Neki će podstanari imati pravo na smještaj u državni ili gradski stan, uz plaćanje najma i režija

Autor: Poslovni.hr , 16. ožujak 2024. u 09:08
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ovom odlukom omogućava se organizacija privremenog smještaja uz mogućnosti financiranja smještaja i najamnina.

Podstanari koji stanuju u zgradi koja se obnavlja nakon potresa također će imati pravo na smještaj u državni ili gradski stan, uz plaćanje najma i režija. Isto je i s zaštićenim najmoprimcima, dok se za vlasnike stanova to, naravno, podrazumijeva. Odluka je to o organiziranom privremenom smještaju stradalnika potresa, i zagrebačkog i petrinjskog, koju je donijela Vlada, piše Večernji list.

– Ovom odlukom omogućava se organizacija privremenog smještaja uz mogućnosti financiranja smještaja i najamnina, mogućnosti davanja montažnih kućica na uporabu jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave, produljenje privremenog smještaja i privremenog smještaja vlasnika/srodnika oštećenih nekretnina tijekom nekonstruktivne obnove, produljenje privremenog smještaja osobama koje su već smještene u državne stanove, osobama koje su na dan stupanja odluka na snagu u organiziranom smještaju, stambeno zbrinjavanje tijekom nekonstruktivne obnove za osobe koje nisu u organiziranom smještaju ako iseljenje iz zgrade traži izvršitelj radova ili nadzorni inženjer zbog potrebe vršenja radova – što se sve regulira potresnim stradalnicima, objašnjava se u Odluci, kojom se i produljuje rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, budući da je istekao 31. prosinca, a i dalje postoji potreba za smještajem.

Ono što se ovom Odlukom također uvodi jest pravo na sufinanciranje režija korisnika stanova sagrađenih sredstvima na temelju Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te se uređuje privremeni smještaj osoba koje su koristile stanove u vlasništvu države ili jedinice lokalne samouprave, a nisu zaštićeni najmoprimci (slobodni najmoprimci, korisnici bez pravnog osnova…), “jer su se u praksi pojavili različiti statusi korisnika stanova u vlasništvu RH koji nisu zaštićeni najmoprimci i trebaju iseliti iz zgrada koje se obnavljaju”. Takvi bi plaćali najam prema uvjetima koji su vrijedili do dana ostvarivanja prava na privremeno stambeno zbrinjavanje, a na njima ostaju i režije. Što se zaštićenih najmoprimaca tiče, njima se privremeni smještaj regulira kako bi se privremeno zbrinuli oni koji su stanovali u oštećenim zgradama koje ne idu u obnovu do konačnog uređenja njihova statusa u skladu s posebnim propisom kojim je uređen institut zaštićenog najmoprimca.

Komentirajte prvi

New Report

Close