Blagi oporavak tržišta nekretnina krajem ove godine, a potpuni u 2015.

Autor: Darko Bičak , 21. siječanj 2014. u 13:13
Iza nas je još jedna teška godina na tržištu komercijalnih nekretnina/Grgur Žućko/PIXSELL

Globalno tržište nekretnina raste već dvije godine, a u Hrvatskoj se i dalje bilježi stagnacija.

Globalna tvrtka za upravljanje nekretninama Jones Lang LaSalle (JLL), koja je uvelike prisutna i u Hrvatskoj, predviđa da će volumen investicija na globalnoj razini na tržištu nekretnina u 2014. premašiti 600 milijardi američkih dolara. To će predstavljati daljnji rast od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

 

67milijuna

eura iznosila je investicija u pet trgovačkih centara u 2013. godini u Hrvatskoj

Slab interes stranaca
Najveći rast očekuje se na područjima Sjeverne i Južne Amerike – za dodatnih 20 posto, uz predviđeni gospodarski rast, s manje političkih razmirica, te poboljšaljem likvidnosti na tržištu financijskih instrumenata. Izuzetno jako prvo tromjesečje 2014. godine očekuje se u Europi gdje će se nastaviti godišnji rast od 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, ponajviše zbog širenja djelatnosti diljem regija i sektora, koje podržava trajno ulaganje kapitala u sektor i rast povjerenja. Dominic Burke, voditelj odjela za procjene i profesionalne usluge JLL-a ističe da su se i na hrvatskom tržištu pojavili mali znaci optimizma zahvaljujući pozitivnim kretanjima na europskim tržištima.

"Nove investicije u četvrtom kvartalu 2013. podupiru ovu tezu o buđenju hrvatskog tržišta. Najnovija velika investicija na hrvatskom tržištu uključivala je pet supermarketa, a vrijednost transakcije iznosila je 67 milijuna eura. Ipak i dalje  primijećujemo suzdržanost investitora spram Hrvatske koji sumnjaju u skorašnji gospodarski oporavak hrvatskog tržišta zbog visoke razine nezaposlenosti te ograničenog izvoza", navodi Burke. Dodaje da u ovakvoj nepovoljnoj ekonomskoj situaciji ne očekuje previše interesa od strane investitora koji nisu spremni preuzimati puno rizika, ali očekuje interes investitora koji su spremni prihvatiti viši rizik za veće povrate na svoja ulaganja i imaju jasnu viziju toga što žele postići na hrvatskom tržištu. U ovom trenutku ne vidimo veliki pomak u cijenama nekretnina. Vedrana Likan, direktorica tvrtke Colliers za Hrvatsku navodi da je 2013. prema predviđanjima, bila još jedna teška godina za tržište komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj. "Po segmentima, trgovački prostori su prošli kroz možda najtežu godinu do sada – nije bilo lansiranja novih investicija već zaključenja postojećih (npr. Point Shopping centar na Vrbanima) ili ponovnog plasiranja ranije najavljenih – poput IKEA-e na Rugvici. I dalje ekspanziju su bilježili samo veliki trgovački lanci i modni brendovi koji imaju pogodnu pregovaračku poziciju u aktualnim tržišnim okolnostima", kaže Likan.

 

Likan

U ovoj situaciji ne vidim veliki pomak u cijenama nekretnina u Hrvatskoj

Za 2014. kaže da u segmentu trgovačkih prostora ne možemo očekivati neke značajnije pomake, s obzirom na ekonomske trendove i zasićenost tržišta. Aktivnost se očekuje u segmentima velikih zakupaca – što kroz pregovore na postojećim prostorima, što u pogledu ekspanzije. Također, tijekom godine očekuje ulazak na tržište nekih novih modnih brendova. Uredski prostori su u 2013. doživjeli svojevrsnu stabilizaciju. U Colliersu navode da u ovom segmentu nije bilo velikih "ulazaka" u zemlju – niti što se tiče novih velikih zakupa, ali niti novih većih investicija, te je najveći dio aktivnosti bio vezan za preseljenja. Jedina hvale vrijedna i po mnogočemu značajna nova investicija u 2013. je ona VMD-a na Strojarskoj. Tijekom ove godine, a u perspektivi oporavka našeg tržišta – kojeg očekujemo u drugoj polovici ove, a naročito sljedeće godine – uredsko tržište će nastaviti sa svojom aktivnošću i oporavkom u pogledu volumena.

Interes za skladišta
Industrijske nekretnine su u 2013. zabilježile najveći interes od strane tržišta, no u odnosu na to – minimalnu aktivnosti u pogledu realizacija. "Sve u svemu, očekujemo od 2014. još jednu izazovnu godinu za komercijalne nekretnine, sa naznakama daljnje stabilizacije i oporavka uredskog tržišta, te rano formiranje tržišta logističkih nekretnina usklađeno sa međunarodnim standardima i trendovima. Blagi oporavak tržišta općenito očekujemo tek u drugoj polovici 2014, a značajnije pozitivne pomake u 2015.", kaže Vedrana Likan.

Komentari (6)
Pogledajte sve

prodavat će po 400 eura ili tržišta neće ni biti, s političkim dirigiranjem ekonomije je svršeno.


da, kupci cekaju da kupe stanove po 500 eura m2 (mozes mislit)izgradnja novog stana kosta 800-1200 m2 ovisno o kvaliteti ,nisu to dionice propalih firmi da se trze u panicnoj rasprodaju daj sto das ..

ovo je dno i krece novi ciklus

uze mi riječ iz usta, da samo za vas gradit će za soma eura i prodavat vama po 500 eura

možete zamisliti gdje se sve može u europi kupiti stan po 4 soma ojra koliko traže vlasnici stanova na bačvicama u splitu. jeftinije je biti podstanar i višak novca trošiti na sebe nego stenjati 30 godina pod jarmom kredita i živjeti bijedno. vrijeme kada su mnogi poletjeli u stanogradnju radi ostvarivanja extra profita je daleko iza nas. nema više.

da, kupci cekaju da kupe stanove po 500 eura m2 (mozes mislit)izgradnja novog stana kosta 800-1200 m2 ovisno o kvaliteti ,nisu to dionice propalih firmi da se trze u panicnoj rasprodaju daj sto das ..

ovo je dno i krece novi ciklus

New Report

Close