Domaće televizije posljednjih godina sve bolje posluju: Evo tko je u plusu, a tko u minusu

Autor: Saša Paparella , 22. rujan 2016. u 08:02
Televizijski koncesionari dužni su svake godine objaviti svoju vlasničku strukturu/Fotolia

Sve tri velike televizije od 2013. posluju s dobiti, no za razliku od HRT-a i Nove TV, RTL je 2014. ponovno ušao u minus, iz kojeg je lani izašao.

Vijeće za elektroničke medije namjerava dati koncesije za 30 slobodnih radijskih i tri televizijske frekvencije, objavlila je Agencija za elektroničke medije. Za tri slobodne televizijske frekvencije Vijeće namjerava naći koncesionare na deset, odnosno 13 godina.

 

1,4mlrd.

kuna prihoda imao je HRT u 2015.

Prva pokriva dio Bjelovarsko-bilogorske,Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku i dio Brodsko-posavske županije, druga Zadarsku, Šibensku te dio Ličko-senjske županije, a treća Zagreb i zagrebački prsten. Domaće televizije posljednjih godina sve bolje posluju, pa tako i tri nacionalne TV postaje koje su dugo bile u gubicima (HRT, Nova TV, RTL) od 2013. ostvaruju dobit. Lani je HRT, koji se financira pristojbom, imao 1,4 milijarde kuna prihoda, a dobit mu je pala sa 34 na 18 milijuna kuna. Broj zaposlenih smanjen je na 2799, dok je prosječna plaća zaposlenika javne TV bila 7361 kunu.  

 

1,5milijuna

kuna bila je lanjska dobit RTL-a

Druga po prihodima je Nova TV, sa 395 milijuna kuna. Iako su od 2013. i oni postali profitabilni, dobit je s tadašnjih devet milijuna pala na lanjskih 167.800 kuna. Zaposlenih je 325, a prosječna plaća 9297 kuna, što je najveći prosjek na svim domaćim televizijskim postajama.  Treći po prihodima je RTL, sa 284 milijuna kuna. I ta televizija, koja ima najmanje oscilacije u prihodima među tri velika koncesionara, nakon čak 89 milijuna kuna minusa u 2012. također je 2013. ušla u plus. Tada su zaradili šest milijuna kuna, no već 2014. opet su potonuli u minus, a da bi lani ponovno ušli u zeleno, sa 1,5 milijuna kuna dobiti.

 

9,3tisuće

kuna prosječna je plaća na Novoj TV

Zaposlenih na RTL-u je 237, koji rade za proječnu plaću od 8687 kn.  U plusu su lani bile i sve ostale televizije: osim TV Istre i Sportske televizije, koju unatoč gubicima što dosežu i 20 milijuna kuna godišnje Hrvatski olimpijski odbor uporno promovira.  Od manjih televizija najveći prihod, 10,8 milijuna kuna, ima zagrebački OTV, koji posluje s minimalnom dobiti. Slijedi Net (Mreža TV) s 9,3 mil. kn prihoda i 289.900 kn dobiti, potom Kanal Ri sa 7,5 mil. kn prihoda i 389.700 kuna dobiti, te Z1, sa 7,3 mil. kn prihoda i 1,2 mil. kuna dobiti.

Svaki TV koncesionar dužan je objaviti vlasničku strukturu, a tu je Z1 najzanimljivija. Kao vlasnici bili su upisani članovi obitelji Sobodana Ljubičića Kikaša. Potom je vlasnikom postala jedna tvrtka, onda Ana Krivić i još četvero suvlasnika, a od njih formalno vlasništvo preuzima Mario Špekuljuk, rodbinski povezan s Petrom Pripuzom. Sada je vlasnica spomenuta Ana Krivić. Među dioničarima OTV-a donedavna su bili Antun Crlenjak i Davor Vlajčević, važni akteri afere Kamensko. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Dakle u TV businessu je i mafija i to javni (Sportska TV) i privatni sektor (OTV)! Krasno!

Broj zaposlenih smanjen je na 2799.

Kakav kvalitetan program imate, dovoljno vas je 1/4.

Sportska TV ….. prije par godina su se hvalili kao jedina olimpijska TV ( to mogu samo hrvati popušit ) ….. a oni na proračunu RH preko olip. odbora .
Sad čekaju da ih HRT preuzme kao svoj sportski kanal ……. a bolje i tako samo da više ne gledamo ovu sramotu

Sportska TV ….. prije par godina su se hvalili kao jedina olimpijska TV ( to mogu samo hrvati popušit ) ….. a oni na proračunu RH preko olip. odbora .
Sad čekaju da ih HRT preuzme kao svoj sportski kanal ……. a bolje i tako samo da više ne gledamo ovu sramotu

New Report

Close