Kuća koju se može sastaviti samo odvijačem?

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2013. u 16:42
Fotografija preuzeta s portala www.croenergo.eu

Jeste li ikada mislili da ćemo biti u mogućnosti graditi kuće samo uz pomoć odvijača?

Autor/Izvor/Fotografija/Video: © Portal croenergo.eu (M.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS /NOMAD micro homes / NOMAD micro homes / NOMAD micro homes 

Jeste li ikada mislili da ćemo biti u mogućnosti graditi kuće samo uz pomoć odvijača? Ako je suditi prema nedavno predstavljenom projektu Nomad Micro Home, male i održive kuće koje su toliko jednostavne za izgradnju da ih bilo tko sa osnovnim "uradi-sam" vještinama može sastaviti mogle bi vrlo brzo niknuti i u vašem susjedstvu.

Na površini do samo 10 četvornih metara, Nomad Micro Home sadrži sve što je potrebno prosječnoj osobi, a to su dnevni boravak, kuhinja i kupaonica u prizemlju te prostor za spavanje u potkrovlju. Neki elementi u ovoj mikro-kući imaju dvostruku svrhu pa tako stepenice koje vode do potkrovlja imaju i ulogu kuhinjskih polica, dok je cijela kupaonica sadržana u tuš kabini. Kuća je namijenjena za život jedne ili dvije osobe, dok se zbog svoje multifunkcionalnosti više Nomad mikro kuća može spojiti kako bi se dobilo na kvadraturi i komforu.

Ian Kent, arhitekt koji stoji iza ovog projekta, pojašnjava: "Mislio sam da će ovaj projekt biti zanimljiv izazov u istraživanju učinkovitosti i izbacivanju nepotrebnih elemenata koji nisu neophodni za život. Naravno, cijeli paket trebalo je prezentirati u nečem što nije samo kutija za život, ali je istovremeno vrlo povoljno i jednostavno za sastavljanje".

 

Osnovni model kuće, bez dodataka kao što su solarni paneli, stoji manje od 30 tisuća dolara. Uz pomoć jednostavne akumulatorske bušilice, kupac može vrlo brzo sastaviti cijelu kuću, a budući da su sami temelji također vrlo lagani, ukoliko se odlučite seliti kuću možete ponijeti sa sobom.

Kent napominje da je ovaj jedinstveni model prilagođen gotovo svim klimatskim zonama zbog korištenja posebnih materijala koji nisu podložni truljenju. Mala veličina, u kombinaciji sa izdržljivim materijalima, čini ovaj dom vrlo otpornim na oluje i potrese, a uz dodatnu izolaciju moguće nju je izgraditi i u polarnim predjelima. 

Kuća koristi minimalne količine energije, te dolazi sa integriranim sustavom za sakupljanje kišnice i oporabu tehničke vode. Nedostatak prostora za pohranu znači i radikalnu promjenu stila života.

Kent objašnjava: "Jednom kada se preselite u ovako mali prostor, morate promijeniti svoje navike potrošnje. To i nije baš dobro za gospodarstvo, ali je svakako puno bolje za okoliš. Životom u ovoj kući početi ćete promišljati o novim načinima obogaćivanja života koji su puno više od standardnog konzumerističkog života kojeg danas vodimo".

Kent i njegov tim već je započeo izradu prototipa kuće, dok bi prve komercijalne isporuke trebale krenuti u kasno proljeće 2014. godine. Izvorni članak pročitajte ovdje.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close