljen tijekom godina jednak je dva posto vrijednosti kineskog gospodarstva.

Financijski problemi jedne od najvećih nekretninskih kompanija u Kini prijeti da dobrano zatrese tamošnji financijski sustav, na što je upozorila i središnja banka.

Kako navode mediji, sve više pažnje svjetskih financijaša privlači razvoj situacije u Evergrandeu, drugom nekretninskom developeru u Kini s godišnjom prodajom od 110 milijardi dolara.

Kompaniju je 1996. pod prvotnim imenom Hengda osnovao Hui Ka Yan, a kompanija je dionice na burzi u Hong Kongu uvrstila 2009. godine. Tijekom godina imovina kompanije narasla je na sadašnjih 355 milijardi dolara.

Okretanje drugim sektorima

Evergrande uglavnom prodaje stanove srednjoj i višoj klasi, a tijekom postojanja dovršio je preko 1300 projekata u 280 kineskih gradova. S obzirom da je rast kineskog nekretninskog tržišta posljednjih godina usporio, Evergrande se okrenuo drugim djelatnostima, poput proizvodnje električnih vozila, osiguranja i flaširanja vode. Osim toga, kompanija posjeduje i nogometni klub Guangzhou FC.

Prošle godine Forbes je Huia proglasio trećim najbogatijim Kinezom, no u posljednjih 12 mjeseci imovina mu se znatno istopila. Naime, kompanija se našla u velikim financijskim dubiozama.

Evergrande je ukupno dužan 1,97 bilijuna juana, odnosno 306,3 milijarde dolara što predstavlja 2 posto vrijednosti kineskog gospodarstva. Samo iduće godine dospijeva 7,4 milijarde dolara obveznica, a ulagače vjerojatno očekuje otpis i do 75 posto vrijednosti duga.

Golemi dug nakupljen je tijekom godina jer se kreditima financirao rapidni rast kineskog nekretninskog tržišta. Na dolarskom obvezničkom tržištu Evergrande sudjeluje sa 4 posto udjela u plasiranim obveznicama kineskih nekretninskih tvrtki. Već ovih nekoliko brojaka pokazuju koliki rizik proizlazi iz moguće propasti ove kompanije.

Stoga ne čudi što je Narodna banka Kine još 2018. objavila kako kompanije poput Evergrandea mogu predstavljati sistemski rizik za tamošnji financijski sustav. Kompanija je početkom ovoga tjedna objavila kako je pod “strašno velikim pritiskom” te možda neće biti u mogućnosti ispuniti svoje obveze prema vjerovnicima.

U slučaju propasti Evergrandea, kineski financijski sustav osjetit će značajne posljedice. Naime, neslužbeni dokumenti koji su dospjeli u javnost još prošle godine pokazali su da je Evergrande dužan u 128 banaka te 121 nebankarskoj instituciji. Američka banka JP Morgan prošloga je tjedna procijenila da je Evergrandeu najviše izložena banka Minsheng.

Inače, za pozadinu financijskih poteškoća potrebno se vratiti u prošlu godinu kada je kompanija ubrzala razduživanje nakon što su regulatori uveli ograničenje na tri dužnička pokazatelja, poznatija kao politika “tri crvene linije”. Isprva je planirano da svi zahtjevi regulatora budu ispunjeni do kraja iduće godine.

Kako bi iznašao novac za vraćanje dugova, Evergrande je ponudio kupcima znatno sniženje cijena stanova, i do 25 posto, a prodao je i dobar dio portfelja komercijalnih nekretnina. Od drugog polugodišta prošle godine prikupio je 1,8 milijardi dolara uvrštenjem dionica svoje kompanije za upravljanje nekretninama.

K tome, podružnica za proizvodnju električnih vozila prodala je investitorima udjel za 3,4 milijarde dolara. Međutim, investitori su postali zabrinuti stanjem u kompaniji nakon što je u rujnu prošle godine u javnost “iscurilo” pismo koje je pokazalo kako vodstvo kompanije od vlade traži podršku za brže uvrštenje novih dionica na burzu. Evergrande je to pismo proglasio lažnim.

No, netočna nije bila objava iz lipnja ove godine kada je kompanija priznala da na vrijeme nije isplatila dio kratkoročnih dužničkih vrijednosnica, što je dodatno intenziviralo zabrinutost ulagača.

Na to se nadovezala vijest iz srpnja da je kineski sud zamrznuo Evergrandeov bankovni depozit od 20 milijuna dolara na zahtjev banke Guangfa. U kolovozu su središnja banka te regulator osigurateljnog sektora objavili kako Evergrande mora više učiniti na smanjenju duga.

Dionica pala 90 posto

Naravno, financijske dubioze odrazile su se na kretanje cijene dionice koja je tijekom ove godine potonula 80 posto. K tome, u ponedjeljak je Šangajska burza obustavila trgovanje Evergrandeovom obveznicom koja dospijeva 2023. nakon što joj je vrijednost srezana za trećinu.

U utorak je kompanija poručila preko Hongkonške burze da je angažirala financijske savjetnike koji će istražiti “sva moguća rješenja” za izbjegavanje financijskog sloma. Da situacija u kompaniji nije bajna pokazuje i podatak da je Evergrande suspendirao dovršetak čak 1,5 milijuna novih stanova. Zbog toga je dio kupaca stanova na društvenim mrežama poveo raspravu da li će dobiti uplaćeni novac.

“Evergrandeov stečaj bit će najveći test s kojim se kineski financijski sustav suočio u posljednjih nekoliko godina”, kazao je za Deutsche Welle Mark Williams, glavni ekonomist za Aziju u Capital Economicsu. Eventualna propast takvog diva imat će posljedice i za cjelokupno gospodarstvo.

Naime, nekretninski sektor zaslužan je za 29 posto kineskog gospodarstva. Ne treba zanemariti ni utjecaj na tržište rada. Evergrande zapošljava 200.000 ljudi, ali svake godine na nekretninskim projektima angažira čak 3,8 milijuna radnika, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close