Mladi već za vrijeme školovanja počinju graditi poslovnu karijeru

Autor: PD VL native tim , 26. svibanj 2022. u 07:12
Foto: pd

Na Job Fairu, DUMP Daysima, Business Matchmakeru i Tjednu karijera na FOI-u, studenti i poslodavci se upoznaju, razmjenjuju iskustva i grade temelje za buduću suradnju

O svojoj poslovnoj karijeri mladi danas počinju razmišljati, ali i aktivno djelovati, još za vrijeme školovanja. U tu svrhu organiziraju se mnogobrojna događanja na kojima mladi kroz razgovor imaju priliku upoznati poslodavce, raspitati se o mogućnostima zapošljavanja, saznati što je važno za razvoj njihove buduće karijere te sudjelovati na raznim radionicama i predavanjima na kojima mogu usvojiti nadograditi svoje vještine i znanja. Jedan od takvih događaja je i Job Fair koji se po 15. put održao početkom mjeseca u Zagrebu.

Važno za studente i poslodavce

Riječ je o događaju koji je okupio atraktivne tehnološke stručnjake i znatiželjne studente s ciljem upoznavanja, povezivanja te razmjene iskustva. Studenti su imali priliku posjetiti štandove poduzeća, sudjelovati na talkovima, radionicama i panel raspravama te se u opuštenoj atmosferi upoznati s aktualnim tehnološkim trendovima i mogućnostima zapošljavanja.

Njihove reakcije su bile izuzetno pozitivne te su isticali kako su “saznali puno o svakodnevnim poslovima i upoznali radno okruženje”, “povezali predmete na fakultetu s poslovima u poduzeću”, “dobili detaljne i kvalitetne odgovore na sva postavljena pitanja” te su im se “nudile prilike za razvoj”. Sajmom su jednako bili oduševljeni i poslodavci koji su dobili šansu upoznati ambiciozne i nadarene studente koji će jednog dana možda biti dio njihovog poslovnog okruženja.

Jedna od tvrtki koja se bila na Job Fairu je i Zagrebačka banka koja je studentima FER-a prezentirala Zabin IT i Security te predstavila prilike koje im Banka može ponuditi. U dva dana sakupili su oko 50-ak prijava. Marko Golubićek iz Zagrebačke banke kazao je kako ga je iznenadio veliki odaziv studenata.

“Pokazali su značajan interes za sva područja kojima se bavimo i postavljali su odlična pitanja. Veseli me što će neki od njih možda postati budući kolege”, kazao je Golubićek. Njegov poslovni kolega Marko Bartaković koji je nekada i sam bio student FER-a, kazao je kako je ovaj sajam podjednako važan za studente i poslodavce.

50 prijava

studenta u samo dva dana sakupila je Zagrebačka banka na Job Fairu, a jednako je bilo i na DUMP Daysima

“U jednoj opuštenoj atmosferi bez stresa studenti mogu saznati za nove zanimljive poslove, a definitivno mogu doznati i za nove trendove i informacije iz struke. Poslodavci imaju priliku upoznati nove potencijalne zaposlenike, a mogu doznati i koji su trenutno poslovi najzanimljiviji studentima. Tako da preporučujem svima koji ove godine nisu imali priliku posjetiti Job Fair, da to obavezno učine sljedeće godine”, poručuje Bartaković. Studentima je u ime Zagrebačke banke odgovarao i Ivan Čorluka, koji kaže da je studente jako zanimalo kako i što točno rade u banci.

“Konkretno smo im odgovarali na pitanja vezano koje jezike koristimo za programiranje, DWH i posao vezano za DevOps. Studenti su uglavnom bili zadovoljni našim odgovorima te su nam se zapisali u TalentLyft kako bi im se povratno javili. Uglavnom jako dinamičan dan, te smo od studenata saznali što ih najviše zanima”, opisuje Čorluka. Nekoliko dana nakon Job Faira Zagrebačka banka je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje sudjelovala i na DUMP Daysima koje je organizirala DUMP Udruga mladih programera.

Motivirani i znatiželjni

Na eventu su zajedno s kolegama iz IT-a prezentirali Zabu i prilike za posao u Zabinim IT i Security timovima te su se, kao i na Job Fairu, povezali s velikim brojem studenata i IT/Security stručnjaka.

“Sudjelovanjem na DUMP Daysima približili smo Zabu, a posebice njen IT, zainteresiranim studentima. S kolegama iz IT-a odgovarali smo na njihova pitanja, družili se u opuštenoj atmosferi te stvorili kontakte za buduće poslovne prilike. Sve u svemu, vrlo zanimljivo iskustvo. Pohvale organizatorima”, kazala je Sara Kašnar iz Zagrebačke banke, a njen kolega Dino Vučemilović-Šimunović nadodao je da je bilo lijepo vidjeti motiviranost i znatiželju studenata za rad u Zabi bilo preko studentskog ugovora ili ugovora za stalno.

Bilo mu je posebno interesantno da većina studenata nije znalo da Zaba ima urede i razvojne timove u Splitu, te je time kaže, prisustvo na DUMP Daysima posebno dobilo na važnosti. Zagrebačka banka početkom svibnja sudjelovala je i na Business Matchmakeru, eventu studenata Ekonomskog fakulteta koji su prema svojim interesima odabrali skupine poslodavaca s kojima žele ‘speed dating’ intervjue.

U šest minuta studenti su predstavili svoje interese i motivaciju, a nakon svakog intervjua poslodavci su putem aplikacije davali feedback studentima, i obrnuto.

Nakon 20 kratkih intervjua aplikacija je prema feedbacku spojila kandidate i poslodavce između kojih je postojalo najveće podudaranje te su održana još dva intervjua od 15 minuta. Zaba je kandidatima predstavila korporativno i investicijsko bankarstvo te rad u maloprodaji, a najveći interes pobudilo je investicijsko bankarstvo.

U tijeku je Tjedan karijera na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu na kojem Zagrebačka banka, kao i na prethodna tri događaja u svibnju, predstavlja prilike koje se studentima otvaraju u Zabi, s naglaskom na IT-u.

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partneri

New Report

Close