Žuta točka: Projekt kojim se potiče izgradnja fundrasing kulture u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2021. u 11:06

„Fundraising je gašenje požara“, „Fundraising je moderan izraz za prosjačenje“, „Fundraising je samofinanciranje“,„Vrlo je teško skupiti prihode od donacija građana“ – a koliko VI znate o fundraisingu?

Istraživanje provedeno na više od 400 udruga u Hrvatskoj pokazalo je da je fundraising još uvijek nedovoljno poznat pojam među udrugama u Hrvatskoj, zbog čega je nastao projekt „Žuta točka“. U želji da se pokrene javni dijalog u mogućnostima održivog financiranja, Hrvatska zajednica županija je u suradnji sa savjetnicom za fundraising Mladenkom Majerić i Zakladom Konrad Adenauer pokrenula Žutu točku, a trenutno se očekuju rezultati natječaja za udruge i neprofitne organizacije koje su kratkim video uratkom trebale predstaviti svoju misiju.

Udruge, dobitnice natječaja, sudjelovat će na edukaciji o fundraisingu, prvoj takvoj u Hrvatskoj. Cilj je kroz fundraising edukaciju pružiti im znanja i alate kako će svoju viziju i misiju predstaviti građanima i tvrtkama koji žele sudjelovati u društvenoj promjeni koju organizacija želi postići, a za koju joj je potrebna podrška kroz donacije u novcu, naravi i uslugama te ostale vrste podrške.

Fundraising, odnosno prikupljanje sredstava, postoji kako bi se poticala individualna i koorporativna filantropija i stvarale uspješne neprofitne organizacije. Bit prikupljanja sredstava je u stvaranju odnosa, a donacije su rezultat tog odnosa. Donatori žele pridonijeti viziji vaše organizacije i sudjelovati u stvaranju novih društvenih vrijednosti jer tako ostvaruju svoju humanost i svoje čovjekoljublje. Izgrađujte odnose sa svojim donatorima i učinite ih svojim prijateljima“, poručuje Mladenka Majerić.

Kick off konferencija projekta, prva konferencija o fundraisingu u Hrvatskoj, ukazala je na  nužnost razgovora o fundraisingu kao jednoj od temeljnih funkcija neprofitnih organizacija koja osim financijskog stvara i društveni kapital organizacije te pomaže organizacijama rješavati aktualne društvene probleme i graditi bolji svijet.

„Cilj nam je stvoriti platformu za kvalitetnu raspravu o tome koliko fundraising može značiti za razvoj i promjene tamo gdje je najvažnije – u lokalnoj zajednici. Jer čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup i činjenicu da velike stvari započinju onim malima“, ističe predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Komentirajte prvi

New Report

Close