Cijene nekretnina u Sloveniji lani povećane za 15%

Autor: Poslovni dnevnik , 23. siječanj 2019. u 21:59
Cijena starih stanova u glavnom gradu Slovenije doseže 3000 eura po kvadratu

Stručnjaci upozoravaju na ‘pregrijavanje’ tržišta, a središnja banka na problematičan model stambenih kredita.

Cijene nekretnina u Sloveniji lani su na godišnjoj razini povećane za čak 15 posto, no stručnjaci upozoravaju na "pregrijavanje" nekretninskog tržišta, a središnja banka na problematičan model održivosti stambenih kredita koje odobravaju komercijalne banke.

Rast cijene nekretnina u posljednjem tromjesečju prošle godine, u odnosu na zadnji kvartal 2017., porasle su za 15,1 posto, pokazuju podaci Europskog statističkog ureda (EUSTAT). To je najveća razina rasta cijena nekretnina u EU-u, a prema podacima domaćih nekretninskih agencija rastu i početkom ove godine, prenose slovenski mediji.

Prema podacima slovenske središnje banke, čak 70 posto nekretnina u Sloveniji kupuje se rizičnim hipotekarnim kreditima, iako bi, po njenoj preporuci, hipotekarni zalog u strukturi kredita trebao činiti najviše 80 posto, a ostalo ušteđena sredstva.

Zbog trenutnog zastoja stanogradnje u Ljubljani cijene rabljenih stanova u glavnom gradu prelaze 3000 eura po kvadratu, a na elitnim lokacijama su i veće, kažu nekretninski posrednici.

"Stari stan bez garaže, površine 60 četvornih metara, ali na vrhunskoj lokaciji u Ljubljani, nedavno smo prodali za 260 tisuća eura", rekao je za slovenske portale Zoran Đukić iz nekretninske agencije Stoja Trade.

"Glavni problem u Ljubljani je nedostatak stanova srednjeg cjenovnog razreda, u rasponu od 2500 do 2600 eura za četvorni metar", kaže Zoran Madon iz nekretninske agencije Metropola. 

Komentirajte prvi

New Report

Close