Najskuplje su nekretnine na krajnjem jugu i u četiri zagrebačka kvarta

Autor: Marija Crnjak , 17. rujan 2018. u 10:45
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Po prvi put u povijesti građani mogu dobiti uvid u tržište nekretina, i to od danas na stranicama Ekonomskog instituta, najavila je Marina Tkalec, jedna od autorica danas predstavljene publikacije “tržište nekretnina Republike Hrvatske 2012-2017”.

Pokazalo se da je u pet godina u RH ostvareno nešto više od pola milijuna transakcija, od čega najviše poljoprivrednim zemljištem, a stanovi su na drugom mjestu, iako su transakcije stanovima napravile najveći promet.

>>Vlada ima prvi uvid u vrijednost svih nekretnina u Hrvatskoj

Ukupna vrijednost transakcija lani je dosegnula 27,8milijardi kuna, čak više od pet milijardi više nego pet godina ranije. Najskuplji stanovi bili su u Dubrovačko neretvanskoj županiji, a najniže cijene bile su u Vukovarsko srijemskoj županiji. Najviše cijene postigle su županije koje izlaze na more, a u Zagrebu su najskuplji bili stanovi u centru, Trnju, Maksiniru i Črnomercu. Istraživanje je pokazalo velike razlike u vrijednosti nekretnina u različitim dijelovima zemlje, pa se za jedan kvadrat kuće u Dubrovniku moglo kupiti čak 18 kvadrata u Požeško slavonskoj županiji. 

Analiza cijena i kad su u pitanju zemljišta, poljoprivredno i šumsko,  pokazala je dramatičan pad vrijednosti nekretnina na istoku zemlje, u Slavoniji, te favoriziranje turističke djelatnosti u odnosu na sve druge. Cijene nekretnina rastu s rastom broja turističkih noćenja. 

Pregled tržišta nekretnina pogledajte OVDJE.

Komentirajte prvi

New Report

Close