Objavljena dva natječaja za potpore ukupno vrijedna 360 milijuna kuna, evo tko se može prijaviti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2020. u 13:07
FOTO: Pixabay

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je dva natječaja za potpore poljoprivrednicima te mikro, malim i srednjim poduzećima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa, a ukupni iznos potpore raspoloživ kroz te natječaje je 360 milijuna kuna.

Natječaji su raspisani za provedbu mjere 21 “Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19” iz Programa ruralnog razvoja Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Otvoreni su radi ublažavanja posljedica pandemije te rješavanja problema s likvidnošću s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća koja se bave preradom, plasiranjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda.

Natjecati se mogu poljoprivrednici i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka zaključno s 1.siječnja 2019. godine koji se bave biljnom i stočarskom proizvodnjom ili uzgojem gljiva te moraju biti upisani registar poreznih obveznika zaključno također s 1.siječnja 2019. godine.

Osim toga, moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine (uključujući 30. rujna.), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku je 52.076,50 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Na natječaj za mikro, male i srednje poduzetnike mogu se javiti oni iz sektora maslina i maslinovog ulja, vina, mlijeka, mesa, voća, povrća, cvijeća, aromatičnog, začinskog i ostalog bilja, gljiva te pakiranja jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda.

Oni moraju biti registrirani u odgovarajućim upisnicima Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva zaključno s 1.siječnja 2019. Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje priljeva po žiro računima od minimalno 15 posto, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine (uključujući 30. rujna), u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini.

Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 371.975,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa pada priljeva.

Razdoblja podnošenja zahtjeva za potporu su od 30. listopada do 6. studenoga za poljoprivrednike te 29. listopada do 5. studenoga za MSP-ove.

Ministarstvo poljoprivrede poziva sve zainteresirane potencijalne korisnike koji ispunjavaju uvjete za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore za neki od navedenih natječaja, a ne posjeduju lozinku i korisničko ime za pristup Agronet sustavu te nemaju dodijeljen modul “Ruralni razvoj” u Agronetu, da se upišu u evidenciju korisnika najkasnije do 28. listopada, odnosno do sutra.

Bez tog upisa nije moguće podnošenje zahtjeva za potporu.

Komentirajte prvi

New Report

Close