Agonija zagrebačke obitelji: Morali su iseliti iz stana kojeg su uredno platili

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2019. u 08:36
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Prodavatelj je jamčio da prava na stan nema treća osoba, to jeste nikakvih tereta na nekretnini.

Peteročlana zagrebačka obitelj Mujkanović-Krmelić proživljava teške dane. Život im je krenuo nizbrdo kad su prije osam godina izbačeni iz stana koji su 1996. godine uredno platili i to nakon što su dobili jamstvo da nema tereta, piše RTL.

"Bilo je jako ružno. Kao i sa svakom ovrhom dođe oko dvadeset specijalaca koji su svi u pancirkama i nije baš ugodno. Prva ovrha se odgodila i oni su se odmah povukli tako da djeca nisu puno od toga ni vidjeli", govori Snježana Mujkanović-Krmelić.
 
"Nakon toga je došla socijalna služba koja nam je jasno istaknula da u slučaju ako ne izađemo iz stana bit će nam oduzeta djeca koju će potom smjestiti u dom", govori Admir Mujkanović-Krmelić. 

Problem je nastao spomenute 1996. nakon što novi stan platili 115 tisuća tadašnjih maraka u gotovini, a agencija je dobila proviziju od oko 8 tisuća kuna. I prodavatelj i agencija su tvrdili da sve u redu sa stanom u kojeg su useljavali. 

"Tvrdili su da je čist i da nema nikakvih opterećenja. Prodavatelj je jamčio da prava na stan nema treća osoba, to jeste nikakvih tereta na nekretnini. U ugovoru točno stoji da dok se ne upišemo, jamči se sve", objašnjava Admir Mujkanović-Krmelić.   I tada su počele sumnje da nije sve kako se čini.

"Kad smo se uselili morali smo se uknjižiti i tada smo shvatili da je stan opterećen i da je pod hipotekom preko neke građevinske firme u Puli", nastavlja Snježana Mujkanović-Krmelić.

U nevjerici su nazvali agenciju koja im je rekla da ne brinu, da je to glupost koja će se lako riješiti i tako godinama. Odvjetnik im je također govorio da će sve biti u redu jer je postojao još jedan stan u toj zgradi koji će se prodati i onda bi se dug od nekih 50-ak tisuća maraka vratio toj firmi. Jedanaest godina traje njihova borba. Promijenili su nekoliko odvjetnika i svi su ih zavlačili. 

– Ono što je najgore je to što nikad nismo tužili agenciju jer nas je svaki odvjetnik uvjeravao da smo zaštićeni. Rekli su nam da smo zaštićeni i da nema šanse da idemo van stana jer se to nas direktno ne tiče te da je to vezano za kuću i da će se sve riješiti s kućom kad se proda stan. I tako se priča stalno okretala i najgore od svega je što smo im vjerovali – kaže Snježana Mujkanović-Krmelić.  

Komentari (3)
Pogledajte sve

bilo je jeftino i za keš pa nije trebala prava dokumentacija.

poratni hrvatistan gdje se svaki Q bavio stanogradnjom i gledao kako će zaj… svog sunarodnjaka
sam zagreb prepun je stanova bez uporabnih dozvola, s katom više nego je projektirano, zemljištima opterećenim hipotekom s zgradama i stanovima na takvima itd…
kad završite na sudu onda sutkinja konstatira: znate morate to promatrati u kontekstu toga vremena

HR apsurdistan, valjda su pregledali katastarske i gruntovne zabiljezbe, hipoteke… ako nisu,, jbga,,, a ako ih nije bilo,, sta je tu ona nejasno??

New Report

Close