Luksuzne vile uz hrvatsko more već su godinama u vlasništvu bogatih Rusa koji nisu pitali za cijenu: Što će biti s njima

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2022. u 10:45
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ruski su državljani nekretnine do mora najviše kupovali od 2006. do 2017., a vlasnici su stanova u opatijskoj Villi Arentz, dvije vile na Punta Kolovi, Ville Lenac u Voloskom i onih u općini Lovran, Ville Frappart, Ville Medveja i Ville Sveti Rok pored Medveje.

Da je Kvarner ruskim bogatašima već godinama vrlo zanimljiv za kupnju nekretnina, dokazuje činjenica da su neke od najljepših vila u vlasništvu ruskih kupaca. Naime, Opatija, odnosno cijela Opatijska rivijera je u Hrvatskoj za Ruse doista jedna od najtraženijih destinacija za kupnju luksuznih stanova i kuća na atraktivnim pozicijama. Potvrdili su to i u nekim od velikih agencija za prodaju nekretnina koje godinama posluju s ruskim kupcima, piše Novi list.

“Kada govorimo o broju nekretnina u ruskom vlasništvu, što se tiče stranih kupaca, Rusi ovdje nisu u većini, ali su u većini po broju najekskluzivnijih nekretnina. Možemo reći da je u razdoblju do 2015. godine vladala pomama ruskih bogataša za najskupljim vilama na ovom dijelu Kvarnera, i to na potezu od Voloskog do Medveje. Potez od tih nekih šesnaest kilometara Rusima je bio izrazito interesantan. U tom periodu su kupovali nekretnine kao rezidencijalni kupci i to upravo najekskluzivnije nekretnine koje su se često nalazile u prvom redu do mora ili pak s prekrasnim pogledom na cijeli Kvarner”, kazao je Vjeran Šaina, senior agent Remax Centra nekretnina.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Pojasnio je kako su ruski državljani na početku mogli nekretnine kupovati jedino ako u Hrvatskoj osnuju tvrtku, međutim, kasnije je situacija pojednostavljena te danas mogu stjecati pravo vlasništva nad nekretninama definirano zakonom reciprociteta, dakle, uzajamnosti između Hrvatske i Rusije, kao fizičke osobe.

Govoreći o kupcima s ruskog tržišta, Šaina je kazao kako ustvari, nakon kupnje, Rusi u pravilu nisu dugo boravili u svojim vilama. Naime, u razgovorima su često spominjali kako na ovom području nedostaje kvalitetnih sadržaja poput shoppinga, noćnog života, što ih prisiljava da svoj novac troše, primjerice, u susjednoj Italiji.

Što se tiče interesa ruskih kupaca, ovaj je agent za nekretnine pojasnio kako je nakon 2015. godine val kupovanja rezidencijalnih nekretnina u Hrvatskoj splasnuo.

“Naime, konkurentske zemlje poput Crne Gore, Cipra, Španjolske, omogućile su nesmetani ulazak Rusima u zemlju, ali i niz drugih pogodnosti. Primjerice, prilikom kupnje nekretnine u Crnoj Gori iznad vrijednosti od 500.000 eura, kupci s ruskog tržišta dobivaju pravo na trajni boravak. Inače, posljednjih godina primjećujemo porast interesa ruskih kupaca za investiranjem. Zanimljiva su im velika ulaganja na području Liburnije. Nekoliko projekata je bilo uspješnih, no mogli smo primijetiti i neka ne toliko uspješna ulaganja, koja su ipak za naše područje bila planski i realizacijski prevelika te ih jednostavno tržište nije dobro prihvatilo. Inače, s obzirom na trenutnu političku situaciju, nismo zabilježili da nam se Rusi obraćaju za prodaju nekretnine koju posjeduju na Kvarneru. Imovina nije zamrznuta te Rusi ne iskazuju zabrinutost, kazao je Šaina za Novi list, te dodao kako nekoliko ruskih investitora djeluje već niz godina u Hrvatskoj te su u nedavnoj komunikaciji naveli da posluju kao i prije.

“Mi kao agenti koji su dio međunarodnog brenda Remax u konstantnoj smo komunikaciji s našim kolegama, ali i prodavateljima i investitorima iz inozemstva te smo u iščekivanju daljnjeg raspleta situacije”, zaključio je Vjeran Šaina.

Komentirajte prvi

New Report

Close