Znate li što je krivulja sreće? Saznajte u kojoj ćete dobi biti najsretniji

Autor: Poslovni.hr , 12. rujan 2022. u 09:14
FOTO: Pixabay

Nije slučajnost da se manje sretnije razdoblje poklapa s onom dobi u kojoj imamo toliko obaveza, briga vezanih uz obitelj, posao, zdravlje, karijeru.

Sreća? Može se prikazati grafom: krivulja u obliku slova U otkriva dob u kojoj se osjećamo najviše “nabijeni” emocionalno.

To su utvrdili istraživači sa sveučilišta Melbourne i Warwick.

Sreća je usko povezana s godinama, barem prema znanosti. Krivulja sreće je upravo u obliku slova U i sa 20 godina ima svoj vrhunac, zatim počinje padati s krizom srednjih godina, a zatim ponovno raste u starosti.

Istraživanje je analiziralo sedam različitih anketa, ukupno na uzorku od 1,3 milijuna ljudi iz 52 različite zemlje. Njihovi su odgovori “iznjedrili” grafikon u obliku slova U, a gdje su početak i kraj visoko, sredina niska, prenosi Novi list.

Treba napomenuti, kažu istraživači, da to ne znači da niske razine ukazuju na nesreću, već su to razdoblja manje sreće.

Nije slučajnost da se manje sretnije razdoblje poklapa s onom dobi u kojoj imamo toliko obaveza, briga vezanih uz obitelj, posao, zdravlje, karijeru.

Na početku grafa nalazi se doba lakomislenosti, na kraju starost koja bi trebala biti trenutak u kojem se ubiru plodovi odricanja i u kojem čovjek ima više vremena posvetiti se svojim hobijima i strastima.

Pogledajmo detaljno kako se krivulja sreće mijenja prema dobnim skupinama:

1. Od 0 – 30 godina
Postoji doba djetinjstva, doba adolescencije, studiranja, očekivanja budućnosti, a u tom rasponu sreća ovisi o potrazi za novim poticajima, društvenim kontaktima.

2. Od 30 – 40 godina
Čovjek osjeća veliku želju da se ostvari, ali tu je težina obaveza, briga i tendencija je imati sve manje iluzija, stoga je naizgled manje sretan.

3. Od 40 – 50 godina
Razdoblje u kojem se pitamo gdje smo stigli i je li ono što smo postigli uistinu ono čemu smo se nadali.

4. Od 50 – 60 godina
To je donekle zastoj faza: propuštene prilike postaju manje bitne i počinje faza ponovnog rođenja i svjesnosti u kojoj se ponovno stječe spokoj.

5. Od 60 godina nadalje
Vraća se vrhunac sreće, slobodno se bavite svojim interesima i suočavate se s ovom životnom fazom na vrlo spokojan način.

Komentirajte prvi

New Report

Close