Ovako to izgleda kada 5 profesorica pokrene vlastiti biznis

Autor: Tomislav Hrastovčak , 03. rujan 2013. u 12:16
Foto: Privatni album

“Kriza je bila najviše psihološka prepreka – svugdje se susrećete s komentarima kako smo hrabre u tako nesigurno vrijeme odlučiti se na takav potez”

Pet suvlasnica, pet profesorica dugo je maštalo o vlastitoj školi stranih jezika. San im se ostvario i rodila se – Čarobna riječ!

Čarobna riječ je centar za strane jezike u Zagrebu, koji nudi poduku engleskog, njemačkog, španjolskog, talijanskog, francuskog i ruskog jezika. Školu je u proljeće 2012. otvorilo pet profesorica – Jadranka Smojver, Eva Bogdanović, Maja Petrović, Mirjana Valent i Renata Keber.

"Nas je pet suvlasnica i sve smo profesorice engleskog jezika. Dugogodišnje smo kolegice i bliske prijateljice, a godinama smo radile zajedno u jednoj privatnoj školi stranih jezika gdje smo maštale da se jednog dana osamostalimo. Nakon dužeg maštanja odlučile smo se na veliki korak i zajedno otvorile vlastitu školu", kazala nam je Maja Petrović. "Bilo je nezaobilaznih administrativnih poteškoća, ali uz veliku želju, volju i puno strpljenja sve smo ih uspjele prevladati i u relativno kratkom roku ostvarile smo svoj naum", dodaje.

Kriza je psihološka prepreka

Petrović ističe kako je pokretanje vlastitog biznisa uvijek rizično i za to je potrebna hrabrost, bez obzira na krizu. "Kriza je bila najviše psihološka prepreka – svugdje se susrećete s komentarima kako smo hrabre u tako nesigurno vrijeme odlučiti se na takav potez. Međutim, treba vjerovati u sebe i svoj san. Mi smo bile u prednosti utoliko što smo jedna drugoj bile najveća potpora", kaže Petrović.

"Fokusirane smo na svoju školu. Svakodnevo se trudimo poboljšati našu uslugu, prilagoditi se potrebama polaznika, stvoriti što bolju atmosferu, što kvalitetniju nastavu. Ulažemo u sebe, pronalazimo najkvalitetnije nastavne materijale i opremamo prostor najmodernijom tehnologijom kako bi imali vrhunske uvjete za nastavu", ističe dalje suvlasnica škole.

Svojim najvećim uspjehom smatraju uspjehe samih polaznika. "Pripremamo ih za polaganje međunarodnih ispita i možemo se pohvaliti sa 100-postotnom prolaznošću. Također, naši polaznici bez problema dobivaju strane stipendije, postižu vrhunske rezultate na državnim natjecanjima iz stranih jezika, upisuju jezike na fakultetu…", navodi Petrović, dodajući i kako su ponosne na vrlo prijateljsku, čak i obiteljsku atmosferu u svojim učionicama.

Najveći broj njihovih polaznika su djeca i mladi, od predškolskog uzrasta pa do srednjoškolaca. Međutim, sve je više i odraslih polaznika koji u Čarobnoj riječi pohađaju tečajeve poslovnog jezika, konverzacijske tečajeve i slično, a nude čak i tečajeve za umirovljenike.

'Još učimo'

Petrović među ostalim kaže da se nadaju kako će u budućnosti otvoriti podružnice i u drugim gradovima po Hrvatskoj.

Suvlasnicu škole upitali smo i je li bilo kakvih početničkih grešaka pri pokretanju posla. "Naravno da početničkih grešaka ima, ponajviše stoga što smo sve mi do sada bile isključivo profesorice stranog jezika. U razredu smo kao ribe u vodi, ali pokrenuvši vlastiti biznis morale smo naučiti puno toga. Još učimo i trudimo se iz dana u dan biti što bolje i uspješnije profesorice, ali i poslovne žene", kaže.

Maja nam je otkrila i kakav bi trebao biti njihov idealan zaposlenik. "Naš idealan zaposlenik je vedra, kreativna osoba koja izvrsno komunicira s polaznicima. Nije jednostavno raditi s ljudima, bez obzira na njihovu dob. Profesor mora imati strpljenja i razumijevanja za različite karaktere, prilagoditi nastavu njihovim željama i potrebama, prenijeti im znanje na najbolji mogući način, motivirati ih na rad…", ističe suvlasnica Čarobne riječi, dodavši kako trenutno ne traže nove zaposlenike, ali nadaju se kako će uskoro biti u mogućnosti ponuditi radna mjesta novim profesorima.

Imate li kakvih 'recepata' za ostale koji pokušavaju pokrenuti biznis?

Strpljenje. Bez strpljenja i samopouzdanja nema uspjeha.

Da danas pokrećemo posao sigurno ne bismo…

…toliko dugo čekale da krenemo u ostvarivanje svojeg dugogodišnje ideje o vlastitoj školi.

Najbolji poslovni savjet koji smo ikada dobili je…

… budite uporne jer svaki početak je težak.

Komentirajte prvi

New Report

Close